Nemrég beszélgettem Zsuzsival a blog chat ablakában, ő keresett száraz bőrre való receptet. Nos, ez egy egyszerű recept, nem kell hozzá sok anyag. Bár a rózsaolaj nem olcsó, száraz bőrre szerintem a legjobb, és csodásan illatos lesz tőle az arcunk. Persze nem mindenki szereti a tömény rózsaillatot, ők részben tehetnek bele valami kevésbé virágos illatot, például ylang-ylang vagy szantálfa illóolajat.

Még egy módszer van arra, hogy a rózsaolajat helyettesítsük egy kicsit olcsóbbal: ha a recepthez való olajba friss rózsaszirmokat áztatunk néhány hétre, és kitesszük a napra. Szuper rózsaillatú olajunk lesz.

Az avokádó olaj zsírosabb, mint a mandula, akinek nagyon száraz a bőrre azt válassza inkább. Száraz bőrre a mandula is nagyon jó megoldás, de aki még kevésbé zsíros olajat szeretne, használhat szőlőmag olajat is.

hozzávalók:

2 evőkanál méhviasz

1/4 csésze rózsavíz vagy desztillált víz

1/4 csésze mandula vagy avokádó olaj

10 csepp rózsaolaj

1 E vitamin kapszula vagy 3 csepp E vitamin olaj

1 késhegynyi borax

Melegítsük gőz fölött a méhviaszt az mandula olajjal. mikor felolvadt levehetjük a tűzről de hagyjuk még a gőz felett, hogy ne kezdjen a méhviasz vissza keményedni. Ezután folyamatos keverés mellett adjuk hozzá először a boraxot, majd a vízet, apránként. Ha már elég jól összekeveredett, levehetjük a gőzről, de továbbra is keverjük folyamatosan, amíg ki nem hül. Mikor már csak langyos keverjük hozzá az E vitamint és a rózsaolajat. Annyiban segíthetjük a víz keveredését az olajjal, hogy felmelegíthetjük a rózsavízet mielőtt az olajhoz adjuk.

A receptben elég sok a víz, ha nagyon kicsapódik, lehet, hogy csökkenteni kell a mennyiségét. Amúgy egy elég könnyű, gyorsan felszívódó krém - az olajos krémekhez képest, persze. A bolti hidratálókrémekben persze sokkal több a víz, de 70-80% víztartalom már túlzás.

 


 

Szerző: Lucrezia  2010.06.04. 11:47 17 komment

Címkék: arcápolás recept víz illóolaj méhviasz e vitamin mandula olaj borax arckrem

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr52055653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.06.06. 20:07:46

Hú, imádom a rózsavíz illatát! Amikor nagyon nyűgösen kelek, teszek egy kicsit egy vattapamacsra és arcmosás után ezzel kenem át az arcom. Gyorsan elillan a nagyon édes illata, de napközben is meg-megcsap, olyan, mint egy parfüm! És nagyon jól tisztít...

Lucrezia 2010.08.11. 12:14:39

Találtam rózsavizet elég jó áron, 200 ml 1500 Ft-ért, a VII. Wesselényi u. 36-ban a Szép kis Indiánál.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.13. 13:59:11

Én is nagy rózsafan vagyok :-). És ha nem épp a lányom boldogítana a köhögős kórságával, a 8 illatos rózsabokromat ültetném el, amiket beszereztem :-). És csináltam egy rózsás hidratáló balzsamot, valami isteni lett. Állítom a naptól és a méregtelenítéstől "felrobbant" bőrömnek sokkal jobb, mint a sheavaj, pedig azt is szeretem.

Ez a rózsavíz tiszta? Szoktak bele minden "csudákat" tenni. De úgy rémlik lehet házilag párlatot is készíteni.

Lucrezia 2010.09.15. 17:00:14

@t.bernadette: Sajnos a rózsavízben sem lehetek teljesen biztos, mint semmi másban :( De egy ideje már ezzel tonizálok, és érzem, hogy nagyon jó. Szóval a bőröm azt mondja, igazi.
Én is akartam házilag rózsavizet csinálni, de a környéken sehol nem találtam igazán illatos rózsát. Hihetetlen, hogy a legtöbb rózsának már nincsen illata! Virágosnál meg nem akartam venni, mert az biztos permetezve van. Te honnan szereztél?

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.10.04. 19:34:05

Bocsánat, nem vettem észre, hogy kérdeztél. Nekem a kertben van egy nagy bokrom, azon volt még pár virág. És remélem jövő nyáron már sokkal több lesz, mert kifejezetten illatos bokrokat vettem. A virágost nem szabad megvenni, azok fürdenek a permetlében, mire eljutnak a boltig.

yoco 2010.10.17. 20:14:14

Kedves Lukrécia! Elkészítettem ezt a krémet (teljesen kezdő vagyok még ebben a műfajban) és kihűlés után kis fehér pöttyök jelentek meg benne. Van valami ötleted, hogy mi lehet ennek az oka?

Lucrezia 2010.10.17. 21:43:40

@yoco: Szia, hát igen, én is jártam már így. Hogy pontosan mi csapódik, ki, azt nehéz megmondani, valahogy az olaj mégsem keveredik el teljesen a vízzel. Ettől függetlenül én elhasználtam azt a krémet, a pöttyöket elkentem és kész. Lehet, hogy túl gyorsan keverted hozzá az olajhoz a vizet, vagy nem volt ugyanolyan hőmérsékletű, esetleg tovább kellett volna még keverni. Ha nagyon zavar, melegítsd fel egy kicsit gőz fölött, amíg folyós nem lesz (ne túlzottan, hogy az illóolaj ne menjen tönkre) és habverővel verjed amíg ki nem hűl. Ez olyan, mint a főzés, kell hozzá egy kis rutin.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.10.18. 13:41:55

Ennyi vízhez biztos, hogy tennék valami természetes emulgeálót. Mondjuk Emulsant. És tartósítót is, mondjuk Rokonsalt. Vagy a víz egy része helyett alkoholt, ami nem fogja bántani a bőrödet, ilyen mennyiségben, de tartósít. Sajnos az E-vitamin csak az avasodás ellen véd, a bacik nem szaladnak el tőle. Tapasztalat.:-(

yoco 2010.10.18. 17:58:59

Sziasztok! Köszönöm szépen a válaszokat! Akkor ez most már marad így, igyekszem gyorsan elhasználni és kísérletezek tovább.
És én is gratulálok a bloghoz! Nagyon tetszik, köszönöm ezt a sok hasznos infót! Szép napokat!

Lucrezia 2010.10.23. 23:40:52

Yoco, köszönöm a kedves szavakat, jól esik.
Bernadett, nekem működött a recept plusz emulgeáló szer nélkül is, mert a méhviasz bóraxszal kiegészítve használható erre a célra, amíg a víz kevesebb az olajos résznél. Amíg kihűlt, folyamatosan kevertem habverővel, talán ezért nem csapódott ki. Az eltarthatóságot most tesztelem, de az illóolajok is tartósítanak. Jó, lehet, hogy egy kicsit csalok, mert többet teszek bele a receptben leírtnál, de nem tudom, kinek mennyire érzékeny a bőre. Meg az olcsóbb illóolajokból több kell. Alkoholt nem nagyon teszek krémekbe, mert szárít. Igazad van persze, egy kis mennyiség nem számítana.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.11.06. 13:11:48

@Lucrezia: Csak azért óvatoskodom ezzel a tartósítás dologgal, mert csúnyán megjártam. A guta ütött meg.
CSak azért írtam az emulgeálót, mert többen mondták, hogy kicsapódott. Borax-szal meg max. takarítok vagy mosogatok :-).
A rózsával szemben meg nagyon elfogult vagyok :-). Szerintem messze magasan az egyik legjobb hatóanyag a rózsa és a rózsafa. Ha van itthon permetezetlen rózsaszirmom, azonnal áztatom a bázisolajokba 3 hétre. ÉS hajöblítésre is egyedül a rózsafás almaecetes víz jött be, a többitől szénakazal lett a hajam :-)

Zsidanna 2010.11.06. 19:14:28

Sziasztok!

Nem tartom rossz ötletnek az alkoholt a krémbe, de akkor már legyen valamilyen hatása is, és használjunk tinktúrát, pl. propoliszt, tudjátok kényelmest a hasznossal:)Bár tényleg csak minimálisan. Egyébként ajánlatos krémkeverés előtt minden kifőzni, vagy jól elmosogatni, majd alkohollal fertőtleníteni, így kisebb az esélye a romlandóságnak. Egyébként szerintem a legfontosabb a hűtőben tartás, és hogy keveset készítsünk belőle. Én is jártam már úgy, hogy megromlott egy-egy krém, ami pedig nagyon jól sikerült és sajnáltam is, ezért mostanában extrán odafigyelek ezekre. Ja és csapvíz helyett desztiláltat, gyógyszertárakban kapható, krémkeveréshez ez való :)

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.11.17. 12:08:38

@Zsidanna: Így-így:-). A tinktúrák kincsek:-). Ha tehetem mostanában az alapolajokból is valamilyen macerátumot készítek, hogy még hatékonyabb legyen.
A fertőtlenítés, kifőzés, deszt.vizet meg valóban komolyan kell venni. A hűtővel viszont akadnak gondjaim. Pl. hogy nem a fürdőszobában van :-). Így gyakran eltérülök, mire odaérnék, hogy kenegessek. Meg több krémem, használhatatlan egyenesen a hűtőből :-(. Szó mi szó, én tartósítás párti vagyok, persze csak a legszigorúbb natúr követelményeknek is megfelelő tartósító eljárásokkal.

Zsidanna 2010.11.17. 21:36:05

@t.bernadette: Nálunk is sajnos a hütő messze a fürditől felállás van, ilynekor talán az a megoldás, hogy a nagyobb mennyiségű krémet hütőben tartod, és egy külön kis tégelybe beleteszel kb 1 hétre elegendőt. Nekem van a táskámban is mindenből több tégelyecske:D
Macerátumot hogyan készítesz, ez eléggé érdekelne engem is. De ami még jobban az az, hogy a gyógynövényekből, hogyan lehetne kivonni nagyon erős koncentrátumban a hatóanyagokat, mert a teák még ha 1 napig ha áznak is nem biztos, hogy a megfelelő mennyiségben tartalmaznak hatóanyagot. Bár azért hozzáteszem, én nem egy-két kiskanállál dolgozok, hanem 2 dl-hez több evőkanálnyit teszek, és jó sokáig állni is hagyom, de ezt csak krémkeverésnél szabad használni, mert belősleg figyázni kell a drogok mennyiségére.:)
Szóvel ha valakinek van ötlete szívesen veszem.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.11.17. 22:17:00

@Zsidanna: Macerátumot úgy kell készíteni, hogy felaprítod a hibátlan növényeket, én leginkább rózsaszirmot szoktam, és felöntöd annyi olajjal, hogy ellepje. Meleg helyre teszed (nem fűtőtest, csak mondjuk mint nyáron egy félárnyékos hely. )Naponta 1x-2x megrázogatod. Max 3 hétig. Aztán leszűröd, kinyomkodod, és kész. Egy hátránya van a friss sziromnak: akármilyen óvatos vagy, elkezd picit erjedt szaga lenni. Nem romlik meg, nem lesz penészes, már ha rendesen takarja az olaj, csak ilyen az illata. Nem érződik ki a krémből egyébként. Száraz növényt is lehet, pl levendulát, körömvirágot stb. Ezzel nincs gond, nem fog erjedni, hisz nincs benne víz. A friss sziromnál érdemes az első pár napban nyitva hagyni a tetőt egy textillel letakarva, hogy a nedvesség távozni tudjon. Ha pl. párás az üveg belül vagy a fedél.

Teát csak szappanba teszek, krémbe nem, mert szerintem az is romlandó, és akármennyire is óvatosan szűröm, lehetnek benne növényi részek. Párlatot használok. Abban benne lesz a hatóanyag, az illat, de a szine víztiszta, és nincsenek benne növényi részek. Persze a párlatoot is desztvízből.

Timi1983 2010.12.17. 20:16:56

Vettem rózsa illóolajat...na nem a kétezres Aromaxot, hanem egy Bodico cég által forgalmazottat...azt mondta sokkal jobb, mint az Aromax...gyógyszertári minőség....:( nos csíp, mar felkenve...ennyit erről:( Kidobott pénz volt

Lucrezia 2010.12.30. 14:54:21

@Timi1983: Hát nagyon sajnálom. Nem akarom megbántani a Bodico-t, mert szuper parfümszórós üvegei vannak, de 490 Ft-ért nem lehet valódi illóolajat kihozni. Ha sok olyan olajat látsz, amit más nem árul, pl. alma, frézia, jácint stb. akkor valószínű, hogy mesterséges. Ha egy az áruk és olcsó, akkor is. Minden olajnak más az előállítási költsége.
süti beállítások módosítása