Abból indultam ki, hogy másnál is hever otthon jópár műanyag flakon amiket már nem használ, mert felvilágosultan tudja, hogy károsak, mégis sajnál kidobni, mert félig még tele van. Nekem van egy nagy kosárnyi ilyen flakonom, találtam benne golyós dezodort is. Először is szétszedtem: óvatosan egy tompa végű és élű késsel kiszedtem belőle a golyót. Nem könnyű, de meg lehet csinálni. Ezután kiöntöttem a folyadékot (bocsánat, szennyeztem a környezetet, de inkább a csatornába kerüljön mint a bőrömre). Jól kimostam, annyira erős volt az illata, hogy ez elég soká tartott. Ezután jött az új folyadék, a következő recept szerint:

25 ml (fél dezodor flakonnyi) rózsavíz, vagy desztillált víz

25 ml növényi glicerin

30 csepp illóolaj

egy kevés szódabikarbóna

Először keverjük össze az illóolajokat a glicerinnel, hogy feloldódjanak benne. Ezután adjuk a vízhez a szódabikarbónát és rázzuk jól össze. Azért nem írtam mennyiséget, mert csak annyit tegyünk bele amennyit a víz felvesz. Öntsük öket össze, majd a flakonba, és helyezzük vissza a golyót. Minden használat előtt rázzuk fel.

Ez a dezodor hasonlóan az oldalon található többi dezodor recepthez nem gátolja az izzadást. Meg vagyok győződve róla, hogy az izzadás fontos dolog, méreganyagok távoznak vele a szervezetünkből, ezért nem szabad eltömíteni a pórusokat. Viszont a szagokat semlegesíti, és jó illatúak leszünk tőle, lehet hogy még kölnit sem kell használnunk.

Szerző: Lucrezia  2010.08.19. 17:23 6 komment

Címkék: glicerin recept víz szódabikarbóna dezodor illóolaj dezodorálás

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr812233555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sarolta77 2011.01.28. 18:54:05

Sziasztok!
Nagyon tetszik az oldal, szeretnék golyós dezodort készíteni a férjemnek. A munkahelyén nagyon meleg van, és valami mérgező izzadtsággátlót használ, amiben alumíniumsók és rossz illatanyagok vannak.
Valami igazán férfias illatanyagot keresek, mert ha nőiesnek találja nem fogja használni. Mit ajánlotok?

Lucrezia 2011.01.30. 00:03:38

@Sarolta77: Sarolta, a parfüm receptek között találsz férfiaknak való illatokat. Ami szóba jöhet például: ylang-ylang, pacsuli, citrom, teafa, rózsafa.

Sarolta77 2011.01.30. 21:21:59

Kedves Lukrécia! Köszönöm a segítséget.

stikee 2011.02.22. 10:50:46

Csináltam hasonló dezodort :) két kiskanál szódabikarbónával nekem egyszerűen tökéletes! Glicerin nem volt itthon, így karragénnel sűrítettem, emiatt kicsit barnás a színe :D remélem a fehér ruhákat azért nem fogja majd be :)

Lucrezia 2011.02.28. 12:39:39

@stikee: Hát ez jól hangzik, és is megnézem majd hogyan lehetne a glicerint helyettesíteni, mert nehéz hozzájutni. Karragén? Utánanézek.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.07.08. 21:14:01

Én pár éve találtam nagyszüleim dolgai között rendszerváltás előtti Rexona Sport stiftet. Ez még "szoci" hengeres, barnás okkeres design, és unisex gyógynövényes illata van/volt. Kérdés: lehet-e házilag pumpás - tehát folyékony - szódabikarbóna és keményítő nélkül gyógynövényolajakkal dezodort kotyvasztani? Valami régi népi recept esetleg? (Zsálya, rozmaring pl.?)
süti beállítások módosítása