A legtöbb nő rajong a parfümökért. Sok időt töltünk a hozzánk illő illat keresésével, és nagyon lehangoló, ha valaki ugyanazt az illatot használja. Szeretnénk, ha illatunk tükrözné egyéniségünket, és épp ezért egyedi is lenne. Nos, éppen ezért érdemes házilag nekilátni a keverésnek, mert abból az illatból biztos, hogy nem jön szembe még egy az utcán. Az otthon készített parfüm ráadásul olcsóbb is, igaz, hogy be kell szereznünk hozzá néhány illóolajat, de csak pár csepp kell belőlük.

Az előzőekben már írtam kipróbált parfümrecepteket, ezeken felbátorodva biztos vannak, akik szívesen kísérleteznék ki a saját illatkompozíciójukat is. Mindenkinek vannak kedvenc illatai amikből szeretné megalkotni a saját parfümjét. Az alábbiakban ehhez szeretnék segítséget nyújtani.

15-20 ml jojoba esetleg mandula olajba vagy alkoholba kell cseppenteni az olajokat, és érdemes a következő három csoportból mindegyikből tenni:

7 csepp az alapillatból

7 csepp a szívillatból

6-7 csepp a fejillatból

néhány csepp rögzítő illat (kihagyható)

Fejillat: ez az első, amit egy parfümből megérzünk, de ez illan el a leghamarabb. Ezek az illóolajok tipikusan vírusölők, könnyedek, frissek, és általában olcsóbbak.

Szívillat: magunkra fújás után kb. fél órával később érezhető, lágy, melengető illatok. Kiegyensúlyozzák az alapillat és a fejillat hatását.

Alap illat: csak jóval később, egy-másfél óra múlva érezhető, de ennek a hatása tart a legtovább. Nehezebb, testesebb illatok, segítenek a többi illatnak is tovább tartani. Általában ezek a legdrágább olajok.

A rögzítő illat pedig összeköti, összetartja a többit. Ezek miatt a tulajdonságok miatt egy parfüm illata változik, miután magunkra fujtuk.

alap illatok: cédrus, fahéj, pacsuli, szantálfa, vanilia, tömjén, gyömbér, mirha, jázmin, rózsa, rózsafa, valeriána, vetiver, ylang-ylang

szívillatok: szegfűszeg, geránium, citromfű, narancsvirág, szerecsendió, ylang-ylang, rózsafa, babér, feketebors, kamilla, ciprus, édeskömény, izsóp, boróka, levendula, majoranna, mirtusz, pálmarózsa, fenyő, rozmaring

fejillatok: bergamott, levendula, citrom, limett, narancsvirág, orchidea, bazsalikom, cajeput, muskotályzsálya, koriander, eukaliptusz, grapefruit, citromfű, mandarin, verbéna, niaouli, narancs, borsmenta, petitgrain, fodormenta, zsálya, teafa, kakukkfű

rögzítő illatok: vanilia, levendula

Először az alap illatokat adjuk cseppenként az olajhoz/alkoholhoz, aztán a szívillatokat, végül a fejillatokat. A végén lehet rögzítő illatot is tenni néhány cseppet. Rázzuk össze jól, majd hagyjuk állni legalább 48 órát. Mikor már összeérett, adhatunk hozzá még egy-két cseppet valamelyik olajból, ha változtatni akarunk az összhatáson. Végül adjunk desztillált vizet az alkoholhoz: ha parfümöt akarunk csak keveset, ha kölnit, többet. Nagyon fontos, hogy pontosan írjuk fel miből hány cseppet tettünk a keverékbe, hogy később újra elkészíthessük, ha jól sikerült. Tároljuk a parfümöt sötét üvegben, jól lezárva, mert a fény és a levegő árthat az illóolajoknak. Csak egy keveset öntsünk egyszerre egy szép parfümös üvegbe vagy parfümszóróba.

Ezt a jópofa üveget a képen nemrég szereztem, a Duna Plázában van egy parfümbolt, ahol kimért parfümöt árulnak. Sokféle parfümös üveg van, érdemes körülnézni. Ja és a neten is megtaláltam őket: www.bodico.hu (ez nem reklám, a kimért, mesterséges illatokból készített parfümök ellen vagyok).

Szerző: Lucrezia  2010.04.03. 17:17 2 komment

Címkék: alkohol parfüm illóolaj mandula olaj jojoba olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr481878299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levendulalany 2010.04.04. 18:41:07

Szia Lukrécia!

Nemrég akadtam a blogodra, nem véletlenül, hisz én is épp receptek után kutattam a neten. Nagyon tetszik a blog. Az én irányom kicsit "szűkebb", mert egyelőre csak szigorúan természetes anyagokat használok, és olyat, ami Magyarhonban megterem. Viszont egy kirakatban utánamkiabált egy könyv, ami azóta hozzám is került, ezt neked is ajánlom, és mindenkinek, aki olvassa a blogod. A könyv címe: Greta Breedlove - Wellness otthon (Bőrápolás természetes anyagokkal), Gold Book kiadó. Nagyon jó receptek vannak benne, és már az előszó is megfogott, a köztes magyarázó szövegek meg tényleg isteniek!
Csináld csak tovább, rendszeres olvasód vagyok, és nagyon köszönöm!

Lucrezia 2010.04.05. 22:34:13

@Levendulalany: Szia! Isten hozott nálam! A könyvnek feltétlenül utána nézek, a neten nagyon jókat írnak róla. Holnap megyek vásárolni, megnézem, hátha kapok.
süti beállítások módosítása