A szúnyogok még mindig terítéken vannak. Annyira sokan vannak és szemtelenek, hogy ha valakinek a szúnyogriasztó krém nem hatott eléggé, azt ajánlom adjon hozzá  még több illóolajat. Egyes internetes szerzők szerint akár 10% is ajánlott, hogy legyen az illóolaj aránya.

Az alant lévő recept egy kicsit más, több türelem kell hozzá, mert a szárított növényeknek ázniuk kell, az ecet szagát pedig nem mindenki viseli jól. Ezért készítettem egy második verziót is, aminek szerintem ugyanúgy működnie kell. Véleményt szívesen fogadok bármelyikről. A szárított növényeket teaként (nem filteres) könnyű beszerezni, legfeljebb a fehér üröm igényel némi utána járást.

hozzávalók:

szárított fehér üröm

szárított zsálya

szárított rozmaring

szárított levendula

szárított borsmenta

biológiai erjesztésű ecet, vagy extra szűz oliva olaj

1. verzió: tegyünk minden növényből ugyanannyit egy üvegbe, és öntsünk bele annyi ecetet hogy ellepje, majd zárjuk le. 7 napig tároljuk így, ezután leszűrjük és már használható is. Sajnos az ecet szaga megmarad.

2. verzió: minden gyógynövényből ugyanannyit tegyünk egy üvegtálba, önsünk rá olajat hogy ellepje, és helyezzük gőz fölé. Főzzük a növényeket az olajban több órán át, ha kell pótoljuk a vízet alóla. Végül szűrjük le, és ha krémesebbet szeretnénk olvasszunk fel benne egy kis méhviaszt. De olajként kenve is teljesen jó.

 

Szerző: Lucrezia  2010.07.09. 17:02 Szólj hozzá!

Címkék: recept ecet gyógynövény oliva olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr82141268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása