Ez a dezodor, ahogy már előbb említettem, nem gátolja az izzadást, csak az izzadságszagot. Azt viszont nagyszerűen csinálja, akár 24 órán keresztül is. Nem ártalmas, sőt, a shea vaj hidratál.

hozzávalók:

3 ek sheavaj
3 ek szódabikarbóna
2 ek kukorica keményítő
2 ek kakaóvaj
2 E vitamin kapszula (kiszúrni és kinyomni az olajat)
illóolajok (pl. narancs és ylang-ylang)

Gőz fölött egy üveg edényben felolvasztjuk a shea vajat és a kakaóvajat. Ezután beletesszük a szódabikarbónát és a keményítőt, jól elkeverjük. Levesszük a gőzről, és ekkor tesszük bele az E vitamint és az illóolajakat izlés szerint. A drágább olajokból csak pár csepp kell, a normál áruból 10-30 csepp. Olcsó illóolajat (500 Ft alatt) ne vegyünk, az szintetikus.

A kész keveréket tégelybe töltjük és be vele a mélyhűtőbe. Szilárdulás után fel lehet használni.

használat: egy kis, kb. borsószem méretű darabot kikaparunk, a kezünkben felmelegítjük egy kicsit, és a hónaljunkra kenjük. Próbálkoztam azzal is, hogy üres gyufádobozba töltöm, és utána stiftként használom, de ehhez egy picit több shea vajat tettem bele. Kísérletezni érdemes.

Aki nagyon izzadékony, tehet bele teafa olajat, az növeli a fertőtlenítő hatását.

Szerző: Lucrezia  2010.02.04. 15:35 68 komment

Címkék: recept szódabikarbóna dezodor keményítő illóolaj shea vaj kakaóvaj izzadásgátlás dezodorálás

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr251729454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsidanna 2010.05.25. 14:18:18

Sziasztok

Elkészült végre a dezodor is, így már minden le tudtam cserélni a fürdőben :)
Eszméletlen jó, egyáltalán nem lesz büdi az ember. Nekem nagyon bejött. (egyébként teafa illóolaj ment bele)
Köszönöm a receptet :)

Lucrezia 2010.05.25. 20:31:18

Nagyon szívesen :) Nekem a jázmin a kedvencem, szinte mindenbe azt teszek.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.28. 16:24:13

A keményítőt ki lehet hagyni más arányokkal? vagy helyettesíteni mással? (lusta vagyok, - nincs itthon :) )

BettyBoop21 2010.06.12. 11:53:11

Sziasztok!

Néhány napja találtam meg Lukrécia oldalát egy jó ismerősöm ajánlására (örök hála neki érte!), azóta bújom a recepteket, hozzászólásokat, véleményeket. Tegnapelőtt elkészítettem ezt a krémdezodort, tegnap pedig leteszteltem a harminc-akárhány fokban, rövid ujjú pólóban. Hihetetlenül örülök, ugyanis kiállta a próbát! Reggel kentem be magam vele, estig kitartott, nem használtam újra napközben. Én teafa-, eukaliptusz- és levendula illóolajakat tettem bele, mindegyikből 5-5 cseppet. Szerettem volna még orvosi zsályát is venni, mert úgy tudom, annak is van izzadás mérséklő hatása (persze tudom, nem az izzadás megakadályozása a cél), de azt nem találtam gyorsan-frissen, pedig már tűkön ültem, hogy végre elkezdhessem a kotyvasztást. A szódabikarbónát eddig is használtam szagtalanításra, de ez így, krém-dezodorként sokkal kényelmesebb, tökéletesebb!

Már látom, hogy az összes rokonom saját készítésű kenceficéket fog kapni karácsonyra, szülinapra, névnapra...stb. :-) Remélem, értékelik majd!

Lukréciának nagy-nagy köszönet és gratula, igazán színvonalas ez az oldal!

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.06.13. 22:32:50

Holnap lesz a puding-próba! (2 csepp) Ilang-ilang, (3) bergamott, (10) kubeba, (1) marokkói rózsa és (4 de sok lett) jázminolajakból, parfüm is egyben :)

Lucrezia 2010.06.15. 13:59:11

@BettyBoop21: Szia! Örülök, hogy tetszik az oldal, nagyon jól esik a visszajelzés néha. A krémdezodor nekem is kedvencem, és ami még érdekesebb, hogy már vagy fél éve csináltam, de mivel nagyon kevés kell belőle, még mindig megvan és még mindig jó. Az én rokonaim általában szeretik a házi kencéket, az a gáz amikor rászoknak, és folyamatosan gyárthatod az utánpótlást. Én így jártam a borotvakrémmel. :)

Lucrezia 2010.06.15. 13:59:56

@niamano: Hogy sikerült a puding próbája? Hmmm, kellemes illata lehet...

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.06.15. 18:43:59

Nagyon jó!!!
A munkahelyemen nagyon meleg van (25-30 fok, délután odasütő nappal), és bár irodai munka, azért sokat szaladgálunk napközben és nagy a ház -délutánra érzem, hogy ragadok, de míg a sóval nem jártam sikerrel, addig ezzel estére is olyan finom illatom van!! (Vizes sem leszek sosem)

Az az érdekes, hogy mikor bekenem magam reggel, érzem az olajok illatát (citromos-virágos) aztán napközben mikor épp kimelegszem, megint érzem, de ilyenkor már csak a virágokat :))
Hűtőben tartom, és egy meggymag felének megfelelő mennyiséget (borsszem?) kenek szét, mindkét oldalon. (Tehát nem egy-egyet, csak egyet). Fele mennyiségben csináltam olyan 3/4 dl lett (a 100 ml-s gyógyszertári tégelyben kicsit több mint fél tégely)

Hűtőben tartom, de a kezemen nagyon gyorsan olvad, és hiába "krém", inkább púderezett érzetet ad.

Csinálok a páromnak is "fiú szagút", az lesz az igazi mélyviz: naponta edzésre jár, és nem sakkozni :))
Nagyon jó ötlet lenne stiftes dobozba tenni, vagy akár csak egy labello-sba is, nagyon könnyen használható lenne...

stikee 2010.06.21. 00:07:40

Sziasztok,
én is megcsináltam felbuzdulva a sikerélményeken, ötleteken. Eléggé szkeptikus voltam ezzel a szódabikarbónás recepttel, mert a szódabikarbóna önmagában nekem nem vált be... Viszont azt kell, hogy mondjam 3 nap tesztelés után, hogy működik!!!! LAbellos tégelybe tettem (a beletöltése kicsit vicces volt, any*ztam is rendesen...:D még folyékony volt, amikor beletöltöttem és az alján kijött az egész:) aztán a maradékot beraktam a fagyóba, de az meg annyira megszilárdult, hogy csak kiskanállal lehetett kikapirgálni a pohár aljáról és kevésbé guszta módon ujjal belenyomkodni a labellos dobozkába:) )Cserébe remekül működik és a táskámban is elfér:) Azért remélem egy melegebb nap után nem fogom viszontlátni a szétolvadt dezodoromat a táska alján....

Lucrezia 2010.06.23. 22:27:34

@stikee: Na ugye? Ez a recept az, ami elindított a pályán :) Az összes közül ezt használom a legtöbbet. Nekem a gyufásdobozba öntés lett a legpraktikusabb, mikor megszilárdult kivettem a dobozból és selyem papírba tettem, hogy azzal fogjam meg mikor használom.

nanynann 2010.06.25. 13:41:37

Szia Lucrezia.
Én is megcsináltam a receptet, csak e vitamin helyett, sárgarépaolajat tettem bele, és teafát is meg ylan-ylangot is tettem bele összesen 10cseppet.
De nekem egyáltalán nem használt.
Nem zavar ha izzadok, nem az a baj, hanem nem veszi el a szagot, pedig nem izzadok erősen.Ahogy magamra kentem, már egy óra után nem volt jó a krém illata a bőrömön.
Mit ronthattam el vele,vagy mit rakhatnék még bele hogy jó legyen?
Előre is köszi a segítséget.

Lucrezia 2010.06.25. 16:37:14

@nanynann: Szia! Érdekes, de eddig egy valakitől már hallottam ilyet. A saját testvéremtől, akinek én készítettem.
Lehet, hogy van olyan, akinél máshogy működik az izzadás. Esetleg ki lehetne próbálni több szódabikarbónával és kevesebb keményítővel. Mennyi illóolajat tettél bele? Milyen gyártmányt?

nanynann 2010.06.27. 19:02:37

Szia.
Köszönöm a gyors választ.
Kipróbálom majd.
A legdrágábbat vettem amit találtam, az 1000ft volt,5csepp teafa és 5csepp ylan-ylang ment bele.

Hugom is kipróbálta, de sajnos neki se működött, hátha a legközelebbi receptel jó lesz.

:)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.07.04. 22:43:20

Fiú recept: 2-2 csepp levendula és vtiver, 3 fenyő, 4-4 bergamott és teafa, 6 kubeba.
Alapvetően a vetiver füstös illatát érezni, és a legközelebbi adagot fele ennyi olajjal csinálom majd, mert szerinte túl erős lett (szerintem finom :) ) Furcsállja, hogy darabokban kell melegíteni, és nem a szokott stiftes, de nem tudtam -még megoldani, hogy mibe tegyem, mert a Labello-sba úgy belemegy minden lukon, hogy nem lehet kicsavarni, ráadásul folyt belőle, míg bele nem dermedt a mélyhűtőben. Az Old Spice-os meg annyira lukas, hogy ezek után ki sem próbáltam. :( Valami ötlet?

Nálunk amúgy nagyon jól működik, az irodában a lányok is "rendeltek" és a párom ma ment edzőtáborba, és csak ezt vitte. A régit már kidobtuk :)

Zsidanna 2010.07.05. 10:08:27

Sziasztok!

Én is nagyon szeretem ezt a deot, mint ahogyan már írtam, viszont sajnos a hónaljamon megjelentek piros foltok, ami ég kicsit és oylan mintha ki lenne szárítva. Kipróbáltam , hogy nem kenem be deoval, és akkor elkezdtek elmúlni , mikor meg használom kierősödik. Én kicsit több szódebikarbónát tettem bele,emiatt keményebb is lett, lehet ez a gond, nem tudom, de nem örülök neki, mert eddig nagyon szépen működöt..:(
Ha valakinek van valami ötlete légyszi írja meg :)

stikee 2010.07.06. 01:47:03

Szia,
szerintem meg is fejtetted az okát:)
A receptben szerelő mennyiség bőven elég, elvégre ha belegondolsz, hogy 2 dl vízben feloldott 2 evőkanál szódabikarbónából már komoly zsíroldó tisztítószert csináltál(!!!)...

Zsidanna 2010.07.06. 10:20:12

Szia,
Köszi, úgy látszik újra kell csinálni, igazából nem is tudom miért ment bele több, úgy emlékszem talán megborult a zacskó..És igaz, végül is én szódabikarbónával mosok hajat is és tényleg jó zsíroldó :)

Lucrezia 2010.07.09. 18:02:03

Zsidanna, valószínűleg érzékenyebb a bőröd a szódabikarbónára. Tegyél kicsit kevesebbet a dezodorba, és ha keményet akarsz akkor több keményítőt.

Lucrezia 2010.07.09. 18:04:08

Niamano! Nekem is folyton gondot okoz a dezodor kiszerelése. Általában gyufás skatulyába teszem, ha megdermedt kiveszem és beburkolom csomagolópapírba, így nem kenődik rá a kezemre. De most arra gondoltam, mi lenne ha hagynánk félig megdermedni, és utána nyomkodnánk bele egy üres stiftes üvegbe? Ki fogom próbálni.

Macameshuga 2010.07.11. 15:32:30

Sziasztok!
Nekem jól működik a stiftes kiszerelés, én is megvártam, amíg kicsit szilárdul, aztán beletöntöttem a régi stiftes dezododor dobozába, aminek az alját előtte kibéleltem egy darabka sütőpapírral, mert máskülönben kifolyna alul.És utána kb fél-egy órát beraktam a fagyasztóba. Amikor kivettem a fagyóból és újra szobahőmérsékletű lett, teljesen olyan lett az állaga, mint a gyári dezodornak. Féltem, hogy majd olvadni fog vagy megváltozik, de azóta is tökéletes, pedig már megvan legalább két hónapja, hogy használom, de talán több is.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.07.12. 21:15:50

@Lucrezia: @Macameshuga: Köszönöm lányok, kifogom próbálni a stiftest is, amint szerzek egy dobozt (nehéz lesz, ha nem használjuk :))) )
Most egy pici, cm 4*7-es dobozkában volt, aminek íves az alja, így kivettem, félbevágtam, az egyiket eltettem becsomagolva a hűtőbe, a másikat meg folpack-ba tekertem, egyik végét kihagytam, és így tettem be a hűtőbe. Így ezt tudja használni a párom, a másik fele meg nem megy tönkre, remélem :)

szocmunkas · http://www.szocialismunkas.freeblog.hu 2010.07.15. 15:52:39

A teafa olaj igaz, hogy fertőtlenítő, de izzasztó hatású!!! Helyette érdemes erdei fenyő olajat használnbi vagy rózsafát, azok dezodoráló hatásúak, illetve télen petit-granin olajat (nyáron nem ajánlott, mert nappal érintkezve foltot hagy a bőrön!)

Lucrezia 2010.07.21. 11:17:41

@szocmunkas: Szia, köszi amit írtál a teafa olajról, ezt én sem tudtam. De mivel nem szeretem az illatát, nem tettem a dezodoromba. Ki fogom javítani a cikket is.

Titapuszi 2010.07.21. 20:13:19

Elkészítettem, teszteltem, véleményezem.
Direkt nem írtam 1-2 nap után, kivártam vele a 2 hónapot. A tapasztalatom: tökéletes. Ami furcsa, hogy érzem, hogy izzadok kb 15 év után újra, de mégsem vagyok büdös. Sőt szantál illóolajjal dúsítva, nem gyulladnak be a szőrtüszőim sem. Én nagy méretű gyufásdobozba öntöttem, majd kifaragtam a régi dezodoros flakonom formájába feszegettem, a morzsalékot, pedig kicsit gyurmáztam és úgy használom..

Judit65 2010.08.03. 11:11:30

Kedves Lukrécia!
A shea vajat lehet plussz mennyiségű kakaóvajjal helyettesíteni - jelenleg még nincs shea vajam -, vagy mindkét összevető szükséges bele? Köszönettel Judit

Titapuszi 2010.08.04. 18:22:39

Judith65!

Elvileg helyettesíthető, de számolj azzal, hogy a kakaóvajnak kicsit édeskés az illata és kicsit nehezebben olvad meg, mint a sheavaj.

Impetus 2010.08.18. 21:43:49

Sziasztok!

Sok jót olvastam erről a dezodorról és szeretném én is kipróbálni. Tudnátok tanácsot adni, hogy hol vehetnék sheavajat és kakaóvajat?

Jól értem a kommentekből, hogy ha a dezodor megszilárdult a mélyhűtőben akkor már elég csak szobahőmérsékleten tartani? Ez azért lenne fontos számomra, mert mondjuk mi van ha az ember elutazik, magával tudja vinni, vagy elég fura lenne minden reggel a mélyhűtő előtt dezodorozni magam :-)

Köszönöm a segítséget!

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2010.08.19. 13:03:09

@Impetus: Shea vajat a netről sok hlyről lehet rendelni, ha rákeresel, meg TeszVesz-en, Vaterán nagyon olcsón is árulnak. Nem mind fair trade, általában a 2000 Ft/100 ml alatti árúak nem, én legalábbis így tapasztaltam.
Elég szobahőmérsékleten tartani, teljesen olyan állaga van, mint a gyári stift dezodoroknak, nekem legalábbis ilyenre sikerült.
Elméleti kérdés: valami külföldi oldalon azt írta egy okos, hogy a keményítőt ő nem javasolja bele, mert az kaja a baciknak, és úgy nem olyan hatékony. Van ebben igazság? És akkor helyette mit? Valami púderes cucc kéne, mert szódabikarbónából több szerintem nem jó bele, akkor marni fog...

Lucrezia 2010.08.20. 10:27:52

@Impetus: Szia, Isten hozott nálunk. Kakaó vajat patikában tudsz a legegyszerűbben venni, és nem is drága. Shea vajat sajnos eddig csak a neten láttam, de igaza van az előttem szólónak, ha a Vaterán vagy Tesz-veszen vásárolsz, találhatsz olyat aki személyesen is át tudja adni, így nem kell fizetned postaköltséget.
A dezodor hűtő nélkül is sokáig eláll, mivel nincs benne víz, nekem fél év után fogyott el, és semmi baja nem volt. Az illóolajak is tartósítanak.

szledina 2010.09.23. 09:47:26

Sziasztok!

az jutott eszembe, hogy esetleg meg lehetne próbálni jégkockatartóban lefagyasztani ezt a dezodort. Én ki fogom próbálni.

Titapuszi 2010.09.23. 10:31:50

Miteszer eltávolító orrtapasz:

1. tk étkezési zselítin
1 tk. tej

Összekeverni, 5-10 másodpercre mikrózni (tudom, hogy nem túl egészséges), és felkenni a problémás területre. Hagyni megszáradni, majd lehúzni.

Nekem bevált.

Málna Jam(aica) 2010.09.23. 13:39:13

@eeversion: Amit én gyártottam magamnak, az nagyon hasonlít erre, én kukoricalisztet tettem bele, hogy felszívja a nedvességet, és teafa illóolajjal illatosítottam, ami köztudottan kiváló baktériumölő, ahogy Lukrécia írja is.

Málna Jam(aica) 2010.09.23. 13:45:49

@szocmunkas: Én kb. 2 hónapja használok teafaolajas dezodort (először pumpásat, most már krémet), és nem tapasztaltam, hogy jobban izzadnék tőle... A pálmarózsaolajról hallottam, hogy jól dezodorál, állítólag önmagában is, de azt még nem próbáltam.

Zsidanna 2010.09.23. 18:04:16

Sziasztok

Én kipróbáltam erdei fenyő illóolajjal is, de nekem az túl férfias lett, teafát meg már túl sokat használtam és bámntja az orrom, de most a pálmarózsa lesz a következő:D

Lucrezia 2010.09.25. 12:05:03

@Titapuszi: Szia, megelőztél! Egy hasonló recepten dolgozom, de még nem alakult ki teljesen. Sebaj, nem sokára meglesz az is.

Lucrezia 2010.09.25. 12:07:00

@Zsidanna: A pálmarózsa piszok drága. Én a krémdezodorba jázmint, rózsafát és ylang-ylangot szoktam tenni.
Ja és klassz a képed!

Zsidanna 2010.09.25. 15:54:14

@Lucrezia: Köszi :)Ha tényleg ilyen drága, akkor lehet kipróbálom a te keveréked, mert valahogy jobban esnek a nőies illatok ;)

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2010.10.17. 19:20:16

Sziasztok!

Most már jó fél éve használom ezt a dezodort, és tényleg nagyon hatásos! Sajnos van egy kis gond vele: a szódabikarbóna szárítja-marja a bőrömet. Próbáltam az arányokon változtatni, de akkor meg nem eléggé hatékony. Nézelődtem a neten picit szódabikarbóna mentes dezodor receptek után, de nem tudom, mennyire használnak. Van például olyan, hogy alkoholba kis illóolajat raknak, és ennyi. Egy másik recept kókuszolajat és egy számomra ismeretlen port (arrowroot powder) kevert kis illóolajjal. Mit gondoltok, mivel érdemes próbálkozni?

Lucrezia 2010.10.17. 21:36:25

Szia,
úgy látszik neked érzékenyebb a bőröd, sajnos van ilyen. Megpróbálhatod csökkenteni a szódabikarbóna mennyiségét helyette keményítőt használni, vagy több shea vajat tenni bele, hiszen annak kéne ellensúlyozni a szárazságot. Az alkoholt magában nem ajánlom, mert még jobban szárít mint a szódabikarbóna.
A nyilgyökér por gyakorlatilag olyan, mint a keményítő, csak sűrítőanyag, abban a receptben is az illóolajok dezodorálnak.
Szerintem használj kevesebb szódabikarbónát, és több illóolajat az eredeti recepthez. De majd körülnézek, hátha találok mást is.

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2010.10.18. 18:01:17

@Lucrezia: Szia!
Az a gond, hogy ha kevesebb benne a szódabikarbóna, akkor meg nem elég hatásos nekem, sajnos. Valami nagyon tuti illóolaj vagy bármi ilyesmi kéne, ami csinál is valamit, csak ezt nem tudom, hogy mi...

Zsidanna 2010.10.18. 19:40:44

@eeversion: Szia nekem is ez volt a problémám, és én úgy orvosoltam, hogy kevesebbet használom, csak reggel, de így is teljesen hatásos egész napra, plusz még ajánlani tudom hogy pici kakaóvajat tehetsz bele, mert úgye az keményebb mint a shea, de ugyan olyan jó hidratáló:)

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2010.10.18. 20:00:30

@Zsidanna: Eleve csak reggel használom, és este le is mosom, meg néha bekrémezem estére a hónaljamat (ez mondjuk többynire elmarad), dehát, mégiscsak mar. Hatásos, ez igaz, és ez nekem nagyon fontos, mert nem épp rózsaillatút izzadok :S

csakmoni 2010.10.23. 17:02:56

@eeversion: Szia! Én egy hónapja használom a krémdezodort, kicsit egyszerűsítettem az összetevőkön, mert nem volt kakaóvajam és keményítőm (és azonnal meg akartam csinálni), viszont tökéletes lett! Csak sheavajat, kókuszolajat, szódabikarbónát(kb. egyenő arányban) és kevés teafaolajat ,levendulaolajat tettem bele.A kókuszolaj jobban olvad és nem olyan zsíros, mint a sheavaj,az öltözködés előtt használom, így mire a felsőmre kerül sor, be is szívódik. Nem hagy foltot a fekete pólón se, és puha a bőröm. Az enyhe kókuszillat csak hab a tortán. Már a nagggyon trendi kamasz lányom is használja, csak ő narancsillatú, nem "öreges levendula"....A legkisebb gyógyszertári tégelyben tartjuk, a táskában sem folyik ki, minek s görcsölni, hogy olyan legyen, mint a bolti stift???
Az alkoholos recepttel légy óvatos, nagyon szárít!
Lukrécia, szuperek a receptjeid! Én ezeket olvasva kaptam kedvet a kevergetéshez.

Lucrezia 2010.10.24. 00:09:05

@csakmoni: Szia, köszönöm a bókot. A te recepted is nagyon jó lehet! Ha pontosítod az arányokat meg a készítési útmutatót, szívesen közzéteszem.
Sajnos a szódabikarbóna van, akit nagyon szárít. Ilyen esetben muszáj kevesebbet tenni bele, és több illóolajat. A citrom olaj például híresen antibakteriális, antivirális, antifungális (jól írtam?). Vagyis kinyír mindent. A teafa szintén, csak az illata erős.

csakmoni 2010.10.25. 19:03:46

@Lucrezia: A recept olyan lustáknak, mint én (mosogatni sem kell utána): egy kicsi tégelybe tégy egy púpozott kiskanálnyi szilárd kókuszolajat, melegítsd fel pl. hajszárítóval, tegyél hozzá kicsit kevesebb sheavajat, egy fa fogpiszkálóval jól keverd össze. Tegyél bele egy kiskanálnyi szódabikarbónát, 2-3 csepp teafa-olajat és kedved szerint még 2-3-4 csepp illatosító illóolajat. Kevergesd el jól a fogpiszálóval, míg kicsit habosabb lesz. Aztán légy türelemmel pár órát, amíg teljesen kihűl. Kellemes, jól kenhető krémes állaga lesz. Ez kis adag, kb.8-10 napra elegendő. Ha többet szeretnél elkészíteni, tehetsz bele E-vitamint.
Én az allargiám miatt csak levendulát használok, de nagyon jó dezodoráló hatású a fenyő, a rózsafa, a pálmarózsa, a pacsuli és a petitgratin.

Lucrezia 2010.10.27. 19:45:00

@csakmoni: Szia! Ez egy nagyon jó recept! Nemsokára meg is oszthatod majd :)

idriszi 2010.12.13. 16:45:56

Sziasztok!

kipróbáltam, kicsit csaltam, mert sheavajam nincs, úgyhogy dupla adag kakaóvaj ment bele.

az állaga teljesen jó, miután kioperáltam a fémdobozból, amibe öntöttem, megtartotta a formáját, úgy tudom használni, mint a normál deot.

nemrég kipróbáltam egy bolti 48 órás gátlót, hát persze hogy csak jobban izzadtam tőle. ettől a vajastól viszont teljesen normálisra állt be a hőleadásom ;)

Lucrezia 2010.12.30. 14:52:06

@idriszi: Szia! Hát ez jó hír. Én is szoktam csalni, de én shea vajat tettem a kakaóvaj helyett is, mert az volt itthon.

saxo 2011.01.12. 11:31:43

Sziasztok!
Megjött a postán a kakóvajam, meg az új adag sheám, úgyhogy deót fogok gyártani. :-) De nem tudom, hogy a kukorica keményítőből van valami speckós, vagy az élelmiszerboltban kapható kell-e? Ja és ha nincs E-vitaminom, az baj?
(Illóolajat asszem csak teafát rakok bele, mert az illateltalálásban nagyon rossz vagyok. A krémparfümöm is a kukában kötött ki.)

Lucrezia 2011.01.13. 20:58:04

@saxo: Szia! A keményítő alatt én is az étkezési keményítőt értem, általában kukoricából, de valószínűleg a tápióka is jó lehet. E vitamin nélkül is elkészítheted, csak esetleg egy kicsit kevesebbet csinálj, nehogy megromoljon. Bár nekem még nem romlott meg ez a dezodor, hónapok alatt sem. A teafa jó olaj, csak kicsit férfias az illata, és hallottam itt valakitől, hogy kicsit izzasztó. Ami ilyenkor télen azért biztos nem probléma. Ha nehezen tudod az illatokat eltalálni, használj először csak egy-két féle illóolajat egyszerre, vagy a parfüm recepteknél összerakott illatokból válogass. Sok sikert!

saxo 2011.01.14. 09:26:34

@Lucrezia: Köszi, akkor a keményítő ok. Már van E-vitaminom is, kaptam a gyógyszertárban. :-)

Még egy kérdés. Olvasztottam össze mangóvajat, meg sheát és grízes lett. Amúgy semmi baja, csak az állaga. Azt meg tudod mondani mitől lett ilyen? Máskor is szoktam olvasztgatni, de eddig mindegyik normális állagú lett kihűlés után is.

sunimama 2011.01.14. 11:26:41

@Lucrezia:

Ez egy szupi recept! Mikor pár hete kidobáltam mindent, akkor ugye kellett gyorsan valami itthonra-főleg a férjemnek, és vettem az alverde félét, mert abban nincs semmi mérgező, de ez golyós nem stiftes, amit a párom annyira nem szívlel, szóval neki végre megcsinálhatom a stiftet :)
Én arra gondoltam, hogy a mezei boltban veszek (akár 100ft-sban ott még olcsóbb) valami giga gagyi és olcsó hónalj stiftet, kiszedem belőle a bolti trutymákot, kimosom és abba töltöm bele az sk stiftet?! Most hirtelen az is eszembe jutott, hogy ha kicsavarom nem lehet visszafelé csavarni, de mintha lett volna ilyen stiftem már aminek oda-vissza lehetett csavarni az alját és a tömb le-föl mint (mint a szőlőzsíroknál). De ha nem ez legyen a legnagyobb probléma majd leleményesen kikaparom valahogy belőle :)

19750602 2011.01.21. 17:31:09

Hol lehet ezeket az alap anyagokat beszerezni?

Lucrezia 2011.01.21. 17:54:54

@19750602: Szia! Itt írtam a beszerzésekről: lukreciakencei.blog.hu/2010/09/03/ajaknovelo_szajfeny#comment-form
Ezenk kívül az interneten már egész sok helyen lehet kapni alapanyagokat.

Impetus 2011.02.04. 22:17:10

Kedves Lucrezia!

A receptben olvasható, hogy olcsó illóolajat (500 Ft) alatt ne vegyünk. Korábban valamelyik hozzászólásodban olvastam, hogy Te az Aromax, Helen és Natural olajokat ajánlod. Akkor ezek mind megbízhatóak akkor is ha esetleg 300 - 400 forintba kerülnek? Talán bugyuta a kérdés, de nem szeretnék szintetikus vackot kenni magamra ha már természetes krémet "kotyvasztok".
Valamint arra lennék még kívnácsi, hogy a cink oxidos receptben a 15g-ot mennyire csökkentetted le.

Köszönöm!

Impetus 2011.02.04. 22:20:28

Bocsánat, még egy kérdés eszembe jutott. Ha nem kapszulás kiszerelésű E vitaminom van, hanem üvegcsés (10 ml) akkor mennyit használjak belőle a tartósításhoz (egy kapszula hány cseppnek felelhet meg)?

Köszönöm!

Lucrezia 2011.02.20. 16:19:59

@Impetus: Szia!
Kis késéssel felelek. Ha az E vitaminra rá van írva, hogy egy cseppben hány mg van, akkor kb. 100-200 mg-ot tegyél bele. De az E vitamin jót tesz a bőrnek, nem baj ha több kerül bele.

kicsilány82 2011.02.21. 00:43:27

Sziasztok!
Ezen a deo dolgon én is sokat járattam az agyam... én anno Fo*ever L*vinget használtam (bocs, nem akarok reklámozni vagy ilyenek) :) de abban kisült, hogy van triclosan (meg még sokminden más is hogy a fene vigye el). Vettem egy A*verde-t, de attól meg büdöske vagyok. Bár érdekes, mert használom, mióta a FLP-s elfogyott, és egyre jobb, szóval ki tudja... na de szóval eszembe jutott pár dolog:
1: keményítőt nem lehetne méhviasszal helyettesíteni? Mert az ajakápolónak pl jó tartást ad, konkrétan olyan kemény lesz, mint a bolti... a propolisz meg fertőtlenít...
2: én direkt nem dobtam ki a FLP-s stiftes dobozt, annak ugyanis (ha jól láttam) nem lukacsos az alja, hanem olyan, mint a "menetes" ajakápolóknak...
3: Apropó "menetes" ajakápoló: én egy régi FLP-s ajakápoló tokba öntöm mindig a saját kutyulmányom (a saját ajakápolót), és mivel szörnyen útálom, hogy az aljában még benne marad egy csomó, kiöntöttem paraffinnal ...tudom, hogy kőolaj és fujj-fujj, de így eltűnt a mélyedés, amibe beleragad egy csomó hasznos krém... és elég kemény ahhoz, hogy ne kenődjön a számra... amúgyis könnyebb azóta tisztítani.
4: Ezt a módszert lehetne a "lukacsos" aljú dezodoros dobozoknál is használni...?

Lucrezia 2011.02.28. 12:37:17

@kicsilány82: Szia! Nekem eddig nem volt problémám a keményítővel, elég jó állagúak lettek a dezodorok, öntöttem stiftes üvegbe is. A paraffin jó ötlet, ha tényleg nem kened magadra. De úgy is jó, ha megvárod míg majdnem megszilárdul, és akkor teszed át a stiftes dobozba.
De próbáld ki méhviasszal, és számolj be az eredményről!

citrom72 2011.04.16. 14:54:51

Sziasztok!

Elkészítettem én is ezt a krém dezodort, és ki is próbáltam, még pedig 1 spinning óra keretében!!!!! Nagyon + voltam, + vagyok, vele elégedve! :))))

Lucrezia 2011.04.16. 22:00:40

@citrom72: Örülök! Ez a kedvenc receptem, gyakorlatilag másfél éve folyamatosan használom.

NyUsZiFüL · http://dailybichon.blogspot.com/ 2011.04.20. 20:18:15

Sziasztok,
Hány gramm lehet ez az evőkanalas dolog átszámolva? Vagy külön-külön olvasszam meg a sheát és a kakaóvajat? Kíváncsi leszek, mert dezodor nélkül maradtam, viszont ma érkezett meg a shea szállítmányom. :)
Köszi

Lucrezia 2011.04.20. 21:12:03

@NyUsZiFüL: Szia, ez a recept nem veszi szigorúan a mennyiségeket. Simán kanállal kiveszel a sheából, nagyjából ugyanannyit többiből is, és jó lesz. Aztán ha már megcsináltad és használtad, lehet, hogy kicsit majd módosítasz rajta, több zsírt, vagy kevesebb zsírt, attól függően ahogy szereted. De elrontani nehéz, csak az állaga változhat, kicsit keményebb, kevésbé keményebb: leginkább akkor fontos, ha stiftes üvegbe akarod tölteni. Ha csak a kezeddel morzsolod szét, szinte mindegy.

NyUsZiFüL · http://dailybichon.blogspot.com/ 2011.04.20. 23:48:08

@Lucrezia: Köszi, végül pont annyi vajat olvasztottam, amiből 2 ill. 3ek lett. :) Holnap tesztelem, remélem müksz nekem is. :))

NyUsZiFüL · http://dailybichon.blogspot.com/ 2011.04.24. 15:09:18

Pár napja tesztelem, és jóó. :) Tegnap átvarázsoltam stiftes dobozba (vetettem stiftet urammal, cucc ment belőle a kukába.. :DDD), remélem nem fog hosszútávon irritálni, hogy lényegében a kemény cuccal dörzsölöm a hónaljamat, de majd kiderül.
Viszont illatot nem érzek, több kell bele legközelebb.

Csmia 2011.06.18. 18:39:27

Szia!
Milyen E-vitamin kapszulát szerezzek be a kencékhez? Kell valamire figyelni az összetevői között? Mert azért a legtöbb vitamin készítmény is szintetikus. Van valami tuti bevált ötleted?
Előre is köszönöm!

Lucrezia 2011.06.23. 18:06:08

@Csmia: Szia!
Elnézést a késésért, most már többet vagyok az új oldalon, ezért itt lassabban tudok válaszolni.
Szóval, az az E vitamin a természetes, D-alfa-tokoferol, vagy D-alfa-tokoferol-acetát, míg a mesterséges annyiban különbözik, hogy van egy plusz 'l', Dl-alfa-tokoferol(-acetát).
Ami biztos jó, az a bio extra E vitamin, gyógyszertárban kapható és nem drága.
süti beállítások módosítása