Először is elnézést, hogy ennyi kihagyással jelentkezem. Nyár van, nem voltam itthon két hétig. Hiába vittem magammal netkártyát, a térerő nem kedvezett az írásnak. Néhányszor próbálkoztam, de mindig annyit kellett várni egy oldal betöltődésére, hogy alaposan felment bennem a pumpa. Ez pedig nagy melegben végképp nem tesz jót a vérnyomásnak. De most, hála a rossz időnek újra itthon vagyok (nem így terveztem, de ennyi előnye legalább van) és belevetem magam az írásba, hogy pótoljam az elmaradást. A következő receptet már több hete meg akarom írni.

Ígérem, egy darabig ez lesz az utolsó szúnyogriasztó recept... Nem akarom túlragozni a témát, de ezt még muszáj. Rájöttem ugyanis mi lehetett a probléma Zsidanna szunyogrisztó krémjével: az illóolaj mennyisége. Ebből a recpetből nem szabad sajnálni az illóolajokat. Biztos köze van ahhoz, hogy az olcsóbb olajok nem olyan töménységűek, mint a drágák, ezért lehet belőlük többet rakni. Persze azért vigyázni kell, kipróbálni a bőrön, kihagyni az érzékeny részeket (nyálkahártyák). De nekem és a velem lévőknek nem lett semmi bajunk tőle.

A recept annyira egyszerű, hogy szinte szégyellem leírni, de az igazán zseniális dolgok az életben sokszor egyszerűek.

1 dl alkohol (70 %-os gyógyyszertári), ha nem lehet beszerezni a vodka ugyanúgy megteszi, elég egy olcsót árut kereseni

30 csepp citromos eukaliptusz olaj

30 csepp citromfű olaj

30 csepp levendula olaj

5 dl desztillált víz

Az alkoholban feloldjuk az illólajokat. Ez akár több nap is lehet, egy sötét üvegbe tesszük, és időnként felrázzuk. Ebből öntünk egy szórófejes flakonba egy kicsit, és felhígítjuk desztillált vízzel. Kb. 1:5 arányban csináltam, de lehet benne több a víz. Jól rázzuk össze, és a biztonság kedvéért minden használat előtt mégegyszer.

Ha irritálja a bőrünket bármikor higíthatjuk még vízzel. Nekem sikerült annyi illóolajat tennem az alkoholba, hogy nem akart teljesen feloldódni napok múlva sem. Így hát összeráztam, és úgy öntöttem belőle a flakonba, majd hígítottam vízzel. Ilyenkor nagyon fontos, hogy használat előtt rázzuk fel, de a hatása így is jó lesz.

Nyaralás előtt ezeket az illóolajokat tudtam beszerezni, citronellát sehol sem kaptam. Citromos eukaliptuszt és citromfüvet viszont az Auchanban és a Rossmanban is találtam. Kipróbáltam, tényleg használ, volt olyan szúnyog ami rámszállt, majd undorodva tovább repült. De azt is tapasztaltam, hogy van olyan szúnyogmennyiség (vízparton alkonyatkor), amit nem lehet elijeszteni. Egyszerűen megtalálják az összes bőrfelületet, ahol esetleg nem kentem be magam, átcsípnek a pólón, vagy végső kétségbeesésükben berepülnek az orromba. Ilyen alkalmakkor csak az segít, ha moszkítóhálóba burkolódzunk tetőtöl talpig.

 

 

 

Szerző: Lucrezia  2010.07.27. 13:39 2 komment

Címkék: alkohol recept víz illóolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr422179819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terezanya 2011.01.19. 18:05:32

Nagyon tetszik az oldal,mondhatnám hiánypótló.

Lucrezia 2011.01.21. 17:52:10

@Terezanya: Köszönöm! Mindig jól esik ilyet hallani!
süti beállítások módosítása