Nos elismerem, egy kicsit furcsa hogy ilyen receptet teszek fel. Ugyanis a legkissebb gyermekem is elmúlt hat éves, már nem kell törölgetni a popsiját. Mégis, annyiszor találkoztam már ezzel a recepttel a neten, hogy biztosan jó lehet. Egyszerű elkészíteni, és tényleg megspórol vele az ember egy csomó pénz - arra még élénken emlékszem, milyen drágák voltak a popsitörlők. Ha most lenne kisbabám, valószínűleg azon is fennakadnék, hogy miket tesznek a nedvesítő folyadékba. Mivel most nincs hozzáférésem nem tudom megnézni, de nagyon kíváncsi lennék rá.

Maga a folyadék rendkívűl egyszerű, nem kell hozzá semmi olyan ami nincs otthon egy kisgyermekes családban. Amire figyeljünk, hogy baba samponból (fürdetőből) csak SLS menteset vegyünk. Bár a babaápolási termékeknél jobban vigyáznak erre, még így is előfordulhat némelyikben. Olajból szerintem bármi jó ami hidegen sajtolt, pl. oliva olaj. Illóoljaból jól tájékozódjunk előtte, hogy ne ártson a babának, megint azt mondom, hogy a levendulával nem foghatunk mellé, és az illata is kellemes.

2 evőkanál olaj

2 evőkanál babasampon

2 csésze víz

5 csepp levendula olaj

Keverjük össze az olajat a samponnal és az illóolajjal. Kipróbáltam, tényleg keverednek. Ezután adjuk hozzá a vízet, keverjük meg jól, és már kész is a folyadék. Ezt tölthetjük egy szórófejes üvegbe, és használatkor egyszerűen előveszünk egy darab konyhai törlőt, vagy akár mosható textíliát, erre fújjuk az anyagot és már törölhetünk is vele.

A másik lehetőség, hogy olyan konyhai papírtörlőt szerzünk be, ami strapabíróbb. Ezzel még nem tudtam kísérletezni, nem tudom melyik fajta alkalmas erre. Vágjuk a gurigát félbe, ezután szedjük ki a kemény belső kartont, és tegyük egy popsitörlős műanyag dobozba. Öntsük rá a folyadékot, a legbelső végét pedig húzzuk ki a nyíláson. Ne nagyon rázogassuk, mert felhabosodik, csak forgassuk legfeljebb hogy mindenhová jusson az anyagból. Ha jól megszívta magát már használhatjuk is.

Ha nem találunk megfelelő konyhai törlőt, vagy csak kímélni akarjuk a környezetünket, használhatunk (gyárthatunk) pamut rongyokat is erre a célra, amit aztán kimosunk a pelenkákkal. Aki textil pelenkát használ valószínűleg ezt az utat választja.

 

Szerző: Lucrezia  2010.05.25. 20:01 8 komment

Címkék: recept víz babaápolás illóolaj oliva olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr32031100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pixiepie 2010.05.25. 22:42:34

Nekem viszont jól jön! Köszi! :)))

Bémesi 2010.05.30. 20:41:13

Kedves Lukrécia! Én most néztem meg a popsitörlő címkéjét.. Nem írom le mindet, de tele van PEG, PPG, meg egy csomó általam értelmezhetetlen vegyész cuccal. Szóval kuka! :-)
Köszi a receptet!

Lucrezia 2010.06.01. 16:36:01

Szívesen, remélem tudod majd használni. Tényleg szörnyű, hogy már a babaápolási cuccokba is miket tesznek.

sunimama 2011.01.11. 22:44:45

@Bémesi: Bizony-bizony, az általunk használtban (2féle is) csak úgy hemzsegtek a propylne glicolok és a többi. Egyik fajtája tipikus az a mottó alátámasztása: egy márkán belül is van tiszta meg nem tiszta, és soha nem a márka számít, hanem az összetétel :D

Egyébként a babanatura.hu-n lehet kapni ilyen papírtörlőket, amelyek eredetileg pelenkabelsőknek kiegészítés (wc-be lehet dobni) és ott a Monapel egyik féle papírhoz írja, hogy popsitörlőnek is kiváló. Mi ezt használjuk.
Amikor meg elmegyünk itthonról, marad alternatívának a bolti popsitörlő, amelyben nincs káros anyag.

kett 2011.02.26. 11:57:31

Sziasztok!

Tudtok segíteni? Nem keveredett az olaj a samponnal, vagyis úgy tűnt, de a végén feljött a tetejére. És nem igazán jött ki a rongyból, amit használtam..

Lucrezia 2011.02.28. 12:48:54

@kett: Szia! Milyen olajat és sampont használtál? A sampon nem volt esetleg színezett? Sajnos ezt a receptet én is csak egyszer próbáltam ki, mert nincs már babám. Nem tudom, hogy Pixipie használja-e.

kett 2011.02.28. 15:03:00

@Lucrezia: Elméletileg extra szűz olivaolajat és babé koszmós sampont használtam, ami nem színezett, átlátszó. utólag viszont az olaj gyanús volt, *esco-s.. azóta viszont kakinál mosdó, pisinél vizes törlés maradt, nekem így is jó :)

Lucrezia 2011.03.04. 18:46:18

@kett: Sajnos nem értem. Tényleg kipróbáltam, nekem egész jól keveredett. De persze baba popsi nem volt kéznél.
süti beállítások módosítása