Mielőtt a receptet feltenném, beszéljünk egy kicsit a dezodorokról.

Az alapvető probléma az izzadásgátló dezodorokkal az, hogy az izzadást gátolják. Tudom, ez hülyén hangzik, de gondoljunk csak bele. Ha egyéb, szervezetünkből kikívánkozó dolgokat (most nem részletezném, de pl. büfi) visszatartanánk, biztos, hogy nem tenne jót az egészségünknek. Nem is szólva a mosdóba járásról! Akkor miért gondoljuk, hogy az izzadtság benntartása nem árthat? Egy igazán jó dezodor (vannak ilyenek, én használtam) úgy befedi a bőrt, hogy semmi nedvesség nem jön ki belőle, sőt alig lehet este lemosni. Hát kell ez nekünk?

És akkor még nem is beszéltünk azokról az anyagokról, amelyek a dezodort alkotják, és a bőrön keresztül felszívódnak szervezetünkben. Antal Vali írta valahol, hogy sok készítményt biztonságosabb lenne megenni mint magunkra kenni, mert a bőrön keresztül könnyebben felszívódnak, mintha megjárnák a gyomrunkat. 

A káros anyagokat csak érintőlegesen sorolom fel, aki részletekre kíváncsi, itt megtalálhatja: tudatosvasarlo.hu/cikkek/641, és az antalvali.com-on is van egy szuper részletes lista.

Ami szinte minden dezodorban benne van, az az aluminium valamilyen formában. Ez tömíti el a pórusokat, hogy az izzadság ne tudjon kijönni. Sok kutatás szerint a mellrák egyik okozója. Ha jól meggondoljuk, a hónalj közel van a mellhez, és azt is olvastam valahol, hogy a mellrák általában a mell külső részén keletkezik.

Aztán itt vannak az illatanyagok, melyek általában mesterségesek, és gyakran allergizálnak. Mivel elég csak a Parfum szóval feltüntetni őket, végképp nem lehet tudni, hogy mi van a flakonban.

Ezen kívűl lehetnek még ftalátok, parabének, PEG származékok. Hatásuk nem bizonyítottan káros, de egyre több kutatás utal erre, ami már több, mint gyanús. A gyártóknak nem érdekük ezek nyilvánosságra kerülése.

Ezután pedig lássuk az alternatív megoldást, a dezodort, amit saját magunk is elkészíthetünk, káros összetevők nélkül.

Szerző: Lucrezia  2010.02.02. 08:13 2 komment

Címkék: cikkek dezodor izzadásgátlás karos anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr191721866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~Melcsy 2010.04.23. 15:08:20

Én szódabikarbónát használok (persze száraz bőrön) és egyszer sem tapasztaltam hogy büdi lettem volna. Egyébként rendkyvül jó szagelnyelő, és tisztításhoz is kiválóan használható :)

Lucrezia 2010.04.23. 16:04:44

@~Melcsy: Szia,
igen, a mi dezodor receptjeinknek is a szódabikarbóna a fő szagtalanítója. Azért teszünk hozzá mást is, hogy jobban kenhető legyen, illetve hogy kicsit ápoljuk is a bőrt, mert a szódabikarbóna enyhén lúgos.
süti beállítások módosítása