Kétféle parfümalapról szeretnék írni. Szerintem a legjobb, ha jojoba olajból gyárjtuk a parfümünket, mert akkor még tartósítószert sem kell használnuk, a jojoba olaj eltarthatósága ugyanis sokkal hosszabb, mint a bele rakott illóolajoké. Ha magunkra kenjük, nem szárít, mint az alkohol, hanem ápol, és az illatokat is hosszabb ideig megőrzi.

10 ml jojoba olaj

10-15 csepp illóolaj

Sötét színű üvegbe érdemes tölteni, és finoman összerázni, akár többször is. Kb. 1 hét kell neki, amíg összeérik. Én pár nap múlva meg szoktam szagolni, és hozzáadni egy-két cseppet abból az illóolajból, amit gyengének érzek.

Használat: ujjunkkal a bőrünkre kenünk egy kicsit, a fül mögé, a csukló belső oldalára stb.

A másik lehetőség, hogy alkoholos alapba cseppentjük az illóolajokat. Ennek a legfőbb előnyét abban látom, hogy spray-ként is használhatjuk így. 

10 ml 70%-os alkohol

10-15 csepp illóolaj

2 csepp benzoin tinktúra (elhagyható, tartósítás miatt kellhet)

fél kávéskanál glicerin (szintén elhagyható, jobb lesz az állaga)

Itt is hagyni kell időt az érésre. Vízzel felhigítva és szórófejes üvegbe téve dezodorként is tökéletes.

Én mindkét fajtát elkészítettem kedvenc illataimból. A jojobásat beletöltöttem egy régi Avonos golyós üvegbe, ezzel kenem be magamat. A felhigított alkoholos parfümöt pedig beletöltöttem egy kis pumpás üvegbe (szintén Avon reklámtermék) és a táskámban tartom. Ezzel fújom be magamat bármikor, ha szükségét érzem. A legnagyszerűbb az illóolajos kölnikben az, hogy nemcsak természetesek és egészségesek, hanem még a lelkiállapotunkra is jól hatnak. Minden olajnak más a hatása, érdemes utána nézni, mielőtt keverni kezdünk.

Legközelebb írok majd példákat illatkeverékekre.

Szerző: Lucrezia  2010.02.19. 11:32 5 komment

Címkék: alkohol parfüm illóolaj jojoba olaj dezodorálás

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr671772806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.02.20. 14:58:52

ez a jojobás verzió nagyon tetszik! :)

golyós (deós) üvegben én most épp testápolót tartok, amit kakaóvajból és levendulás babaolajból kutyultam. az adagolás nagyon praktikus, a párom is elég könnyen lemondott a kőlajos kedvencéről. :)

Lucrezia 2010.02.21. 22:21:47

@edinalorincz: Nekem is a jojobás alap a kedvencem. Ez őrzi meg leghosszabb ideig az illatot a bőrön. A jojoba olaj elég drága, lehet helyettesíteni mandulával is. Nem áll el olyan sokáig mint a jojoba, de úgyis elhasználjuk... Vagy lehet bele tenni E vitamint.
Milyen olajból van a levendulás babaolaj? Jó állagú lehet így együtt a kakaóvajjal, és a bőrt is ápolja.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.02.22. 12:54:38

@Lucrezia: A babaolaj összetevőit most nem találom... A márkája egy MLM-ben működő tiszta kozmetikumokat forgalmazó cég, csak MO-n még nincs raktár, és Romániában is most nehézkes volt a beszerzés, na meg annyira kikészült a bőröm, h vagy naponta 5-ször bekenem, vagy keresek vmi mást. Így jutottam a kakaóvajhoz, de már várom, h elfogyjon és a sheával kísérletezhessek! :)) Ezt elsőkörben tisztán szeretném használni, és olajok nélkül szeretném krémesíteni kicsit - ezt te már próbáltad?

E-vitamint hol és milyen formában veszel?

Lucrezia 2010.02.23. 18:08:32

@edinalorincz: A shea vajat van aki nyersen használja, úgyis jó, csak melengetni kell hogy kicsit megpuhuljon, mielőtt magadra kened. Meg lehet próbálni a finomítást magában is, ahogy leírtam, felolvasztani, verni, hűteni, stb.

E vitamint patikában, bioboltban lehet venni, a lényeg, hogy zselatin kapszula legyen, mert azt ki lehet szúrni és kinyomni. Állítólag van cseppben is, de én még nem találtam.

Janka55 2011.07.02. 16:29:17

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Ami nem témába vág de még is. :)
Az lenne a kérdés, hogy szeretnék bútor szövetre erős fahéj illatot készíteni. És a probléma az, ha ilyet készítek amit itt leírtak, az olajból készül és valószínűnek tartom azt, hogy foltot hagy a bútor anyagán. Ebben szeretnék segítséget kérni Tőletek, hogy van-e olyan megoldás amivel lehetővé tehetem azt, hogy tartósan és hosszan tartó illatot készítsek olaj nélkül.
süti beállítások módosítása