Ez egy hajmosás után használható, öblítést nem igénylő hajbalzsam receptje. Hidratálja a hajat, fényt és tartást ad neki. A hozzávalók arányát változtathatjuk szükség szerint.

10 ml jojoba olaj

30 ml aloe vera gél

5 csepp illóolaj

Szerezzünk egy üres szórófejes (sprays) üveget. A jojoba olajat öntsük a flakonba, majd tegyük bele az illóolajat. Korpás hajra használhatjuk a következő olajokat: zsálya, levendula, pacsuli, rozmaring, teafa, ylang-ylang. Zsíros hajra: citrom, bazsalikom, pacsuli, rozmaring, teafa, ylang-ylang. Száraz hajra: mirha, borsmenta. Normál hajra bármit aminek tetszik az illata. Végül adjuk hozzá az aloe gél, és jó sokáig rázogassuk. Nagyon fontos, hogy minden használat előtt jól rázzuk fel, ugyanis az aloe és az olaj nem oldódik, csak keveredik egymással.

Általában a hajvégekre fújjuk, illetve az egész hajra. Ha a fejbőrt akarjuk kezelni, akkor azt is fujjuk be, jól masszírozzuk a fej bőrébe. Ha túl zsírosnak talájluk a folyadékot, tegyünk bele több aloe gélt.

 

 

Szerző: Lucrezia  2010.05.21. 18:41 4 komment

Címkék: recept aloe vera hajápolás illóolaj jojoba olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr21961149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éduka 2010.06.30. 00:53:03

Ismeritek a tojássampont? évek óta ezzel mosok hajat. szerintem megérdemel el egy külön bejegyzést! :)

Hosszú, normál hajra:
2 egész tojás
1 nagy citrom leve (kb 4 evőkanál)
rozmaring vagy valamilyen más illóolaj

Hosszú, zsíros hajra:
2 tojássárgája
1 nagy citrom leve (kb 4 evőkanál)
teafa illóolaj

A két egész tojást elkeverem a citrom levével, illóolajat csepegtetek bele.
A tojás táplálja a hajat, a citromlé tökéletesen oldja a zsírt, az illóolaj elveszi a tojás szagát.

Hogyan használjuk?

Száraz hajra viszem fel apránként a tojássampont, vagy belenyomom a hajamat a műanyag tálba, amiben a keverék van. Mivel csöpög érdemes a tál fölé hajolva mosni, így ami kicsöpög azt újra rá lehet tenni.
Jó alaposan átdörzsölöm a hajamat, és a fejbőrömet is átmasszírozom. Utána sima vízzel kimosom, és kész is van. Semmi egyebet nem kell rá kenni vagy fújni.

Kiegészítés és az esetleges problémák:
- A tojássampontól szép és egészséges lesz a haj, ezért nincs szükség pakolásokra.
- Felesleges ecetes öblítést használni, elég sima vízzel kimosni a tojássampont.
- A haj könnyen fésülhetővé válik, nem kell balzsam.
- A teafaolaj vírus, gomba és baktériumölő hatású, a korpás hajra is hatékony. A rozmaring illóolaj erősíti a hajat, és serkenti a fejbőr vérellátását.
- Ha a mosás után zsíros, összetapadt lesz a haj: akkor fordul elő, amikor nem mossuk meg elég alaposan, és nem dörzsöljük meg a fejbőrt. Úgy tudom elképzelni, hogy a sampon elkezdte feloldani a zsírt, de teljesen nem tudott vele megbirkózni, mert nem volt elég alapos a hajmosás.
- Könnyebb használni ha a tojásfehérjét habbá verve keverjük hozzá a többi összetevőhöz.
- Előfordulhat, hogy mosás után kevés tojásfehérje darabka a hajban marad, de könnyen észrevehető, és eltávolítható.
Minden tojásfehérjében van egy összecsomósodott darabka, ezt vegyük ki mielőtt összekeverjük a többi összetevővel.

Zsidanna 2010.06.30. 16:46:22

Sziasztok

Én ppróbáltam zsíros hajra és nem igazán jött be, az igaz hogy nem viszket a fejem tőle, de ugyan úgy zsírosodik, mint más sampontól.. akármilyentől. A darabosságot úgy lehet megszüntetni, hogy átszűrjük szitán.
Ami viszont nagyon bevált az a szódabikarbónás gyógynövényes sampon. Ami nem más mint 3 dl erős gyógynövénytea hajtípustól függően és ebbe 2-3 ek szódabikarbóna. Megszüntette a kórpásodást, és nem viszket a fejbőröm tőle. Ecetes citromos öblítéssel lehet még kiegészíteni alkalmanként, de magában is hatásos.

stikee 2010.07.07. 01:52:40

@Zsidanna:
Szia,
örülök, hogy használ:) Mióta mosod vele a hajad? Azóta is elégedett vagy vele? Pár "barátosnémnak" nem nagyon jött be... de szerintem valamit nem jól csináltak:)

Zsidanna 2010.07.12. 10:10:50

Szia

Már jó pár hónapja, és tökéletesen elégedett vagyok vele :) Egyetlen pici problémám van, hogy időigényesebb megcsinálni, így pl. kenutúrán nem tudtam használni, és sajnos akkor egy hét alatt normál sampontól teljesen tökre ment a fejbőröm, most kezd helyrererázódni, a gyógynövényes öblítésektől, meg ezektől a "samponoktól" :)
süti beállítások módosítása