Mivel megígértem Ekrepe-nek, hogy ezentúl megnevezem, honnan szerzem be a hozzávalókat, most ezzel kezdem. Szuper fürdősó recepteket olvastam a neten, amik mind  valami 'Epsom salt'-ra hivatkoztak. Sosem hallottam róla ezért utána néztem, és a wikipédia szerint ez megfelel a magyar keserűsónak. Nosza, menjünk keserűsót venni! Interneten csak egy helyen találtam, egy műtrágya bolt árlistáján, de onnan azért mégse kéne venni. Pláne egy egész zsákkal. Szerencsére van egy angyal édesapám, aki patikus, és ezért bármilyen fura anyagról lehet érdeklődni tőle, neki a szeme sem rebben. Kiderült, hogy keserűsót bármely patikában lehet kapni, legálisan. Azért írom hogy legálisan, mert glicerint vagy sztearinsavat is lehet a gyógyszertárban szerezni, de ezeket ők nem forgalmazzák csak felhasználják gyógyszerkészítéshez. Azért jókedvükben néha adnak belőle :)

Szóval bementem a helyi patikába, mert apus már nyugdíjas sajnos, és kértem keserűsót. Nem kérdezte, mennyit én pedig nem mondtam, mert fogalmam sem volt milyen kiszerelésben lehet. Elő is vett egy 10 dkg-os csomagocskát, amiről rögtön láttam, hogy kevés lesz. Megkértem tehát, hogy hozzon még hármat. Erre döbbenten megállt egy  pillanatra, a keserűsóval a kezében (pedig edzésben van, a múltkor a sztearinsav mennyiségén is volt némi véleménykülönbségünk). "De hiszen ez egy nagyon erős hashajtó!" mondta. Látszott az arcán, hogy képesnek néz arra hogy beveszem az egészet. Egy pillanatra elméláztam, hogy vajon hashajtóval lehet-e öngyilkosságot elkövetni, aztán megsajnáltam szegényt. "Fürdősóhoz kell" mondtam, de éreztem hogy már mindegy, elástam magam előtte. Kisomfordáltam a helyiségből, és eltűnődtem: vajon mennyi időt kell várnom ahhoz, hogy elfelejtsen, és legközelebb bejöhessek boraxért?

Mi kell még? Jó, ha van himalája kristálysónk is, állítólag jobb, mint a tengeri só. Szerintem a tengeri sóval semmi baj, csak ne legyen jódozott. Himalája sót lehet venni a neten több helyen, láttam a DM-ben, illetve sóbarlangokban (ahová ugye a legtöbb kisgyermekes anyuka jár). Kell még szódabikarbóna, ami gondolom mindenkinél kilós csomagban van otthon, hiszen a dezodorhoz is fontos alapanyag. Kilósat jomtom-nál és a Metróban lehet venni, ez biztos. De valószínűleg máshol is. Ezen kívűl már csak illóolajok és gyógynövények szükségeltetnek hozzá. Ja, és egy jól záródó fedeles üveg. Legalábbis az én receptem szerint, amit nemsokára közzé teszek.

Szerző: Lucrezia  2010.02.26. 23:13 3 komment

Címkék: fürdés szódabikarbóna illóolaj fürdősó keserűsó himalája só

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr511793659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekrepe 2010.02.27. 01:00:52

ahá, szóval családi örökség ez a "kotyvasztás" :-)

pestieknek himalája só lelőhely lehet még a fővám téri vásárcsarnok alagsorában működő asia bolt, itt többféle van, mindenféle árfekvésben.

egyébként bennem felmerült a mérgező kozmetikum hisztim elején, hogy a cuccaimat gyógyszertári készítésű dolgokra váltom le. apukádnak mi a véleménye ezekről? nem kérdezted? valahogy jóval nagyobb bizalmam van a gyógyszerész által mindenféle parfümtől mentesen elkészített sima fehér dobozos krémben, mint mondjuk a g*rnier-ban. persze ennél még jobb a házi készítésű...

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.02.27. 21:23:56

kedvenc tengeri sóm a reálban vett nagy szemcsés változat, 1 kg kb 150 ft (volt tavaly) és remek! semmi jód, semmi hiszti! :)

Lucrezia 2010.02.28. 19:05:52

@ekrepe: igen, a családom többed íziglen gyógyszerészekből áll, de én kilógok a sorból, sajnos. Dehát én már nem patikában nőttem fel, mert addigra államosították a családi üzletet. Na majd a fiam kijavítja a hibát :)
Igen, a gyógyszertári kozmetikumok annyiban biztosan jobbak, hogy nincsenek bennük fölösleges dolgok: színezékek, állományjavítók, és illatnak pedig igazi illóolajokat tesznek bele. De sajnos kőolaj alapú készítményeket is használnak, vazelint, paraffint ilyeneket. Tehát jobb mint a bolti, de még jobb a saját gyártmányú, tutira ellenőrzött kozmetikum.
süti beállítások módosítása