Sajnos mostanában nem volt sok időm a blogba írni, mindenkitől elnézést kérek a késlekedő receptekért... Más problémával vagyok elfoglalva: a férjemnek túl magas lett a koleszterin szintje (pedig még fiatal ember), és ennek az okairól és csökkentéséről szeretnék minél többet megtudni. Eddig nagyon érdekes dolgokat olvastam, talán majd egy másik blogban felvetem a témát.

Helyette álljon itt egy recept blogom lelkes olvasójától és kommentezőjétől: Stikee-től. Kinek nincs manapság narancsbőrje, aki 18 éven felül van? A hétvégén én is kipróbálom!

Nos, amint ígértem íme a "stikee-cellulitkrém" :D(természetesen mindenki úgy változtatja, ahogy szeretné):

1 marék borostyánlevél összetépkedve

1 gr chili (nekem csak apróra zúzott volt itthon)

2 gr fahéj (por)

1,2 dl ásványvíz (ebből nekem legalább 0,1-et felvettek a füvek)

1 kávéskanál zöldtea (nem filteres)

1 dl olaj (én szezámot, olivát és napraforgót raktam bele, mind hidegen sajtolt)

4 gr méhviasz

11 gr Cetyl alkohol

5 gr sztearinsav

bórax: egy nagyon pici késhegynyi , a tartósításért

8 gr shea vaj

5 csepp teafaolaj, szintén a tartósításért

10-15 csepp rozmaring illóolaj

Az elkészítés megegyezik a fent leírtakkal, kivéve:

-én a shea vajat a már tűzről levett zsírfázishoz adtam (vagyis nem olvasztottam fel előtte) és utána szépen lassan öntöttem bele a vizes fázist.

-meglátásom szerint kézimixerrel a legjobb dolgozni a magas fordulaszám miatt

-a borostyánt, fahéjat, chilit, zöldteát kb negyed órát forraltam ( a veszteséget pótolni kell)

-amíg forró ill. meleg a krém addig kifejezetten folyékony állagú, itt nem szabad abbahagyni a keverést!!! Egészen míg kb 35 fokra le nem hűl, különben kicsapódhat a víz. Azért írom ezt le, mert én rögtön azt hittem, hogy valamit elrontottam:).

És az eredmény: egy kifejezetten kellemes illatú krém, nagyon selymes tapintást hagy maga után:). rákentem az alkaromra, szinte rögtön kipirosodott, de nem éget, nem csíp! Kellemesen bizserget:) Majd következett a kritikus alhasi rész: jól bemasszíroztam kb 20 perccel ezelőtt és még mindig piroslik a bőr, olyan kellemesen pezseg a bőröm alatt a vér :)
Összegezve: az első pillanatokban azt hittem, hogy a legközelebbi adagba majd több chilit kell raknom, de így látva az eredményt szerintem tökéletesen eltaláltam az arányokat. Aki erősebbet szeretne, ezekhez az arányokhoz viszonyíthat.
(a hasam még mindig "éget" :D)

 

Szerző: Lucrezia  2010.04.23. 15:45 36 komment

Címkék: recept víz testápoló narancsbőr testápolás illóolaj sztearinsav méhviasz shea vaj cetilalkohol

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr631945387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.04.23. 17:28:05

Hú, ez de jól hangzik! Épp most olvasgatom a testtekercselésről szóló dolgokat a neten, szerintem ez tipikusan jó lenne hozzá! Tusolás, bőrradír, krém + masszír, tekercselés, és 1/2-1 óra pihi, hogy hasson!
Mit szólnátok egy kis vadgesztenyéhez még bele? Ödémalohasztó, szóval az esetleges pangó vízre jól hathat.

Apropó, nincs ötletetek nyirokkeringést segítő szerre? Sajnos nagyon vizes típus vagyok...

stikee 2010.04.23. 19:12:00

"Az illóolajok és a meleg hatására kisimul a bőr. A tekercselést általában masszázs előzi meg, amely során a bőrbe hatoló hárs-, fahéj-, babér-, menta- és rozmaringolaj stimulálja az idegrendszert is. Ettől a hormontermelés és az anyagcsere beindul. Ezután a pácienst átlátszó fóliába tekerik, lefektetik és betakarják. Ekkor a mélyebb területekre is eljutnak az olajok. Egy óra leteltével örvendezve szállhatunk le az ágyról, mert annyit csökkent a combok kerülete. Érdemes hetente egyszer otthon is illóolajban fürdeni, s partnerünkkel megmasszírozhatjuk egymást. A masszázs nemcsak az anyagcserére, hanem a libidóra is jótékonyan hat..."

"Az illóolajok és a meleg hatására kisimul a bőr. A tekercselést általában masszázs előzi meg, amely során a bőrbe hatoló hárs-, fahéj-, babér-, menta- és rozmaringolaj stimulálja az idegrendszert is. Ettől a hormontermelés és az anyagcsere beindul. Ezután a pácienst átlátszó fóliába tekerik, lefektetik és betakarják. Ekkor a mélyebb területekre is eljutnak az olajok. Egy óra leteltével örvendezve szállhatunk le az ágyról, mert annyit csökkent a combok kerülete. Érdemes hetente egyszer otthon is illóolajban fürdeni, s partnerünkkel megmasszírozhatjuk egymást. A masszázs nemcsak az anyagcserére, hanem a libidóra is jótékonyan hat..."

stikee 2010.04.23. 19:13:28

Azt hiszem kifelejtettem még valamit:) Egy kevés kávét, gyermekláncfüvet is rakhatunk bele lefőzve!
A chiliből pedig szerintem mindenki rakjon dupla adagot!:)

stikee 2010.04.23. 19:14:48

"Narancsbőr elleni illóolajok:

* Vérkeringés javítására: citrom, citrus, kamilla, gyömbér, majoránna, boróka
* Nyirokkeringés segítésére: édeskömény, boróka, rozmaring, gyömbér
* A mérgező anyagok csökkentésére: édeskömény, boróka, rózsa, gyömbér"

multifitness.multiply.com/journal/item/28/28

(ezt szerettem volna beilleszteni, nem az előzőt kétszer:) )

Zsidanna 2010.04.24. 13:48:24

Szia Stikee!

Nagyon szépen köszönöm a receptet, már rég szerettem volna valami narancsbőr elleni krémet szerezni, ami nincs tele felesleges mérgező anyagokkal. Mostanában szeretnék rendelni majd shea vajat, de ha megjön mindenképpen megcsinálom, és szólok, hogy hogyan sikeredett, meg a hatásairól is, mert ha nálam jól működik, akkor az csodaszer (nagyon csúnyán narancsbőrős a fenekem és a combom, pedig 19 vagyok és van rajtam felesleg de azért nem olyan sok)
És még annyi, hogy a fahéjolaj is nagyon jó vérkeringést serkentőnek, ez kimaradt a felsorolásból :)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.04.24. 15:47:36

"Az elkészítés megegyezik a fent leírtakkal"

ez a körömvirágos krémre utal:

lukreciakencei.blog.hu/2010/03/12/koromvirag_krem

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.04.24. 15:50:27

...ugye?

Cetyl Alkoholt hol vesztek? Patika?

stikee 2010.04.24. 18:31:29

Igen arra:) Igen patika:)

stikee 2010.04.24. 20:26:07

@Zsidanna:
Akkor neked javaslom a 3 gramm chilit!!! jól megfőzve! Legjobb volna talán port használni, de nekem az épp nem volt itthon..
A fahéjolajjal vigyázz, mert csúnyán égethet és nagyon kevés kell belőle!
És reggel este masszírozd be vele, szerintem másképp nem érdemes belefogni egy ilyen kúrába! Amúgy a fogamzásgátló, ha szedsz, biztos rátesz egy lapáttal...sajnos. Ill. sok víz és mozgás, (de ezt biztos te is tudod:) )

Zsidanna 2010.04.25. 07:33:18

Persze mozgás, meg táplálkozás most alap, tisztító kúrázok is csak nem akarok egyből durr bele a közepébe lépni, mármint a táplálkozásnak mert hát a csoki rabja vagyok sajnos :S, és ennek leszokását inkább apránként szeretném, hogy tartós legyen.
Egyébként nem szedek fogamzásgátlót, szóval evvel szerencsére nincs baj:) Köszi azért a tanácsot, bár én fahéjolajat is használhatok nyugodtan, mert próbáltam már masszázsolajként is és úgy jó volt, de soha nem égetett meg úgy, hogy abból baj lett volna:)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.04.25. 08:01:52

Csokit ehetsz, csak hagyd el belőle a cukrot, azaz egyél diétásat, vagy nagy %-osat. (Ne ijedj meg a diétástól pl. a boci tej pont olyan mint az igazi :)) )
Én mindent egyszerre kezdtem el: kajaváltás, fogamzásgátló letétel, meg megcsináltam egy léböjt kúrát, hát, látványos! persze van még mit tenni, azt meg a bicajjal munkába járás és az edzés majd elvégzi. Nálam a legnagyobb gond a vizesedés: ezen még dolgozom kell.

Zsidanna 2010.04.25. 16:28:07

Igen, de nem hiszem, hogy a diétás épp megfelelő lenne, mivel édesítik, és ha nem megfelelően, akkor károsabb, mintha cukrot ennék....talán inkább étcsokit kéne enni nem túl nagy mennyiségben, amit szintén imádok:)Én is csináltam most léböjtkúrát és nálam is hatásos volt, csak hát a narancsbőr az keményebb tészta :S De rajta vagyok, most lesz kb. 1,5 hónapom nyárig, míg kenuzni mennénk,addig mindent beleadok, az itt leírt krémet is bevetve, majd aztán hátha:D
Vizesedésre, szerintem a legjobb ha elhagyod a sót, havi 1-2 napot csak desztilált vizet vagy tisztított nagyon alacsony sótartalmú vizet iszol, vízhajtó teákkal egybekötve. Ilyen a csalán, gyermekláncfű (gyökeres), nyírfalevél és a zsurló is.

ttimeea 2010.05.06. 20:43:20

Zsidanna érdekel minden megoldás
ttepike@gmail.com itt megbeszélhetjük a részleteket

Zsidanna 2010.05.15. 13:38:14

Sziasztok

Csütörtökön megérkezett a shea vajam, ezért ma nekiálltam a cellulitiszos krémnek. Az állaga nagyon jó lett, az illata is tetszik, csak a növények felfőzésénél akadt egy kis gondom. Ti hogyan főztétek meg őket?? Mert én vízgőz föle tettem egy üveg tálat, abba a növényeket meg a vizet, majd rá egy fedőt, kb fél órát főttek. Szerintem lehett volna erősebb főzetet is csinálni. A másik kérdésem, hogy ezt a felvfőtt növényeket le is kell szűrni, és hát evvel már több gondom volt. Ti hogyan csináltátok, nekem a fahéj, chili és kávé szemcsék benne maradtak. Egyébként én raktam hozzá gyömbért is még. Egyébként tetszik a krém, csak tökéletesíteni kell, de majd a következő adag :P

stikee 2010.05.15. 22:27:50

@Zsidanna:
Szia, én filteres tea és kávéfőzőben csinálom a gyógynövényteákat, ennek nagyon-nagyon apró lyukú a szitája.
Ha nincs ilyen kéznél szerintem érdemes beszerezni a legkisebb szövésű szitából egyet. A forró vizet ráöntöd a növényekre lefedve hagyod állni negyed órát, majd átszűröd ezen a szitán, akkor nem szabad hogy maradjon benne növényi rész. A negyed óra alatt, amúgyis leszáll minden az aljára, így ha ügyes vagy és lassan öntöd, akkor még a szitában sem lesz semmi. Anyukám is mindig így főzte régen a kávéját, hagyta egy kicsit ülepedni, utána szűrte csak le, innen a trükk. :) Mennyi chilit tettél bele?
Képzeljétek, az illető aki minden nap használja: simul a bőre és szerintem is látványosan más a struktúrája! Érdemes mellette bőrradírozást is végezni.:)

stikee 2010.05.15. 22:29:20

Vagy esetleg szűrd át tiszta (len)vásznon...:)

Zsidanna 2010.05.15. 23:03:06

Szia

Köszi az ötletet, nincs sajnos ilyen kávéfőzöm, de majd a következő adaghoz szerzek lenvásznat:D Egyébként az állaga nagyon jó lett, ennek nagyon örültem, mert egyből ilyen nagyon finom krémesre sikeredett :) Chiliből sokat raktam bele (3g), bár lehet kicsit régi volt már, de ízre jó csípős még. Majd idővel beszámolok a hatásáról is, de ehhez még várni kell 2-3 hetet:P

stikee 2010.05.16. 16:24:10

Én is nagyon-nagyon szeretem az állagát:)
Akkor legközelebb én is 3 grammal csinálom, valahogy az idő múlásásval, mintha elillant volna a "csípőssége" annak az egy grammnak...:)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.17. 22:53:38

ÚÚÚ!! Holnap én is kutyulok!! Mostanra száradtak ki a borostyán leveleim, na meg szereztem be minden hozzávalót! Hát ezt tuti megcsinálom!

Megjöttek a rendelt olajaim is, olyan szuperek! Sosem hittem volna, hogy ilyen finom illatúak! (a bergamot, a geránium, és a marokkói rózsa... mmmh!) És most már szinte mindenféle bázisolajam is van :) Nekem most van karácsony.

Zsidanna 2010.06.03. 18:52:23

Sziasztok

Elkészült a második adag krémem. Kicsit vegyes érzelmekkel állok itt most. Először is valahogy nem akar vörösödni a bőröm, csak bizsereg..., pedig aztán most úgy felfőztem mindent, vagy 4 órán át gőzölgött vízgőz felett, meg aztán állt is 2 napot. De sikerült szépen leszűrni, ennek örültem nagyon:) Aztán mivel itt úgy volt írva hogy a zsíroshoz adjam a vizeset, hát így csináltam..nem csapta ki teljesen, de azért nem olyan lett mint előzőleg, ott pont fordítva történt az adagolás, vagyis a vizeshez az olajat, és akkor nagyon szupi lett...
Azért ez már előrelépés a korábbihoz képest, de még mindig van mit újítani:)

Lucrezia 2010.06.07. 14:08:43

@Zsidanna: Szia, én is megcsináltam ezt a krémet. Megszokásból a vizes részhez adtam az olajosat, nem is figyeltem, ezért nem lehetett gondom vele. Amúgy engem sem bizsergetett eléggé, tettem még bele csilit a végén is, meg több rozmaring olajat.

Zsidanna 2010.06.07. 21:56:39

Szia

Én is rengeteget adtam hozzá, plusz fahéjat is, és a rozmaringból is dupla ment bele.. a bőrömnek jót tesz, mert szép puha lesz tőle, a cellulitiszt meg majd meglátjuk.. :)

Timi1983 2010.12.22. 20:37:37

Nos én vettem egy marék csilit...nyerset, holnap csinálok belőle cellulitis elleni masszázstömböt. majd leírom milyen

most az összedarált csili olajban ázik

Lucrezia 2010.12.30. 14:55:17

@Timi1983: Szia! Várjuk a masszázstömb receptjét! Ne sajnáld a többiektől. Friss csilivel biztos még jobb.

almafa5555 2011.01.01. 20:32:58

Sziasztok!Timi vagyok csak új loginnal. :)
Ma használtam először a masszázstömböt és hááááát pirosodtam rendesen

Leszűrtem az olajat, majd shea vajat, kakaóvajat és méhviaszt adtam hozzá 1-1-2 arányban, végül jó sok fahéj és rozmaring illóolajat

Meglátjuk milyen lesz az eredmény

rajhonahuna 2011.04.21. 17:07:32

Sziasztok! Engem érdekelne, hogy bóraxot és szterainsavat honnan lehet beszerezni, illetve a borostyánlevél az a hagyományos borostyánlevél, ami a házakat befutja?

kt87 2011.04.22. 08:40:17

@rajhonahuna: én ugyanott szoktam beszerezni a bóraxot, ahol a shea vajat és társait , neten szoktam megrendelni ( okokucko.hu ), csak én egész másra használtam eddig:-)

Lamancha 2011.04.26. 15:03:18

Terhességi csíkokra nincs valami szuper receptetek? Sajnos a megelőzés nem vált be... :(

Lucrezia 2011.04.26. 18:37:42

@rajhonahuna: Szia! Sztearin savat a patikából, ha adnak. Bóraxuk is van, de abban nem vagyok biztos, hogy adnak-e. Érdemes megpróbálni. Meg persze a netről. Borostyánt lehet kapni bioboltokban szárítva, de én - a párom meg ne tudja - a kertben megkopasztottam egy kicsit a kúszónövényt.

Lucrezia 2011.04.26. 18:42:47

@Lamancha: Háát, én pont egy ilyen recepten gondokodom egy ideje, úgyhogy lesz nemsokára.

Lamancha 2011.04.26. 21:51:04

Szuper! Várom már nagyon. :)
És ezt a receptet is megcsináltam, de precíz mérleg híján csak hozzávetőlegesen tudtam kimérni az alapanyagokat. Viszont így gyakorlatilag egyáltalán nem csíp. Lehet valamivel utólag turbózni?
Láttam, hogy mások utólag még tettek hozzá chilit meg fahéjat. Ezt eredetileg forráztuk, és csak amit leszűrtünk, azt tettük a vizes fázisba, nem? Akkor hogy lehet utólag belekeverni?

Lucrezia 2011.04.26. 22:38:33

@Lamancha: Persze, tegyél bele nyugodtan még chilit, fahéjat és akár rozmaring olajat is. Akkor jó, ha bizsereg, a bőröd diktálja, hogy mennyit bír. Szerintem pont a forrázás miatt nem annyira erős.

Lamancha 2011.04.27. 12:50:44

@Lucrezia: Ezt a gyakorlatban hogy csináljam? Forrázzak még chilit és fahéjat, hagyjam állni 15-20 percig és utána hogy keverjem hozzá a kész krémhez? Ha csak simán a mixerrel hozzákeverem, akkor túl vizes lesz a most pont jó állagú krém, vagy nem? Gondolom a fahéjat és a chilit önmagában nem keverhetem bele a krémbe.

Lucrezia 2011.04.27. 13:58:11

@Lamancha: De, nyugodtan keverd bele nyersen is. Ez a krém amúgy sem áll el olyan sokáig, használd el mielőbb, de legyen hatása.

Loirinha 2011.06.06. 16:10:26

Lehet h csak nekem zavaros kicsit de nem tiszta: fogom az olajat, forró víz fölé teszem és az olajba dobom bele a gyógynövényeket, chillit fahéjat, ez "főzzem" 20percig, majd keverjem hozzá a sheavajat+méhviaszt?tehát a krémben nem lesz víz? mert a körömvirágos recept ugye ilyen.. v tea szerűen kell megfőzni a dolgokat? így meddig áll el? illetve másik kérdésem, h csak őrölt chillim és fahéjam van, ezeket is főzzem, vagy csak a végén keverjem bele("nyersen") esetleg mind2? és jól gondolom hogy ez a krém visszerekre is jó? ha már keringés serkentő...
Előre is köszi;)

Lucrezia 2011.06.16. 22:31:35

@Loirinha: Szia, úgy készíted el mint a rózsás krémet. A vízben főzöd ki a teafüveket, növényeket. Felolvasztod a zsírokat, majd hozzákevered a vízes részt. Sokat keverek. A fahéj és csili még hatásosabb, ha a végén teszed bele. Sajnos nem áll el sokáig, néhány hét, de ez úgyis érdemes kúraszerűen, folyamatosan használni.
A visszerekről nem tudok nyilatkozni, feltétlenül nézz utána, nem árt-e neki valamelyik alapanyag.
süti beállítások módosítása