Az egész elmúlt hetet nagytakarítással töltöttem. Azt hittem, lesz majd időm recepteket készíteni és írni, hiszen szabin vagyok. Hát nem volt. Viszont találtam majdnem egy teljes tégely napvédő krémet, kifogástalan állapotban. Hát persze, hiszen idén nem kellett sokat a napsugarakkal küzdeni. Elrakom jövő nyárra, legalább kiderül, hogy bírja-e az idő vasfogát. Viszont cink oxidom is jócskán maradt még, amiről eszembe jutott egy másik felhasználhatósága: a popsikrém. Ha megnézzük, a legtöbb popsikrémben cink oxidot találunk az első három összetevő között. Ez az az anyag, ami szép fehér színűvé teszi a krémeket, és amitől a baba popsijára kenve ott is marad, védőréteget képezve a bőr és a nedvesség között. A cink oxid ugyanis nem szívódik be a bőrbe (ezt a tulajdonságát használtuk ki a napozásnál is), viszont nagyszerűen fertőtlenít, csökkenti a gyulladást és szagtalanít is.

Tehát akkor miért is ne használjunk bolti cink oxidos krémet? Azért, mert azon kívűl belekerülnek a krémbe ásványi olaj származékok, parabének, mesterséges illatanyagok. Azok a krémek, amik viszont bizonyítottan káros anyagoktól mentesek, jóval drágábbak. Pedig az alábbi krém elkészítése egyáltalán nem kerül sokba, és a cink oxid már úgyis ott csücsül legtöbbünk polcán (ha mégsem, a patikában kapható). Ezért hát krémkeverésre fel!

hozzávalók:

4 evőkanál extraszűz oliva olaj

1 evőkanál reszelt méhviasz vagy pasztilla

1/2 teáskanál E vitamin olaj (4-5 kapszula)

2 teáskanál cink oxid

5 csepp levendula olaj

Gőz fölött (egy forrásban lévő vizes lábasra helyezzünk egy másikat, vagy egy jénai üveg tálat), melegítsük fel az olajat és a méhviaszt. Ha a viasz teljesen elolvadt, vegyük le a gőzről, és keverjük jól össze. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cink oxidot, ha habverőt használunk a végeredmény nem lesz olyan szemcsés. Ha már nem olyan meleg, öntsük bele az E vitamint és a levendula olajat is. Tegyük zárható üvegbe, és vigyázzunk a baba szájába ne kerüljön, mert belsőleg mérgező.

Szerző: Lucrezia  2010.11.08. 19:14 2 komment

Címkék: recept babaápolás illóolaj méhviasz e vitamin oliva olaj cink oxid

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr482434352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sheba 2010.11.15. 13:14:02

Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy honnan szerezzek cink oxidot, mert a cosmion csak a sunblocker por van, ami más összetevőket is tartalmaz. Előre is köszönöm a segítséget.

Lucrezia 2010.11.15. 13:23:39

Szia!
Nekem adtak a patikában, remélem te is szerencsével jársz.
Lukrécia
süti beállítások módosítása