Már panaszkodtam a hamamelis-kálváriámról korábban. A borotválkozó krém elkészítése után nagyon szerettem volna aftershave-et is készíteni. Rengeteg receptet elolvastam (angolul), de mindben hamamelis-re hivatkoztak. Ez a nálunk varázsdióként vagy varázsmogyoróként ismert növény viszont Magyarországon egyszerűen nem kapható. Sokszor az sem derült ki, hogy a receptben, porra, alkoholos vagy vizes oldatra hivatkoznak-e, egyszerűen csak megadták a mennyiséget, fél csésze, 3 evőkanál vagy hasonlók.

Végül bedühödtem, és készítettem egy arcvízet saját recept alapján. Szerintem jó lett, bár én nem használom, de a fiam elégedett vele. Végülis mi kell egy jó aftershave-hez? Először is fontos, hogy jó illata legyen, a férfiak nagy része csak ezzel törődik. Másodszor nem árt, ha van benne valami, ami fertőtlenít, és gyógyít is, az ilyenkor keletkező apró sebek miatt. Ez lenne a hamamelis, de ha nincs, miért ne helyettesíthetnénk propolisszal? Szuperül fertőtlenít, sebet gyógyít, rengeteg jó hatása van. Egy probléma van csak vele, a jellegzetes illata. E miatt egy kicsit több illólaj kell bele, hogy el tudjuk nyomni.

50 ml aloe vera gél

50 ml desztillált víz

1 evőkanál propolisz tinktúra

1 evőkanál növényi glicerin

1 evőkanál alkohol

40 csepp illóolaj

Az illóolajokat feloldom az alkoholban, és félre teszem. Összekeverem az aloe gélt és a desztillált vízet. Én filézett aloe gélt használtam, ami jó sűrű, ezért ilyenkor nem kell tenni bele glicerint, sőt, akár több víz is mehet bele. Jól összerázom, majd hozzáöntöm a propoliszt és az illóolajos alkoholt. Az propolisz és az aloe elég nyerő párosítás, de ha valakinek a párja érzékeny a propolisz illatára, lehet csökkenteni. Olyat is csináltam, hogy teljesen kihagytam a propoliszt, viszont több alkoholt tettem bele, hogy jól fertőtlenítsen.

llóolajokból sikerült egy egész férfiasat kevernem, rózsafát, szantált, ylang-ylangot, pacsulit és napraforgót tettem bele egy pici citrommal. A férfi parfüm receptek között vannak még jól bevált illat keverékek. A tartósságáról még nem tudok beszámolni. E vitamint nem tennék bele, mert az olajos, ez az aftershave viszont víz alapú. Az illóolajok, a propolisz és az alkohol viszont tartósítanak. Egyedül az aloe gél miatt aggódom, én ugyanis olyat használtam, ami felbontás után hűtőben tárolandó. Az internetes áruházból rendeltet nem kellett hűtőben tárolni, de több volt benne a nem szimpatikus tartósítószer.

Szerző: Lucrezia  2010.05.03. 20:18 11 komment

Címkék: alkohol glicerin arcápolás recept víz aloe vera propolisz illóolaj after shave

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr611927408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BettyBoop21 2010.06.15. 14:38:01

Nem tudom, ki szabad-e írni, de úgy láttam, már máskor is kiírtátok - leveleztem a Cosmio-s hölggyel, és azt írta, hamamelis víz helyett teljesen jól használható a zsálya párlat. Náluk le van írva a módja, hogy kell készíteni. Szeretnék belőle pumpás dezodort készíteni. Igaz, hogy most csináltam a krém dezodort is, de nem hagy nyugodni a dolog. :-)

kence és fice 2010.07.01. 15:27:54

Sziasztok!

Tudnátok tanácsot adni, hogy hol lehet beszerezni az aloe vera gélt, propolisz tinktúrát és a növényi glicerint?

Köszönjük!

Zsidanna 2010.07.01. 22:26:08

Szia

Én aloe gél és a növényi glicerint a cosmio webáruházában vettem. Remélem tudtam segíteni:)

Lucrezia 2010.07.02. 10:05:46

@kence és fice: Propolisz tinktúrát méhésztől vettem a mézzel együtt (a neten is vannak méhészek), de láttam a piacon is szintén termelői mézárustól. Érdemes venni, sok mindenre jó! Aloe gélt én vettem egy fél literrel (Lily of the desert inner filet), kicsit sűrű, de jól felhasználható, és mivel sok mindenbe teszek megérte. Sajnos növényi glicerint eddig én is csak a cosmio-n láttam.

foldigiliszt 2010.11.14. 17:05:50

Megoldható lenne esetleg, hogy ketten vegyenek közösen többféle illóolajat és elfeleznék. Így nem kellene egyszerre annyi pénzt beruházni és az egész üveg úgyis csak nagyon sokára fogyna el. Én pl. pacsulit és ylang-ylangot szívesen vennék valakivel felesben.

foldigiliszt 2010.11.14. 17:08:34

@BettyBoop21: Bocs, de én ezt a zsálya-párlat készítést nem találom. Pedig zsályám már van hozzá.

Lucrezia 2010.11.15. 22:07:50

@foldigiliszt: Szia! Nem tudom, nézted-e a Helen illóolajait, ők 5ml kiszerelésben forgalmaznak, az tényleg biztosabban elfogy, mint a 10 ml, csak rendelni kell. Ha boltban keresed, a naturol illóoljak a legolcsóbbak talán.

motymoty 2011.02.07. 11:50:59

Köszönöm a receptet, már egy ideje megcsináltuk, kipróbáltuk, használjuk, mindenki elégedett és boldog. :)

Lucrezia 2011.02.20. 16:15:57

@motymoty: Nagyon örülök, hogy bevált a recept!

vannamari 2011.04.10. 01:18:29

Szia Lukrezia! Ha még nem találtál varázsmogyoró kivonatot, akkor talán érdekel az alábbi oldal: www.enaissance.co.uk/acatalog/info_2160.html
Fél liter varázsmogyoró kivonat bevezető ára £5, a szállítási költség £3 körül van. Szerintem jó ötlet több személynek társulni, akkor nem kerül egy vagyonba.
Gratulálok a blogodhoz, nagyszerű!

Lucrezia 2011.04.11. 20:49:59

@vannamari: Köszi a tippet! Tényleg olcsó. Gyorsan elkezdek varázsmogyorós recepteket írni, hogy más is kedvet kapjon a rendeléshez :)
süti beállítások módosítása