A fiam nagyon érdekes műsort látott a Discovery-n nemrég, ennek kapcsán jutott eszembe, hogy már régóta akarok írni a mosogató szivacsokról. A mosogatás nemcsak kozmetikum készítésnél, hanem a napi életünk során is lényeges dolog.

A sorozat a Myth Busters, vagyis egy olyan műsor, ami általános, hétköznapi tévhitek megcáfolásáról szól. Ebben a részben több gyakran használt tárgynak a felületét vizsgálták meg, hogy milyen mennyiségű baktériumot találnak rajta. Ilyeneket, mint WC ülőke, távirányító, villanykapcsoló, pénz, bevásárló kocsi fogója, billentyűzet és mobiltelefon. Az eredmény nagyon érdekes lett, én legalábbis meglepődtem rajta. A reklámok ugyanis úgy állítják be, hogy fő ellenségünk a WC ülőke. Szegény kisbaba már majdnem megérinti kezével a WC csészét, ahol ácsingóznak rá a gonosz baktériumok, amikor anya odarohan a fertőtlenítőszeres üveggel, és gyorsan befújja. Nos ezzel nem értek egyet, szerintem a kisbabára legalább olyan veszélyes a kifújt vegyszer párája belélegezve vagy bőrre kerülve, mint az a néhány baci az ülőkén. De a mostani vizsgálat eredménye még megdöbbentőbb.

A vizsgált nyolc helyről a WC ülőkén találták a legkevesebb baktériumot. Hogy mi lett az első? Nos, eddigi kedvencem a mosogatószivacs. Ami azért ijesztő, mert hiszen ezzel az eszközzel tartjuk tisztában az edényeinket, amikre az ételt tesszük, és egyenesen a szánkba kerül (vagy a krémeket tesszük bele, amik szintén megromlanak). Egyébként a papírpénz, a villanykapcsoló és a számítógép billentyűzet követi szorosan a listában.

Hogy mit tehetünk ez ellen? Ők azt ajánlják, hogy cseréljünk gyakran szivacsot. De én tudok egy még jobb megoldást, ami mindenkinek, aki ezt a blogot szokta olvasni, a rendelkezésére áll: csepegtessünk illóolajat a mosogatószerbe. Nem kell sok csak pár csepp, ha jól elkeverjük az egész folyadékban eloszlik és nyírja a bacikat. Ez a legjobb megoldás, amit ismerek.

Ugyanígy lehet pár csepp illóolajat tenni egy flakon vízbe, és jól felrázva ezzel beszórni a fertőtlenítendő felületeket. A bacilusokat megöli, ez biztos. Légfrissítő-tisztítónak is tökéletes.

 

Szerző: Lucrezia  2011.04.27. 13:04 5 komment

Címkék: cikkek

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr462859094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saxo 2011.05.05. 19:20:56

Tényleg! Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe... Teafaolajra gondoltál, ugye?

Nancy_ 2011.05.07. 12:31:13

Szia!
Saxo-hoz hasonlóan bennem is felmerült a kérdés, hogy mely illókat érdemes erre a célra használni? A teafára gondoltam én is, de érdekelne a válaszod. :-)

Lucrezia 2011.05.07. 14:06:32

@Nancy_: Sziasztok,
a legtöbb illóolaj nagyon jó antibakteriális hatással bír, ezért szinte mindegy, mit használsz. Én citromot vagy narancsot szoktam, az illik a mosogatószerhez. A citrom egy rendkívűl erős antibiotikum, töményen még a streptococcust is megöli.

Nancy_ 2011.05.07. 16:22:08

@Lucrezia: Köszönöm! Még a válaszod előtt csepegtettem illót a mosogatószerbe és pont a citromra esett a választásom, mert imádom az illatát, a teafát már kevésbé.. :-)

Muzslai Zsitva Ágnes · https://www.facebook.com/esztergomieletkepek.kulturalisajanlo/ 2011.06.01. 23:55:32

Én folyóvízben öblítem le az edényeket és szárítón hagyom száradni. Mielőtt használom ismét folyóvízben öblítek.
süti beállítások módosítása