Nemrég az öregedő bőrre kértek tőlem receptet. Keresgélés közben jutottam el a C vitaminhoz. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a C vitamin enyhíteni tudja az öregedés és az erős napfény okozta károsodás azzal, hogy stimulálja a kollagén termelést és erősíti a sejtfalakat. Szépen halványítja a nap okozta elszíneződéseket is.

Ha ilyen jó hatása van a bőrre, miért nem használjuk gyakrabban? Nos, a C vitamin (más néven aszkorbinsav) rendkívül érzékeny anyag, könnyen oxidálódik hő, fény, sőt levegő hatására. Ilyenkor már a hatása sem ugyanaz. Ez persze komoly problémát jelent a kozmetikumokban, és nagyon meg is drágítja őket.

Ahhoz, hogy tényleg hatékony legyen egy C vitaminos kozmetikum, legalább 5%-ban kell jelen lenni az aszkorbinsavnak. Sok boltban kapható krém már itt elvérzik, alaposabb vizsgálat után ugyanis kiderül, hogy csak elenyésző mennyiségben tartalmazzák. Persze ezt nem lehet vásárláskor tudni, mert a mennyiségek nincsenek rá írva a tégelyekre, viszont sokkal könnyebb eladni így, és még csak nem is hazudnak. Mindenki jól jár, vagy mégsem?

Nos, a legbiztosabb és legolcsóbb megoldás, ha házilag készítjük el a C vitaminos kozmetikumunkat. Nagyon egyszerű megcsinálni, és kis adagokat nem is kell sokáig eltartani. Ha a színe sárgára vált öntsük ki és készítsünk újat. Fontos, hogy tartsuk sötét, lezárt üvegben, és hűtőben.

10 ml desztillált víz

1 g aszkorbinsav

1 kapszula E vitamin

3-4 csepp alkohol vagy glicerin

2 csepp lecitin (kapszulából, de elhagyható)

Oldjuk fel az aszkorbinsavat a desztillált vízben. Ha szükséges, langyosítsuk meg a vizet, de csak kézmelegre, mert a C vitamin hőre bomlik. Ezután adjuk hozzá az alkoholt és keverjük össze. Végül az E vitamint és a lecitint. Használat előtt mindig rázzuk össze.

Érzékeny bőrűeknél irritációt okozhat, nekik csökkenteni kell az aszkorbinsav mennyiségét. Aki viszont bírja, tehet bele 2-3 g-ot is, hatékonyabb lesz. Enyhe csípést érezhetünk, de haa égeti a bőrt, vagyon nagyon kipirosítja, rögtön mossuk le.

Vattával vigyük fel a megtisztított arcunkra és nyakunkra. 10 percig ne kenjük rá semmi mást. Elég  két-három naponta használni, de van aki reggel-este ajánlja. Ne menjünk napra a használata után!

Szerző: Lucrezia  2011.04.07. 17:29 Szólj hozzá!

Címkék: alkohol arcápolás recept víz arctonik e vitamin szójalecitin

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr372805465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása