Üdvözlök mindenkit, aki ide téved. Hadd mondjam el, miért is van ez a blog.

Kb. fél évvel ezelőtt sütemény recepteket keresve tévedtem egy olyan oldalra, ahol a kozmetikumok káros alkotóelemeiről volt szó. Megdöbbenve és hitetlenül olvastam, hogy az általam használt termékek nagy része káros az egészségemre. Az oldal annyira meggyőzőnek és hitelesnek tűnt, hogy elkezdtem máshol is utána olvasni a témának, cáfolatot keresve. De azt nem nagyon találtam. Találtam viszont annál több megbízhatónak tűnő forrást, orvosok, szakemberek cikkeit, amik mind ugyanerről szóltak. Nem részletezem most milyen káros anyagok vannak kozmetikumainkban, akit érdekel már a magyar nyelvű internetes irodalomban is rengeteg listát talál. Arról szeretnék írni, hogy bennem mi zajlott le olvasmányaim hatására. Előszőr is bevettem magam a fürdőszobába, kezemben Rózsa Sándor: Testápoló kislexikonának egy példányával (mindenkinek ajánlom, bár régebben írta, még mindig ijesztően aktuális), és elkezdtem böngészni a flakonok feliratait. Tíz készítményből legfeljebb egyet találtam, ami nem tartalmaz veszélyes anyagokat (csak kevésbé károsakat). Teljesen tiszta és egészségeset nem találtam. Mindegyikben volt ugyanis kőolaj alapú összetevő, ami nem számít természetes anyagnak. Ezen felül jött még a többi olyan alkotóelem, aminek káros hatást tulajdonítanak.

Ezek után elkezdtem helyettesítő szerek után nézni. A neten ajánlottak több gyártót is, akinek a termékei egészségesek, nem tartalmaznak semmi károsat. Ezek nagy része számomra nem igazán megfizethető. Az egy-két olcsóbb márkáról pedig kiderült, hogy a bőröm nem tolerálja, ígyhát muszáj volt valami más alternatíva után nézni. Ekkor bukkantam rá egy közösségi oldalon egy angolból fordított receptre, az izzadásgátló dezodoréra. Mivel kevésnek találtam az ott található információt megkerestem az eredeti oldalt, ahol már részletes instrukciókat találtam, és el is készítettem a dezodort. Annyira bejött, hogy azóta csak ezt használom! Nos, ekkor vérszemet kaptam, és elkezdtem bújni az angol nyelvű site-okat, és gyűjteni a recepteket. Azóta csináltam már kézkrémet, borotvahabot, fürdősót, parfümöt és a gyerekeknek mellkasi bedörzsölőt megfázásra. Iszonyúan élvezem a kotyvasztást, valószínűleg azért, mert főzni is szeretek, és a kreatív hobby iránt is érdeklődöm.

Tehát most itt tartok, szeretném a receptjeimet megosztani másokkal, és egy kereshető adatbázist létrehozni -magamnak is. Nem utolsó sorban pedig keresek hozzám hasonló megszállottakat, mert néha nagyon egyedül érzem magam családom körében, amikor két nagyobb gyermekem és a férjem görbén nézve körülvevén megkérdezik: Mama, mit kotyvasztasz már megint, ezt is a neten olvastad?

 

Szerző: Lucrezia  2010.01.28. 13:28 17 komment

Címkék: cikkek

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr201708951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.02.11. 21:58:09

Hajrá-hajrá! :)
Remélem, sok-sok ember meg fogja találni ezt a blogot, és te is lelkesen írogatod!

Lucrezia 2010.02.11. 22:39:27

@edinalorincz: Szia!
Köszönöm a biztatást. Lelkesedésben nincs hiány, egyedül a nyersanyagok beszerzése szokott hátráltatni. De nagyon örülök neked!

Ronika@ 2010.03.05. 01:28:57

Szia!

Ha segitsegre van szukseged en szivesen segitek van egy par kiprobalatlan receptem is ha gondolod megosztom veled szivesen.

Sok sikert a bloghoz!
Mindenkinek igy kellene gondolkoznia de sajnos sokan nem tudjak hogy mergeznek minket!!

Lucrezia 2010.03.05. 12:38:13

@Ronika31: Szia!
Minden recept érdekel, ami természetes anyagokból van, és nincs aranyárban.
A nyersanyagok közül most a hamamelis (varázsdió) tinktúra fogott ki rajtam leginkább. Itthon egyáltalán nem találom, muszáj lesz külföldről rendelni.

Ronika@ 2010.03.05. 14:38:16

Szia !

Ird le valahova hogy hova kuldjek recepteket.
Hianyolom hogy nincs kint email cimed:(
vagy csak en vagyok bena es nenm talalom.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.28. 18:21:00

@Ronika31: Én is kérek egy emilt! (találtam ekcémához való dolgokat, és megírnám...) az enyém (niamanókukacdzsímélpontkom)

Ronika@ 2010.05.29. 21:04:11

Szia Niamano:)
ezt most nem ertem de biztos nem nekem szantad:)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.30. 11:12:01

Igen, utólag láttam, hogy félreérthető :) Lukréciához kértem én is elérhetőséget - csatlakozva a te hozzászólásodhoz :)
Bocsi

stingo 2010.07.16. 18:13:31

Szia Lucrezia!
Kb. három héttel ezelőtt kaptam egy e-mailt a barátnőmtől, amiben a gyári kozmetikumok káros hatásairól volt szó, majd elkezdtem természetes, megoldások után kutatni és nemrég Rád találtam! :) Köszönet, hogy megosztod velem/velünk a tapasztalatokat és a recepteket! Rendszeresen olvaslak, nem vagy egyedül! :)Vasárnap szappankészítő tanfolyamra megyek, aztán a krémek, kence-ficék világába is beleásom magam! Egyenlőre még teljesen kezdő vagyok, de nagyon lelkes, örülök, hogy Rád és az oldaladra találtam! Üdvözlettel: Mónika

Lucrezia 2010.07.21. 11:08:30

@stingo: Szia Mónika! Nagyon köszi a visszajelzést, igazán jól esik néha. Tényleg fogalmam sincs arról, hogy kik olvasgatják a blogot, amíg meg nem szólalnak. Kíváncsi lennék az emailre is, amit kaptál. Írjál bármikor, amikor kérdésed van, most már sok profi kencekészítő jár az oldalon, én is folyton tanulok tőlük :)

Jette (törölt) 2010.09.30. 22:55:30

@Lucrezia
Honnan szoktad beszerezni az alapanyagokat? Pl. a sheavajat ... sokan hirdetik a neten, de van ahol tégelyes kiszerelésben van, abban nem bízom. A nyers, igazi tömb alakú, finomítatlanra lenne szükségem. Ez a termékinfo azonban nem minden oldalon derül ki.
Köszi, J

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2010.10.02. 16:46:50

@Jette: Ez engem is nagyon érdekelne, bár ha jól érzékelem, Magyarországon senki sem árulja a tömböset. Külföldről biztos lehet olyant is amúgy.
A tégelyeseket azért nem kell élből elutasítani, nem biztos, hogy bármi is csináltak avval a vajjal kiszerelés céljából, eléggé lágy a textúrája ahhoz, hogy tégelyezni lehessen.

Lucrezia 2010.10.03. 21:49:29

@Jette: Szia!
Nagyon jól írtad, a 'finomítatlan' a kulcsszó. Ahol nem írják oda, hogy finomítatlan, ott inkább ne vásároljál. Nagyon sokféle shea vajjal találkoztam már, bár a tömbös tényleg nagyon jó, a lágyabb textúrájúval sem volt még gondom. Ezeket a fajtákat be lehet tenni tégelybe is, viszonylag kenhetőek. Darabos sheát csak külföldről tudsz rendelni - ha jól tudom, de érdemes körülnézni, már nagyon sok helyen árulnak nálunk webáruházakban.

almafa5555 2010.12.06. 08:44:41

Szia!Te hol vagy helyileg??Szoktál műhelyfoglalkozásokat vállalni?? (jelen esetben egy suliban fürdőgolyó készítés) érlek írj!!köszönöm

Csmia 2011.06.17. 14:01:51

Ez egy nagyon jó minőségű, finomítatlan shea vaj, és vissza lehet küldeni az üres tégelyeket újrahasznosításra:
bionom.hu/biobolt/kozmetikumok/testapolas/testvajak/shea-vaj-konzol-sheavaja.html?evp=14766
Ha a fővárosban jársz, csak 300 Ft a csomagolási költség, a házhoz szállítás viszont húzós!
süti beállítások módosítása