Bár pillanatnyilag több recept is van a tarsolyomban (pl. szunyogriasztó, szunyogcsípésre való), visszatartom még mert feltétlenül szeretném megosztani veletek Niamanó második receptjét. Ekcémára krémet már többen kerestek itt az oldalon, legutóbb Narancshab kommentjében vetődött fel. Nagyon örülök, hogy tudok neki valamit ajánlani, hátha segíteni fog a kislányának is. Esetleg a mézet elhagyhatja belőle - az ő korában a ránctalanítás még nem létfontosságú, és így kevésbé fog ragadni.

Ekcéma krém anyunak nem mellékesen ránctalanító hatással :)

1 kk. kamilla

2 kk. zsálya

1 kk. kakukkfű

1 kk hársfa virág

1 kk. levendula

3,5 dl víz.

1 kk méz (én hársat tettem bele)

15 ml ligetszépe olaj

5-5 ml búzacsíra-, és körömvirágos olaj (1 dl bázisolajba ez lehet pl. szőlőmag, jojoba vagy olíva, teszünk 2-3 ek. szárított körömvirágot vagy 1-2 ek. frisset. Világos ablakban pihentetjük 3 hétig, naponta összerázzuk, majd leszűrjük)

7 g méhviasz

18 g sheavaj

4-4 csepp marokkói rózsaolaj és teafa olaj

2-2 csepp bergamott és ilang-ilang olaj

1-1 csepp római kamilla és levendula olaj

A gyógynövényekre ráöntjük a forrásban lévő vizet, és 15-20 percig állni hagyjuk. Amint a tea kész, vízfürdőben összeolvasztjuk a shea-t és a méhviasz. Nagyon alacsony hőmérséklet is elég, meg ne égessük! A teából 3 evőkanálnyit kiveszünk egy tálkába, hozzáadjuk, és beleolvasztjuk a mézet -ez lesz a vizes alap. A maradék teát mézzel ízesítve megisszuk :) -Nagyon finom.

Ha felolvadt a shea és a méhviasz, hozzáadjuk az olajokat (még mindig a gőz fölött), ekkor elkezdhetjük habverővel alacsony fokozaton keverni, majd hozzáadjuk apránként a mézes teát is, tovább keverve. Amikor elkeveredett, levesszük a gőzről, tovább keverjük, és amikor már mattulni (szilárdulni) kezd, hozzáadjuk az illóolajokat, és tovább keverjük. Amikor összekrémesedett és szoba hőmérsékletűre hűlt, tégelyekbe töltjük. Pár óra állás után kenhetjük!

Nagyon jó illatú, anyu nagyon szereti, és szerintem javult az arca is.

 

Szerző: Lucrezia  2010.06.10. 14:25 17 komment

Címkék: arcápolás recept méz víz körömvirág illóolaj méhviasz shea vaj búzacsíra olaj arckrem ligetszépe olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr302071646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsidanna 2010.06.10. 14:54:13

Sziasztok

Húú ennek a receptnek nagyon örülök, köszönöm szépen mindkettőtöknek ( Ninamonak a receptért, Lucreziának meg a közzé tételért) :)A barátom borzasztóan ekcémás közel négy éve és úgy érzem itt lenne az ideje ezt megszüntetni. Esetleg mit szóltok a csalánlevélhez még pluszban? Nagyon jó bőrtisztító hatású, sok bőrproblémára használják.
Remélem hogy hatni fog, mert a folyamatos vakarózás szinte elviselhetetlen...
További szép napot mindenkinek! :)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.06.10. 19:29:30

Jaj de pirongattok :)))) Szívesen! A "tudásom" amúgy kimerül az internetes szörfölésben, szóval nem vagyok szakmabeli, a hozzávalókat a lentiek miatt válogattam össze:
- a rózsaolajat a bőrgyógyász javasolta anyunak, (ja! és a rózsavizet is használja néha vattára arclemosóként)
- a ligetszépeolajat mindenütt ekcéma elleniként emlegetik.
- a körömvirágot és a shea-t nem kell bemutatni :)
- A teához való növényeket és az illókat meg nyugtató, fertőtlenítő, és regenerálóként válogattam össze.

Ma fel is hívtam anyut, hogy mit szól a hírnevünkhöz (örült :P ), és milyen az arca, azt mondja hol jobb, hol rosszabb -gondolom most dolgozik a krém, de puhább a bőre, és szereti kenni, mert jó illatú :)

Impetus 2010.09.07. 21:04:12

Kedves krémkeverők!

Érdeklődnék, hogy esetleg valaki tudna-e nekem eladni egy adag ekcéma krémet.

A minap hozzávetőlegesen összeadtam a hozzávalók árát és több mint 10e forint jött ki ami nem lenne baj, hisz több adagra való krémet lehetne készíteni a hozzávalókból, viszont ha nem lenne hatásos akkor kidobok ennyi pénzt az ablakon.

Apukám nemrégiben lett ekcémás, elég csúnyák és fájdalmasak a tünetei, főleg a hajlatokban. Kapott már mindenféle krémet az orvostól de egyik sem hat, ezért gondoltam, hogy meglepném őt egy saját készítésűvel csak mivel több típusa van az eckémának félek, mi van ha mégsem jó neki ez a krém, ebben az mit csinálok a sok drága hozzávalóval?

Köszönöm a segítségeteket!

mbeus 2010.12.09. 12:46:03

Nagyon nagyon köszönöm az ekcéma krémet. Évek óta kínlódok a kézfejemen ezzel a problémával, most valamiért szinte kezelhetetlen. Már az alapvető napi dolgaimban akadályozott. Most készítettem el a krémet és isteni !! Kétszer kentem be a kezem, de már látszik a javulás. Mégegyszer köszönöm ! Azt szeretném megkérdezni, hogy a kész krém meddig áll el ?
Üdv.Bejus
Ja, és várom a további recepteket ! :)

Lucrezia 2010.12.30. 14:39:40

@mbeus: Szia!
Remélem Niamanó is olvasta amit írtál, az ő érdeme a krém. Klassz, hogy segít az ekcémádon, remélem még mindig jót tesz neki, majd írd meg légy szíves a hosszabb távú hatását is.

mbeus 2011.01.17. 13:56:33

Sajnos hosszútávú hatásól nem tudok beszámolni, mert nagyon csúnyán bedurrant a kezem. Bár nem pártolom, de orvosi segítséget kellet kérnem. Csináltak egy epicután próbát, ami alapján kiderült, hogy illatanyag, latex, tartósítószer allergiám van. Sem a shea vajat, sem a mangó vajat illetve semmiféle illóolajat nem használhatok. Pedig már nagyon sok általad közzétett receptet elkészítettem . A kókuszolajat , kakaóvajat még egyenlőre tudom használni. De az előbbiekből jól bevásároltam. Ha tudnátok segíteni, ha valakinek kellene, olcsóbban, mint a bolti ár, szívesen átadom. Most próbálok úgy keverni-kavarni, hogy elhagyom az illóolajokat és megvariálom az alaprecepteket.

Zsidanna 2011.01.17. 16:24:04

@mbeus: Szia, ne értsd félre kérlek amit írni fogok, csak segíteni szeretnék :)
Először is, az értem, hogy illatanyag, latex és tartósítószer allergiád van, de ezekhez hogy jön hozzá a shea és a mangó vaj? A másik dolog meg, hogy mikor elkezdi ez ember használni őket, először nagyon csúnya lesz a bőre és ahogy te mondtad be fog durrani, de ez amiatt van, mert elkezd méregegteleníteni, ilyenkor nem szabad abba hagyni, és főleg nem szabad helyetesíteni "orvosi" szteroidos krémekkel, az igaz hogy a javulás gyorsnak hat, de ez egyáltalán nem jó hosszú távon. Esetleg megpróbálhatnál szünetelteni mindenféle krémet és egy alapos méregtelenítő kúrát kéne végezned, amibe az is beletartozik, hogy a bélflórádat helyrerakod, mert nagyon sokszor emaitt alakulnak ki a bőrbetegségek, főleg az ekcéma. Igaz semmiféle orvosi papirom nincs, de én is ebben szenvedtem (szenvedek még egy kicsit), és nekem egy alapos méregtelenítés és extra immunerősítés szépen helyrerakta a bőröm.

gnoemi 2011.01.17. 19:01:41

@Zsidanna: Kedves ekcémával küszködők.Zsidannának teljesen igaza van.20 évig kenegettem kortizon és egyéb szteroid tartalmú krémekkel mindkét kezemet.Valóban rendkívül kellemetlen, de nem kezelhetetlen.Most már eszembe sem jut mondjuk flucinarral bekenni.Figyeld meg nem történt valami felzaklató dolog az életedben,önértékelési problémák stb.Ezek is segítenek,ha feltárod.Addig javasolnám nektek egy egyszerű méhviaszos krém használatát is, de több lehetőség van.Üdv Noémi

mbeus 2011.01.17. 19:26:38

Köszönöm, hogy hozzászóltatok !
Az én problémám nem újkeletű, kb.20 éves.Rapszódikusan jelentkezik, van hogy évekig nincs is. Végigjártam orvosokat, természetgyógyászokat, lélekgyógyászokat. Igazából végleges javulást egyikkel sem értem el. Folyamatosan tisztítókúrákat végeztem ( máj, vese, bőr, bélrendszer ). Kímélő kozmetikumokat használok évek óta ( Lush, Weleda, Alverde ) A shea vajat nem most kezdtem el használni és mint legelső kommentemben írtam szépen javult a kezem. Jelenleg az orvos nem steroidos krémet írt fel, mert azt nem engedtem. Az említetteken kívül másra is allergiás vagyok ( perubalzsam, higany, phenylbutazon..) pedig ezekkel közvetlenül nem érintkezem. A bőrgyógyász és a homeopata orvos véleménye szerint kontakt ekcémám van, amit egyértelműen az "anyaggal" való érintkezés vált ki. Tényleg csak az ujjaimon van. Nyílván közrejátszik az is, hogy évekig festékboltban, előtte fogászaton dolgoztam. Most pedig a két éves kislányommal vagyok otthon. Nem tudom mi köze van a latexhez, de akárhol hírdetnek shea és mangóvajat, mindenhol felhívják a figyelmet, hogy latex érzékenyek ne használják. Sajnos a természetes anyagokra is lehet valaki érzékeny, pl. a kislányom feneke tiszta kiütés lett, mikor a bilit teafaolajos oldattal fertőtlenítettem. Mikor a hennacolor hajfestékkel festettem a hajam, a fejem tiszta seb lett és borzasztóan viszketett. Hát, nem egyszerű !

Lucrezia 2011.01.18. 09:26:23

@mbeus: Szia! Hát nagyon sajnálom, hogy ennyi mindenre allergiás vagy. Biztos, hogy a festékboltban töltött évek jól hazavágták a szervezetedet. Ezek a káros anyagok, amiket akkor magadba szívtál nagyon lassan ürülnek ki a szervezetedből. Esetleg érdemes jobban utána nézni, hogyan tudod segíteni a méregtelenítést még.
A shea vaj tényleg tartalmaz latexet, bár ritkaság, hogy valaki érzékeny rá, de előfordul. A te esetedben nem is csoda, hisz annyi mindenre vagy egyszerre allergiás. Érdemes lenne jól körülnézni, étrend, mosószer, egyéb téren, hogyan tudnád tisztítani a környezetedet.
Minden illóolajra allergiás vagy? Pontosan melyik összetevőjére?
A fölösleges anyagok átvételében szívesen segítek, majd írok mailben.

sunimama 2011.01.18. 12:42:28

Kedves mbeus!
Én már írtam neked emailt a fölösleges anyagokkal kapcsolatban, de itt is gyors gyógyulást kívánok.
Érdekes, amikor azt mondják, hogy az csakis kontakt allergia lehet, ha pl csak kézen van. Nekem csak ott van, és tapasztalom a sok szintetikus mosószer meg tisztítószer használatánál (már nem használom őket, ill egy ideje gumikesztyűvel csináltam mindent), de bizonyos ételeknél is. Ahogy mondtam, én a cukorra gyanakszom, és ezt támasztja alá egyik rokonom betegsége, aki szintén erre allergiás.
Anno amikor először mentem dokihoz a problémámmal (nekem terhesség alatt jött ki, most volt 2 éves a kisfiam, de az elején csak júliustól novemberig tartott, most már non-stop), mondtam neki, hogy már a sima víztől is viszketek, de csak nem fürödhetek kesztyűben. Erre annyi volt a válasza: dehogynem és fürdesse az apja a gyereket.

sunimama 2011.01.18. 12:44:45

a Lush-hoz szólnék még hozzá: múltkor csináltam egy kis felmésért magamnak, és azt láttam, hogy nem minden szappan tiszta ott sem, sőt nem minden termék. Kigyűjtöttem magamnak, mely szappanok tisztát, ha valakit érdekel, elküldöm (remélem tényleg elmentettem). Mondjuk parfüm meg színezék van bennük, annyira nem vagyok oda értük, de adott esetben B-tervnek jól jöhet.

mbeus 2011.01.18. 14:16:32

A standard epicután próbában szereplő Duftstoff mix, és fragrance mix-re is ++ lett az eredményem. A bőrgyógyászaton fogalmuk sem volt, hogy ezek mit takarnak. A neten külföldi oldalakon néztem utána, hogy a következő komponensekből állnak : Oak moss - tölgymoha kivonat, Cinnamic, cinnamol- fahéj kivonat, Geraniol - gólyorrfélékben, citromban, Isoeugenol - szegfűszegben, fahéjban, Perubalzsam -rengeteg mindenben van, még ételekben is,Kumarin - fahéjban, Lyral - liliom, ciklámen, Farnesol - rózsa, narancsvirág, ylang ylang, Citrall v. citronellol - citromfű, rózsa, muskátli. Szóval elég széleskörű, de itthon nem vizsgálják külön-külön. Szegény magyar kídérletezze ki magának, ha van hozzá türelme ! Egyébként eddigi röpke 40 évem alatt, ha a virágokat szagoltam vagy tapintással nem derült ki érzékenység. A keresztallergiáról meg ne is beszéljünk, mert a kórházban úgy néztek rám, mintha ufó lennék. Persze az eredmények alapján citrom, narancs, kiwi is allergizálhat. Ezekkel sem volt igazán sosem gondom. Persze ez nem jelent semmit. Ezek az illatanyagok sajnos benne vannak a bio és natúrkozmetikumokban is. Az allergia azonban nem válogat, hogy valami természetes vagy kémiai. Az allergia szempontjából ebben az esetben mindegy. Ami meg illatanyagmentes, abban meg van tartósító vagy olyan alapanyag, amit szintén nem bír a bőröm. Szóval zsákutca. De nem adom fel, kísérletezgetek, más megoldás nincs. :)

sunimama 2011.01.18. 14:40:42

@mbeus: én abban bízom a te és én esetemben is, hogy relatíve időben észbe kaptunk és nem hagyjuk annyiba a dolgot. ezen azt értem, hogy amik pl nálad is kiderültek és ugye hogy ez mennyit mindent takarhat, de reménykedhetünk, hogy a gyors életmódváltásnak (a külső kencékre és tisztítószerekre is értem) nem fog olyan szinten kialakulni az allergiád(ám) vagy olyan mélyen kiújulni, hogy már a levegőt is egy maszkon keresztül kell vennünk. Sajnos amit beszívunk az orrunkon, az is kijöhet a bőrünkön, ki náthás és kiesik a szeme szinte, más köhög, de amit mondtam, hogy nekem az elején pont az allergia szezonban jött ki, lehet hogy a bőrömön keresztül jön ki. Ezzel mondjuk-szerintem-sokat nem tehet az ember, bár talán, nagyon lassú folyamatként visszafordítható a szervezet "hozzáállása", hogy ne védekezésként allergiát váltson ki, hanem szimplán közömbös legyen.
Nagyon de nagyon sok ismerősöm van-családon belül is- hogy 1-2-5 éve jöttek ki rajtuk olyan allergiák, amelyek inkább a kisgyerekeknél szoktak előjönni 2 éves kor körül (ami ugye később örökké meghatározza az életüket), és ezt csakis ennek a sok műkajának, a megváltozott világnak "köszönhető".
Szinte biztos vagyok abban is, hogy egy kb kamasz korú gyerek, akinek a családja csak táplálkozik a botlból, nem szélsőséges sem poz sem neg irányba, már attól is beteg vagy allergiás lehet, ha hirtelen a legegészségesebb dolgokat enné, mert a gyomra és szervezetének csakis a mű dolgok a természetesek, és így reagálna rá, mintha allergiás lenne.

pandora2011 2011.04.05. 10:03:55

Szia Kedves Lucrezia és üdv mindenkinek!
Gratulálok a bloghoz, nagyon szuper!
Három napja találtam rátok,és már nagyon sokat segítettek nekem a hozzászólásaitok!Most én is szeretném a tapasztalataimat megosztani veletek!
Tél végén a lábamon két helyen kijött egy-egy százforintos nagyságú kemény, ekcémás folt. Három evőkanál avokádó olajba tettem két csepp levendulát, ezzel kentem be a foltokat, rá pedig tömény körömvirág krémet tettem. Egy-két napja kenegetem csak reggel és este, de már sokkal szebb! A gyulladás lement és a keménység is. Még mindig látszik, de remélem teljesen helyre jön. Ha 100% lesz a gyógyulás, újra fogok írni. Mindenkinek szép napot

Lucrezia 2011.04.07. 21:47:15

@pandora2011: Szia! Köszönjük a tippet, én feltétlenül ki fogom próbálni. Majd számolj be a hosszabb távú eredményről!

Lamancha 2011.06.29. 23:50:39

Sziasztok!
Megcsináltam ezt a krémet (kicsit variáltam az alapanyagokkal, de az alapja ugyanez) a gyerekeim ekcémás bőrére. Viszont valamit elszúrhattam, mert elég sok vizes fázis kivált benne. Mit tudok vele utólag kezdeni? Mert gondolom újra felmelegíteni nem jó, mivel már benne vannak az illóolajok. Vagy így is használható és ez csak esztétikai probléma?
Nagyon köszönöm előre is!
süti beállítások módosítása