Ez a maszk egyszerű, olcsó, és gyors. Az arc azonnal ragyogni fog tőle,és kiszívja a bőrből a mérgező anyagokat, ezzel megelőzi a pattanások kialakulását. Hosszabb ideig eltartható.

3 ek zabkorpa

1 ek darált mandula

1 ek szárított kamilla

1 ek szárított zsálya

1 ek almaecet

6 csepp kamilla olaj

6 csepp zsálya olaj

A zabkorpát, kamillát, zsályát daraboló (turmix) gépbe tesszük, és apróra daráljuk. Ezután keverjük hozzá a mandulát, majd a folyékony összetevőket. Még így is viszonylag száraz marad, de nem baj.

Vegyünk egy kicsit a kezünkbe, és kenjük vastagon a nedves (vagy akár száraz) bőrünkre, masszírozva körkörös mozdulatokkal. Ezután öblítsük le, és finoman töröljök meg az arcunkat.

A hozzávalókról: zabkorpát, mandulát, almaecetet az élelmiszer boltban vehetünk, a mandulát le kell darálni. Zsályát és kamillát szárítva legegyszerűbb teaként megvenni (nem filtereset, hanem zacskósat). Ilyet a DM-ben, bioboltokban szoktam venni, de sok helyen lehet még. Illóolajból aromaxot vagy naturolt használok, tudom, hogy ezek nem olyan kiváló minőségűek mint sokkal drágább társaik, de én egy viszonylag kis költségvetésű háztartást vezetek, és kozmetikumokba ezek még pont megfelelnek. Az illóolajok még így sem olcsók, legalább 10-15 kellene hogy otthon álljon a polcon, ami 20 000 forint körül van. Aztán persze felhasználhatóak sokféle kencébe, amíg el nem bomlanak. Szerintem sok olajból elég lenne 5 ml is, mert csak néhány receptbe kell. Mostanában találtam a neten a Helen (magyar) illóolajokat, ha valakinek van tapasztalata velük, kérem írja meg. Szimpatikus, 5 ml-es kiszerelésben árulják őket.

 

Szerző: Lucrezia  2010.02.25. 21:16 24 komment

Címkék: arcápolás recept mandula zsálya maszk illóolaj almaecet zabkorpa arcradír

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr421790716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekrepe 2010.02.26. 00:32:41

nagyon-nagyon tetszik a blogod. nekem éppen mostanában kezdett fontossá válni ez az egész természetes testápolás kérdés, már-már sorsszerű, hogy rátaláltam a blogodra :-)

viszont ha van rá lehetőséged, időd, akkor nagyon hasznos lenne, ha a receptek után feltüntetnéd, hogy mit hol lehet beszerezni. nekem egyelőre ez okozza a fő gondot, pedig a kísérletező-kotyvasztó kedv meglenne :-)

Lucrezia 2010.02.26. 09:13:22

@ekrepe: Én sem foglalkozom régóta a témával, de nagy a lelkesedém, és idegesített, hogy nincs egy rendes magyar receptgyűjtemény a neten.
Köszi a tippet, nekem is sok problémát okoz az anyagok beszerzése. Vannak nagyon klassz angol nyelvű receptek, amiket azért nem írhatok le, mert egyszerűen nem találok hozzájuk nyersanyagot (pl. ez a nyomorult varázsdió/varázsmogyoró/hamamelis tinktúra, már mindenütt kerestem). Úgyhogy rendben, megpróbálom majd kiegészíteni a recepteket.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.02.26. 10:28:17

hehe, nálam nincs az a mandula, ami megélné arcradírráválását! :D

én sheát az ebay.co.uk-ről veszek egy biznyos eladótól, negyed kiló 2000Ft alatt van, néhány napon belül meg is érkezik.
és most megnéztem, hamamelis is kapható.
amerikából azért nem rendelnék, mert megvámolhatják, és az plusz macera.

állítólag lesz az antalvali.com-on hamarosan egy alapanyagos webáruház. az árakra nagggyon kíváncsi vagyok... :)

Lucrezia 2010.02.26. 13:19:49

@edinalorincz: Én a sheavajat jomtom-tól veszem, jó minőségűnek tűnik, és olcsóbb, mint a Magyarországon beszerezhetőek. De érdekelne az ebay-es eladó, szoktam onnan könyveket is rendelni, nem írnád meg a nevét?
Az antalvali.com-mal két gondom van (egyébként nekem is az a mekkám, onnan indultam el és oda járok vissza): a recepteket nagyon nehéz megtalálni, egy jó része kommentekben van elrejtve, a másik hogy ragaszkodnak a kiváló minőséghez, ami irigylésre méltó, de én nem tudom megfizetni. A természetes termékek, amiket régen ajánlottak már eleve drágák voltak, amire most váltottak pedig még inkább. :(
Többek között ezért fordultam a házi kotyvasztás felé, mert az lehet olcsóbb alapanyagokból is. Tudom, hogy Magyarországon egyre szélesedik a nagyon gazdag, és a nagyon szegény réteg, ezért biztos van komoly vásárlókör, de én egyelőre a kettő közé szorultam. Nem érzem magam szegénynek, de nem tudok megfizetni egy több ezer forintos sampont. Vagy ha a sampont még igen, de már a testápolót, folyékony szappant, kondicionálót, borotvahabot nem. Erről jut eszembe, csináltam a férjemnek borotvahabot (krémet), fel kell raknom azt is.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.02.26. 22:06:09

Jomtomtól vettem volna én is, de aztán eszembejutott az ebay, konkréten tőle: shop.ebay.co.uk/poplarsheabutter/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=
Ma érkezett meg 2x250gr, amit szándékosan így rendeltem, mert másoknak lesz, ő pedig fél kilót küldött egyben, ez az egyetlen problémám vele egyelőre. Ez volt a második rendelésem.
Jomtom olivás szappanját próbáltad már?
Antalvali.com-mal egyet értek. :)
Én eddig Hemel termékeket használtam, de már vágytam vmi újra.

Lucrezia 2010.02.28. 18:59:32

@edinalorincz: megnéztem az ebay-t, tényleg jó áron van a shea vaj. Rendelni fogok, nagyon kíváncsi vagyok rá milyen lesz. Az olivás szappant még nem próbáltam, de már rendeltem belőle, állítólag nagyon jó. Egyszer megpróbálkozom a szappanfőzéssel is, csak kicsit idegenkedem a lúgtól.
A Hemelt nem ismerem, úgy általában a natúrkozmetikumokat nem, mert mikor rám jött ez a káros anyag őrület, rögtön kevergetni kezdtem.

Bémesi 2010.03.02. 08:17:41

Sziasztok!
Én is nemrég kezdtem el foglalkozni a kozmetikumkészítéssel. Lukrécia, nagyon jó a blogod, innen is ki fogok próbálni recepteket. Sajnos Mo-n alig van irodalma a házi kozmetikum készítésnek. Én Angliából rendeltem hozzávalókat, nemsokára meg fog érkezni, majd elmondom a tapasztalatokat. Addig is itt egy link, meg tudjátok nézni, egyáltalán hasznos-e.
Üdv!
www.akomaskincare.co.uk/

Lucrezia 2010.03.02. 19:47:37

@Bémesi: Szia!
Örülök, hogy ide találtál. Sajnos állandó probléma a nyersanyag beszerzés, ezért minden információnak örülök, amit megosztunk egymással. Sokat bújom a netet hátha találok dolgokat itthon is. Ami szomorú, hogy sokszor olcsóbb külföldröl beszerezni valamit postaköltséggel, mint itthon megrendelni. Például a shea vaj is drágább.
Megnéztem az oldalt amit írtál, nagyon jó minőségűnek tűnnek a dolgok. Miket rendeltél?

Bémesi 2010.03.03. 08:25:02

Szia Lucrezia!
Kakaóvajat, jojobaolajat és kókuszolajat rendeltem, de már majdnem megőrülök, mert a postán vár, és én csak délután tudok érte menni... :-) Amikor rendeltem tőlük, akkor elárulták a magyar disztribútor nevét, aki foglalkozik a termékeikkel, de én inkább tőlük rendeltem direkben az ár miatt. A magyar disztibútortól már rendeltem sheavajat és kókuszolajat, gondolom ez ugyanaz lesz, úgyhogy nem aggódom a minőség miatt. Viszont szállítási költséggel is bőven megéri Angliából rendelni, én ezt nem értem. Nekem még az is probléma, hogy honnan szerezzem pl. a dezodortartót... Ilyet még nem is találtam, marad a barátoktól kunyerálás.

Lucrezia 2010.03.03. 19:22:31

@Bémesi: Azért kíváncsi lennék, mennyire jön ki a kókuszolaj ára így, és mennyi a magyar forgalmazónál.. Csak összehasonlításképp.
Dezodortartót még nem találtam, de egyszerűen kidobtam az otthoniból az alumíniumos tölteléket, és azt szándékszom megtölteni. Ha végre kapok kókuszolajat, mert a helyi bioboltban csak ígérgetik, de nem jön...

Bémesi 2010.03.03. 21:00:29

@Lucrezia: Szia!
Megjött a szállítmány, a kakaóvajat majdnem megeszem, olyan jó az illata! :-)
A kókuszolaj ára:
0,5kg: 6,5 GBP, szállítás: 3,7 GBP
0,25kg: 4,5 GBP, szállíás: 2,74 GBP
De van több fajta is, ez most nekem folyékony állapotú (raw virgin organic). Amit a magyar beszállítótól rendeltem, az szilárd, és 100g 1800 forint volt.

Lucrezia 2010.03.04. 22:12:24

@Bémesi: Hű, most feladtad a leckét, számolnom kell. 7.24 GBP kb. 2200 Ft=25 dkg. Akkor 100g kevesebb, mint 1000 Ft, ugye? Én is találtam a neten 1800-ért tiszta, finomítatlan kókuszolajat. Jó sokat rátesznek, ha ez igaz.

Narancshab 2010.04.04. 23:29:25

Kedves Lucrezia!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra! Eddig én is az antalvali.com-ot böngésztem, de egyet értek Veled. Nekem is nehézkes a keresés, és nagyon drága, amit ajánlanak. Ennek ellenére szívesen olvasom az oldalt, mert sokat lehet tanulni belőle. Épp az ő oldaluk "hiányossága" miatt keresgéltem a neten, és így bukkantam Rád.
Az alapot, a Shea vajat kb. három hete szereztem be, a kókuszolajjal, a Neem olajjal, és az afrikai feketeszappannal együtt. Igazából ez után dőlt el a fejemben, hogy szeretném a kencéimet magam kutyulni. Elég problémás az arcbőröm, már tíz éve. Egyszer egy bőrgyógyász azt mondta, hogy szeborreás. Talán az, a korpás változata. Semmilyen krém eddig nem használt, csak a szteroidos, ami 1-2 hétre helyrtehozta a bőrömet. Ezt olyankor használtam, amikor már nem volt kedvem emberek közé sem menni, olyan csúnya volt. De meguntam a szteroiddal való önmérgezésemet. Amikor megérkezett a Shea vaj, úgy nyúltam érte, mint aki a megváltást várja tőle. Ezek után az első kb. 10-14 napban semmi javulást nem éreztem. nem volt jó érzés a bőrömnek a zsíros Shea (esténként kenem), másnap száraznak, pörkösnek éreztem a bőröm, és a kis "kiütéseim" is kijöttek, az arcpírról nem is beszélve. Már majdnem a szteroidért nyúltam, amikor észrevettem a változást. Most már kifejezetten szeretem a Shea vajat, kombinálva az afrikai fekete szappannal. Viszont szeretnék egy nappali krémet is magamnak, ami nem ennyire zsíros, vagyis inkább jobban, könnyebben felszívódik. Ez után kutattam a neten, (mivel Antal Valiéktól nem kaptam választ), és így találtam Rád. Ez után a hosszú bevezető után, kérdeznélek, hogy tudsz-e nekem segíteni ebben?
Válaszodat előre is köszönöm!

Lucrezia 2010.04.05. 22:28:56

@Narancshab: Szia! Örülök, hogy itt vagy! Nagyon szeretnék segíteni... Antal Valinak annyi előnye van velem szemben, hogy ő kozmetikus, én pedig nem. Csak amatőr méregkeverő vagyok :(
Milyen krémre gondoltál? Shea vajas-vizes krémre, vagy valamilyen olajosra? Az szívódik fel gyorsabban, amiben több a víz. De a túl sok víz nem jó (szerintem). Ettől függetlenül lehet olyat is készíteni, csak ahhoz valami erős emulgeálószer kell. Utána nézek, ha erre gondolsz. Meg még a propolisz jutott eszembe, már készítettem abból krémet, csak nem sikerült jól az állaga, azért nem tettem fel. Úgy tudom, hogy sokféle bőrproblémára jó. Írd meg, hogy mit szeretnél a krémbe, és utána nézek/összevariálom.

Narancshab 2010.04.06. 00:10:59

@Lucrezia: Szia! Nagyon kedves Tőled, előre is köszönöm a segítséged!!!
Antal Vali nagyon sokat tud, de sajnos semmire sem megyek vele, ha nem kapok válaszolt. Amint már írtam, nehezen találok rá a receptekre, a legtöbben nincs pontos mennyiség, én meg még csak most kutyulnám ki az első kencémet, tehát úgy kellene a leírás, mint egy kezdő háziasszonynak… Abban is igazuk van Valiéknak, hogy radikálisan kellene életmódot váltanom, de ez nekem nem megy egyik napról a másikra, de legalább már elindultam az úton.
Nem is tudom, milyen krém lenne jó nekem. Leginkább víz nélkül próbálnám meg az első keveréket, talán azt könnyebb elkészítenem. Itthon van Shea vajam (ezt nagyon megszerettem!), kókuszolajam, kakaóvajam, és neem olajam. Gondolkodtam a sárgabarackmag olajon, mert azt olvastam, hogy könnyen felszívódik, a vadrózsa olajon, mert ezt találtam róla: A vadrózsa olaj kiválóan segíti a sejtmegújulást, ápolja a száraz, hámló bőrt, ideális a hegek kezelésére is. Transzretinolsav-tartalma támogatja a kollagéntermelődést és segít a bőr nedvességének megőrzésében. A vadrózsa olaj a száraz, érett, gyulladásra hajlamos arcbőrre szánt készítmények ideális hatóanyaga. A makadámia dió olajról is csupa jót olvastam, így tanácstalan vagyok, mi is lenne a legjobb. A lényeg, hogy a gyulladást csökkentse (bár már így is sokat javult a Shea vajtól), és hidratáljon is. Nem tudom, hány éves kortól érett egy bőr, de szerintem az enyém már az. Még nem vagyok ráncos, de azért a szarkalábaimat szívesen eltűntetném. :-)
Sokat nem tudtam Neked segíteni, de bízom abban, hogy az „amatőr méregkeverő”, megfejti a problémát!!! :-) Nagyon várom az ötleteidet!
Köszönöm!
Szia: Narancshab

Lucrezia 2010.04.06. 22:08:25

Szia kedves Narancshab! Aranyos vagy, hogy így bízol bennem! Írhatnál még egy-két dolgot a problémádról, hogy jobban képben legyek. Inkább száraz a bőröd, vagy zsíros? Pirosság van? Hámlik is? Van valami egyéb jele a szeborreának?
Sajnos tudom, mit érzel, és ugyanígy küzdök már vagy 10 éve a fejbőrömmel, azt mondják korpás, de még soha semmi nem segített. Kivéve amikor a bőrgyógyász Diprosalic oldatot írt fel (ez is szeborreára van). Az tök jól leszárította a fejbőrömet, és egy darabig nem jött vissza. Aztán kezdődött minden előröl. Bár nem annyira szembeszökő az én problémám, mint a tied, de nekem meg nehezebb kenegetni, aztán meg leszedni a hajamról! Mindenesetre kutatok, és ami nekem jó, neked is jó lehet. Csak egy kis türelem, és csinálunk receptet. :)

Narancshab 2010.04.07. 00:17:34

Kedves Lucrezia!

Először is egy kis technikai problémám volna. Időnként nem találom a hozzászólásaimat, és a válaszaidat sem. A „radaron” meg tudom szerencsére nézni, de hiába keresgélem az eredeti helyén, nem találom. Az „utolsó kommentek”-nél sem mindig jelenik meg. Volt olyan, hogy márciusi dátumú volt az utolsó komment. Aztán egyszer csak újra látom ott, ahol addig nem. Mit csinálok rosszul?
Azért remélem, ezt megkapod!
A bőrömről: nagyon száraz, vízhiányos a bőröm, kivéve az orrcimpáim tövében. Legtöbbször piros, gyulladt, és pörkös, amit előszeretettel vakarászok le. Időnként pattanásszerűségek jelennek meg, a tetején kis fehér pöttyel. De mégsem az a kamaszkori gennyes pattanás jellegű. Leginkább a pofacsontokon, és a fülem előtti részen találhatók ezek a gyulladt, kiemelkedő valamik. (pattanás, kiütés, nem is tudom, mi ez). Ha nagyon bedurvul, fáj, és viszket, és rém ronda.
Az tény, hogy az eddigi a krémek, amiket próbáltam, csak 1-2 napra javítottak a helyzetemen, aztán fellángolt újra, és jött a szteroid, mivel azért emberek közé is kell mennem. Mindenkinek nem magyarázkodhatom. Kb. másfél-két hónapja egy ismerősöm javaslatára kipróbáltam a Culevit krémet, amitől olyan csúnya lett az arcom, mint még soha életemben. Két és fél napig bírtam, aztán leálltam, és három nap szteroidozással tudtam csak rendbe hozni.
Ezek remélem már csak a múlt emlékei. Amióta a Shea vajat használom, azóta rengeteget javult a helyzet, és remélem, nem is jön vissza soha. Nem szeretnék szteroidhoz nyúlni újra.
Még annyit, hogy 10 éve a második terhességem alatt jelentkezett először, és azt hittem, csak hormonális, és majd szülés után rendeződik, de nem így történt. Előtte szép volt a bőröm, bár száraz, de már akkor is könnyen pirosodott (csak meleg helyen, és fizikai aktivitáskor, ja meg amikor zavarban voltam :-)), de ez nem volt kellemetlen, inkább azt a pirospozsgás, egészséges képet keltette.
Azt megfigyeltem, hogy amikor stresszes vagyok, jobban kijön.
Remélem, tudtam plusz információkkal szolgálni. Nyugodtan kérdezz bármit, ha még szükséged van információkra!
És nagyon köszönöm, hogy segíteni próbálsz!!!

Lucrezia 2010.04.08. 08:26:11

Szia Narancshab, biztos hogy nem ekcéma? Nekem volt ekcémám a kezemen, azon jelentek meg időnként piros pöttyök, és nagyon viszkettek. Amióta foglalkozást váltottam elmúlt. Nem lehet, hogy neked is valamilyen életmód váltásra van szükséged?
Már gyűlik az anyag az arckrémedhez, szerintem propoliszt mindenképpen tenni kéne bele, be tudod szerezni valahonnan? Írtó jó szer, mikor megégettem a kezem, azonnal elmulasztotta a fájdalmat, és szépen be is gyógyult.
Én a fejbőrömet vakargatom folyamatosan, tudom, hogy nem szabadna, de úgy idegesít, hogy lejön darabokban!
A technika problémádról: nem lehet, hogy a böngésződ nem frissíti rendesen az oldalakat, hanem egy régi verziót látsz? Ha nem tűnik jónak, nyomj egy frissítést, hátha megjavul. Nekem még nem volt problémám ezzel...

Narancshab 2010.04.08. 09:23:01

Kedves LucreziaT
Kétszer mutattam meg bőrgyógyásznak az arcom (utoljára 7,5 éve), és mindkétszer szeborreát mondtak. Két különböző orvos volt. Viszont nem szerettem a krémeket, amiket kaptam… Talán az ekcémánál nincsenek olyan pattanásszerű kiütések, amiknek a tetején fehér kis pötty van, amiből olyan savószerű valami nyomható ki. Viszont ősszel szednem kellett Fenistilt, és az alatt az idő alatt nem volt problémás a bőröm. Na akkor most mi is van vele??? :-)
Hangsúlyozom, hogy amióta az afrikai fekete szappant és a Shea vajat használom, azóta látványosan változott az arcom. Soha ennél rosszabb ne legyen.
Propolisz tinktúrám van itthon, amivel csak az a bajom, hogy nem egy tiszta folyadék, hanem darabkák vannak benne, ami időnkét a csepegtetőt is eltömíti. Erre gondoltál, vagy valamilyen más formátumra?
Tegnap vettem a „teszveszről” Shea vajat, és kicsit más, mint az előző. Szemcsés, kicsit sötétebb, és erősebb valamivel az illata. A kis szemcsék masszírozás hatására eltűnnek, csak az elején kellemetlenebb a felkenés. Mind a kettő, ami itthon van nyers, finomítatlan. Milyennek kell lennie az igazinak.
Az életmódváltás nagyon időszerű, és dolgozom is rajta, de még csak az elején tartok.
A testápoló kislexikont ismered? Tegnap feltettek egy linket az antalvali.com-ra, amiről le lehet tölteni. Ha érdekel, bemásolom ide.

A technikai problémát nem értem, mert nem is zárom be soha az oldaladat (Google Chrome), és frissíteni mindig szoktam. Ha a böngészővel lenne a probléma, akkor talán a „radarral” sem látnám az írásokat. És még egy furcsaság: amikor eltűnnek a hosszászólásaim, eddig mindig látom a többit:
„@Bémesi: Hű, most feladtad a leckét, számolnom kell. 7.24 GBP kb. 2200 Ft=25 dkg. Akkor 100g kevesebb, mint 1000 Ft, ugye? Én is találtam a neten 1800-ért tiszta, finomítatlan kókuszolajat. Jó sokat rátesznek, ha ez igaz.”
Csak az enyémtől nem, ráadásul a kis ikonok átvándorolnak a bal oldalra. Aztán minden beavatkozás nélkül, egy ismételt frissítésre visszaáll az egész. De hogy hányszor kell frissíteni addig, az teljesen változó. Van, amikor néhány órán keresztül nem látom a hozzászólásokat az oldalon. Szóval számomra rejtély, ilyet még sehol nem tapasztaltam.
Szép napot!

Ronika@ 2010.04.08. 20:32:23

Lehet hogy virusod van Narancshab!
Nekem sincs semmi gondom az oldallal:)
Lukrezia emailt irtam ma:)))
sziasztok

Narancshab 2010.04.09. 10:35:27

@Ronika31: De csak ezt az oldalt érintené? Más blognál nem találkoztam ilyen problémával, és egyébként sincs probléma a géppel. Remélem, nem vírus!!!

a.maris 2010.06.29. 16:48:46

Sziasztok!
Örülök, hogy van ez az oldal. Végre nem kell fordítgatnom a külföldi oldalakat. :)
A kérdésem a következő lenne: Aki már rendelt külföldről (akármit is) utánvéttel lehet e fizetni álltalában és milyen pénznemben? ( jó lenne forintban).
Ezer köszönet annak aki felvilágosít. :)

Riacska 2011.02.28. 12:07:01

Kedves Lukrecia,

Gratulalok az oldalhoz.Vegre tudok sajat keszitesu kenceket hasznalni.
Iszonyu szaraz a borom, es nagyon sok kremet kiprobaltam keves sikerrel.
Szules utan vagyok, mar egy ideje eletmodot valtoztattam,hogy a sulyomat es a regi kozerzetemet visszakapjam.(meg a kenyeret is en sutom a csaladnak)
Igyekszem minel tobb egeszseges etelt tenni az asztalra, es ezt szeretnem a boromrol is elmondani.Regota keresek mar ilyen kencerecepteket amit nalad talatam. Nagyon orvendek.Szerre ki fogom probalni oket.
Tovabbi sok sikert!

Lucrezia 2011.02.28. 12:52:44

@Riacska: Szia! Isten hozott az oldalon, és köszönöm. A szülések óta nekem is sokkal szárazabb a bőröm, mint előtte, teljesen megváltozik az ember. Fontos, hogy igyál sokat (vizet, zöld teát), illetve egyél lédús gyümölcsöket-zöldségeket. A krém nem elég magában, de a bolti krémek után hatalmas javulást lehet tapasztalni: azt, hogy nem kell gyakran, néhány óránként kenegetni magunkat. Már ezért is megéri.
süti beállítások módosítása