Ez egy még egyszerűbb ajakbalzsam, de ugyanúgy hatékony. A méz (főleg, ha megbízható forrásból van) gyönyörűen ápol, a mandulaolaj szintén. Lehet bele tenni egy kis illóolajat, de anélkül is tökéletes, és megmarad a finom méz illata.

1 ek méz

1 ek olvasztott méhviasz

2 ek mandula olaj

A méhviaszt többféle állapotban lehet venni (ha tömbben veszed, reszeld le), a mennyiséget ezért adtam meg olvasztva. Olvasszuk fel először a méhviaszt gőz fölött, ugyanis lassan olvad. Ezután tegyük bele az a mézet és az olajat, és addig kevergessük amíg nagyon jól elkeveredik. Nekem első alkalommal kicsapódott a méhviaszt miközben megdermedt, ezért fontos, hogy jók keverjük el, illetve hogy ne tegyünk bele túl sok mézet.

Mikor kész, öntsük az ajakbalzsamot egy kisméretű tégelybe. Én a régen vett Avonos (nem műanyag) tégelyeimet használom. Amikor rámjött az egészséges életmód kidobáltam majdnem mindent, de aminek tetszett a doboza azt kimostam. Lett így egypár nagyon helyes kis tégelyem, amiket teleraktam különféle krémekkel, és most itt csörögnek a táskámban.

Szerző: Lucrezia  2010.02.16. 13:34 27 komment

Címkék: arcápolás recept méz ajakbalzsam méhviasz mandula olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr531763100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pixiepie 2010.03.15. 17:42:19

Szia! Gratulálok az blogodhoz, ez szuper ötlet volt! :)
Én is régóta natur cuccokat használok, a házilag készítésbe még nem mertem belefogni, mert azt hittem, hogy sokkal bonyolultabb a dolog, de lehet, hogy eztán a te hatásodra mégis megpróbálkozom vele.

Lucrezia 2010.03.16. 11:48:26

@Pixiepie: Szia, köszi szépen, jól esik a visszajelzés! Nagyon örülök, ha segíthetek, kérdezz bármit ha elakadnál. Kozmetikumot készíteni nem nehezebb, mint főzni, sőt nagyon is hasonlít hozzá. Leginkább a majonéz készítéshez.

Pixiepie 2010.03.17. 19:55:58

Köszönöm szépen előre is!
Van nekem egy természetes kozmetikumokról szóló, ha jól emlékszem német szerzőtől való könyvem, de abban olyan bonyolultan írják le a dolgokat, hogy még. Ráadásul olyan felszerelést javasolnak, amit valószínűleg a gyógyszerészek használhatnak, mert a legtöbb kifejezést nem is értem. Te normál háztartási eszközöket használsz és kifőzöd őket, vagy hogyan?

Lucrezia 2010.03.17. 20:50:35

Kíváncsi lennék, mi a könyv címe. Vannak benne jó receptek? Engem minden érdekel. Az tény, hogy a patikusok teljesen máshogy fogják fel a krémkészítést, mint mi laikusok. Én nagyjából úgy csinálom, mintha főznék. Csak egy picit kell jobban vigyázni a tisztaságra, merthogy nem forraljuk fel az anyagokat. De ugyanazokat az eszközöket használom, jól elmosva. Nem szoktam kifőzni. Úgyis belenyúlok kézzel használatkor, onnan pedig belekerülnek a kórokozók. Ha kell, teszek bele tartósítószert (E vitamint), de van amibe nem is kell. És persze nem várom el tőlük, hogy évekig elálljanak mint a bolti krémek. Megcsinálom, aztán elhasználom, ez max. néhány hónap, addig jó szokott lenni. De ha büdös, kidobom :) Egyszer így is jártam már.

Pixiepie 2010.03.21. 10:52:13

Szia! Megnéztem, a könyv címe: Szépítő természet, valóban német szerzőktől. 1995-ös kiadás, tehát viszonylag régi, de legalább tudom, hogy innen datálható a natur cuccok iránti vonzalmam. :) Egyedül a pakolásokat tudtam belőle kipróbálni, meg a hajöblítőket, a többihez csupa olyan dolog kellett, amit nálunk akkor nem lehetett beszerezni, meg talán a legtöbbjét most se. Pl. hamuzsír, mirhatinktúra és ibolyagyökérpor. :) Most már valószínűleg könnyebb lenne, úgyhogy lehet, hogy újra átolvasom.
Az E-vitamin tartósítószer? Nem is tudtam...

Lucrezia 2010.03.22. 20:26:41

Köszi, utána nézek, hátha megtalálom a könyvet. Állítólag hamuzsírt lehet a gyógyszertárban kapni, csak eddig nem tudtam, mire jó. Mintha mirhatinktúrát is láttam volna valahol. Az ibolyagyökérpor viszont izgalmasan hangzik... Hacsak nem kezdem el házilag gyártani, mert van a kertben ibolya :)

Pixiepie 2010.04.07. 12:33:52

Szia! Megtaláltam a könyvet a neten, antikváriumokban úgy látszik még kapható, itt tudod megnézni: http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=2K6n6-73ZZTeAShbQg1W5Q**?id=2100527578&type=10&_v=Lange_Ernst_Maria_E_Szepito_termeszet#popup:popup1000
Közben megtaláltam a borítóján, hogy ez még a Magyar Könyvklubtól lett rendelve.

Lucrezia 2010.04.09. 18:50:54

@Pixiepie: Szia, köszi a tippet. Megnéztem, tényleg lehet kapni, és nem is drága. Már csak néhány másik könyvet kell hozzá válogatnom, hogy megérje a szállítást. De az nem hiszem, hogy gond lesz.

kence és fice 2010.07.01. 13:13:38

Kedves Lukrécia!

Most készítettük és próbáljuk ki a mézes ajakbalzsam receptedet, és jónak tűnik!

Köszönjük szépen :)

A többi receptet is hamarosan kipróbáljuk.

Kence és Fice

Lucrezia 2010.07.02. 10:02:37

@kence és fice: Szia! Nagyon örülök, hogy tetszik.

muffybaba 2010.07.14. 09:40:52

Én ugy csináltam hogy raktam bögrébe teavajat,raktam bele nutellát,be a mikróba,mikor kész bele egy kis tégelybe.

vagy.:

reszelek gyertyát,rakok bele kevés szájfényt,be a mikróba,mikor megolvadt,bele egy tégelybe.

Ennyi!!

szocmunkas · http://www.szocialismunkas.freeblog.hu 2010.07.15. 16:53:45

@muffybaba: Ezek egyszerűen hangzanak, csak pont az hiányzik, ami miatt az ember otthon kezd el gyártani ilyen dolgokat: a természetes anyagok, és azok a vitaminok, ápoló anyagok, amelyek hasznosak a bőrnek. A nutella illetve a bolti szájfény tele van mesterséges anyagokkal és tartósítószerrel. A teavaj pedig jó báziszsír, de korántsem olyan tápanyagdús, mint a mandulaolaj, a méz, a kakaóvaj stb...

muffybaba 2010.08.11. 01:26:08

Sziasztok.Én úgy csinálom hogy:

egy kevés kézkrém,és rakok bele egy kis babarózsaszín szemhéjpúdert,be a mikróba,majd mikor felolvadt teljesen,akkor bele egy kis szelet ajakbalzsamot(legjobb:CARMEX),és az megolvad a forró krémben.mikor elolvadt,bele kis tégelybe,és 10-15 perc után már használható.

vagy pedig

ajakbalzsam,bele levendulás illóolaj,nagyon kicsi kézkrém,gyújtunk egy gyertyát,és egy merőkanálban megolvasztom,majd bele tégelybe.

vagy pedig

fingr's-ös tégelybe amelyben 2 sziv 2 ovális 2 kör alak van,külömböző színeket kreálunk.pl.:sárga v. fehér=ajakbalzsam
halvány barna=ajakbalzsam és keserü kakaópor
pirosas=ajakbalzsam és rúzs
rózsaszín=ajakbalzsam és szemhéjpúder és krém
barna csillámos=szájfény
világosabb babarózsaszín =sárga szemhéjpúder és púder és ajakbalzsam

és ezeket mind ugy hogy kanál gyertya felett,és igy megolvasztani.ez az utolsó a kedvencem mert színes:D

csak ennyi.
Remélem sokan használják majd az ötletem.

muffybaba 2010.08.11. 01:31:50

ja és hogyha ezeket az ajakbalzsamokat még egy vastagabb viaszdarabkával kenegetem,sokkal puhább lesz tőle a szám.de ahhoz a feltétel után még kb 5-10 percig huzogatni kell a számon a viaszdarabot.

Gyöngyi69 2010.09.25. 17:04:35

Azoknak, akik nem szeretik a tégelyes megoldást ajakbalzsam esetében, javaslom, próbálják ki a következőt: kiürült szájfényes tubusba rakjanak mézet és mandulaolajat! Nekem olyan van, amiben a szivacsos applikátor van, nagyon szeretem, remekül működik. Lehet mellé tenni 1-2 csepp illóolajat.
Lukrécia! Fantasztikusan jó az oldalad! Az antalvali.hu-t évek óta ismerem, ott is olvastam jó dolgokat, de a Tiéd sokkal személyesebb, nem veszek el az információ-özönben. Szívből gratulálok mind az ötlethez, mind a kivitelezéshez!

Lucrezia 2010.09.25. 17:33:02

@Gyöngyi69: Igazán örülök, hogy tetszik az oldal. Én is onnan indultam, amit említettél, csak bedühödtem hogy nem találok meg semmit. Ezért kezdtem blogot írni, és gyűjteni a recepteket.
A tubusos ajakbalzsam nagyon jó ötlet! Nekem is van olyan, amit szívesen kiürítek, és jó lenne a táskámban.

saxo 2010.11.26. 14:56:32

Szia!

Ha minden jól megy, most hétvégén fogom legyártani az első saját kozmetikumomat. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a mandulaolaj helyett shea vajat, vagy mangó vajat használnék? Ja és még valami: nincs valami természetes színező, amit bele lehetne tenni?

ui: természetesen én is a már többször említett oldalról indultam, aztán persze megnéztem sok más oldalt is (némelyikhez komplett vegyi labor kéne :-) ), de nekem eddig a tied tetszik legjobban. Itt nincsenek túlmisztifikálva a dolgok. :-)

Lucrezia 2010.11.26. 15:36:44

@saxo: Szia! Nagyon örülök, hogy ide találtál! Ha olaj helyett vajat használsz, akkor kevesebb méhviaszra van szükséged, vagy akár semennyire. Bár arra vigyázz, hogy a sheavaj nem vesz fel annyi mézet, mintha méhviaszt is használnál. Kísérletezni kell.

saxo 2010.11.26. 20:41:12

@Lucrezia: Akkor ha jól értem a méhviasz adja a tartást és veszi fel a mézet. A shea ápol. Meg a méz. Ugye? Szerinted az :1ek méz, 1ek méhviasz, 1ek shea az működhet? Vagy menjek biztosra és szerezzek be mandulaolajat?

Bocs, hogy ennyit macerállak, de tényleg ez lesz az első. :-)

saxo 2010.11.27. 19:09:17

S.O.S. valaki!

Megcsináltam az ajakbalzsamot, de asszem sok lett a méhviasz (tuti, mert lapban kaptam, nem tudtam kimérni kanállal, saccoltam). Tök kemény. :-( Hogyan lehetne puhítani rajta? Gondoltam visszaolvasztom és keverek hozzá... mit is?

Lucrezia 2010.11.28. 16:59:53

@saxo: Szia! Ez már velem is előfordult. Mindenképpen olajjal hígítsd, akkor fog lágyulni. Akármilyen hidegen sajtol olaj megfelel a célnak, az extra szűz oliva olaj is. Ha az olaj helyett sheát használtál, érthető, hogy kemény lett, mert a shea vaj magában is kemény.

saxo 2010.11.28. 17:13:43

@Lucrezia: Azzal csináltam. Most kiszedtem a tégelyből és kiderült, hogy szétvált a cucc. Mármint alul van az olajos-mézes rész, felül meg a kemény viasz. Lehet megpróbálom megint megolvasztani. Kb. mennyi ideig kell a gőzön kevergetni? Hátha az volt kevés.

Lucrezia 2010.11.29. 14:00:47

@saxo: Valószínű, hogy kicsit tovább kell kevergetni a gőz felett (pár perc), meg esetleg érdemes még kihűlés közben is egy darabig, akkor biztos, hogy nem válik szét.

Zsidanna 2010.11.29. 19:00:24

@saxo: Szia, nekem is ez volt az első ajakbalzsamom, és ugyan így jártam vele, mint te. Végül kihagytam a mézet és több olajjal csináltam, úgy már nagyon jó lett :P

saxo 2010.11.30. 09:47:22

@Zsidanna: Szia!
Akkor asszem ebből "visszahasznosítom" a kicsapódott méhviasz egy részét és rakok még hozzá olajat.
Köszi :-)

saxo 2010.11.30. 19:32:28

Kész van. :-)Méz nélkül simán jó lett. Illóolajból 2 csepp narancs került bele. Aztán ezen felbuzdulva gyorsan csináltam egy krémparfümöt is. :-)

kicsilány82 2011.02.20. 23:54:48

@muffybaba: Csak nem mindegy, hogy milyen gyertyát használsz, mert ha paraffinból készült, az nem hinném, hogy jót tesz a bőrnek... inkább piszmogj kicsit a méhviasszal, de az legalább tényleg jó!

@Lucrezia: Gratulálok az oldalhoz én is! :) eddig magamnak kísérletezgettem ki dolgokat, de még korántsem tökéletesek... meg egyébként is több szem többet lát (és jobban csipásodik hihi ^^)...
süti beállítások módosítása