Ahogy ismerekedem a káros kozmetikai anyagokkal, úgy esem egyre jobban kétségbe: hát már ebben is?! Igen, a fogkrémben is. Mindenhol. Férjem szerint paranoiás vagyok. Fogorvos rokonunk szerint viszont nem.

A száj nyálkahártyáján keresztül gyorsabban és alaposabban felszívódnak az anyagok mint a bőrőn, vagy akár a gyomorból. Gondoljunk csak a drogosokra, akik az inyükbe masszírozzák az anyagot, és nem véletlenül. Sokkal jobban felszívódik onnan, mintha lenyelnék. De akkor ez a fogkrémekre is igaz! Sokkal jobban kellene hogy vigyázzunk, mit tartogatunk a szánkban.

Hát nézzük, mi lehet a fogkrémekben, amiknek nem kéne lennie:

SLS vagy SLES (Sodium Laureth/Lauryl Sulfate), ALS vagy ALES (Ammonium Lauryl/Laureth Sulfate) mind durva mosóaktív anyag, tusfürdőkben, samponokban is van, szárít, allergizál és már régóta próbálom kiiktatni a napi használatból.

Fluor, Fluorid: legalábbis fölösleges, valószínűleg káros. Az már biztos, hogy a túl sok fluor bevitel gyengíti és nem erősíti a fogzománcot. A kevés meg vitatott, hogy használ. Akkor meg minek? Viszont ha egy kisgyermek magába nyom egy egész tubus fogkrémet, komoly fluoridmérgezést kaphat.

Tartósítószer: ritkán egészséges anyag, ha lehet kihagynám a fogkrémemből.

Propylenglykol: ásványi olaj alapú, ez van a fagyállóban is, csak több. Vese és májkárosodást okozhat.

Szaharin: állítólag rákkeltő, de mindenképpen mesterséges édesítőszer.

Aroma: ez szinte mindig kőolaj alapú, mesterséges aromát jelent.

Triclosan: erős antibakteriális szer, súlyosan károsítja a fogakat, be van tiltva már Magyarországon is, állítólag mégis előfordul még egy-két fogkrémben.

Azt hiszem, ijesztgetésnek ennyi elég is. De akkor mivel mossunk fogat? Vannak persze bio fogkrémek is, de ezeknél két dologra figyelni kell. Az egyik az ára: azért mert nincs benne káros anyag még nem biztos, hogy ötször olyan drágának kell lennie mint a többinek, a természetes fogkrém alapanyagok, mint a szódabikarbóna ugyanis nem drágák. A másik pedig hogy még ezeknél a fogkrémeknél is meg kell néni az összetevők listáját, mert érhetnek meglepetések.

Ha biztosra akarunk menni, magunk készítünk fogkrémet, otthon. Csak előtte le kell számolnunk magunkban néhány előítéttel:

1. Minél jobban habzik egy anyag, annál tisztábbak leszünk tőle. - Ez sajnos a modern fogyasztói társadalom tévhite.

2. Vannak anyagok, amelyek kívülről képesek beépülni a fogzománcba. - Ezt a fogorvos rokontól tudom: ilyen nincs. Károsítani azért tudják, de táplálni nem (ugye milyen hülyén hangzik?).

3. A baktériumok ártalmasak, mindet ki kell írtani! - Rengeteg baktérium van a bennünk és a bőrünkön ami mind az egészséges létünkért felel. Az antibakteriális anyagok nem tudnak különbséget tenni.

4. A reklámok igazat mondanak. - No comment.

Tehát elkezdtem fogkrémet készíteni, vagyis inkább kísérletezni. Nem az anyaggal, hanem a családommal. Hogy mit hajlandóak még elviselni. A háború alatt az emberek sóval mostak fogat, mert nem volt fogpor, és csodálatosan egészséges lett az inyük. De sót adni egy mai gyermeknek, aki édes-mentolos-habos fogkrémeken nőtt fel?! A receptekről és az eredményekről holnap fogok írni.

 

Szerző: Lucrezia  2010.03.24. 23:11 15 komment

Címkék: fogkrém karos anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr31866584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bémesi 2010.03.25. 18:13:53

Holnapután megcsináljuk a barátnőmmel a dezodort. Megjött az ebay-en rendelt sheavaj, szóval már ez sem akadály. Teafaolajat fogok bele tenni, nekem az tökéletes lesz (na jó, lehet, hogy még egy kis citromfüvet is, mert nagyon szeretem). De a fogkrém is felcsigázott, nagyon várom a receptet!!!!

Pixiepie 2010.03.25. 18:26:18

Én is, én is! :)))
Azt a Super fogfehérítőt ti már próbáltátok?

Bémesi 2010.03.25. 19:24:27

Melyik Szuper fogfehérítőt? Én fogfehérítésnek heti egyszer szódabikarbónát használok. Töményen ennél gyakrabban nem szabad.

Bémesi 2010.03.25. 19:27:08

@Pixiepie: melyik Szuper fogfehérítőt? Én fogfehérítésnek heti egyszer szódabikarbónát használok. Ennél gyakrabban töményen nem szabad alkalmazni.

Ronika@ 2010.03.25. 20:45:50

Sziasztok!
En is szodabikarbonat hasznalok de enmindennap. Miert nem Jo surun hasznalni?

Lucrezia 2010.03.25. 21:38:13

Sziasztok lányok, de jól összejöttetek :)
Bémesi: sok sikert a dezodorhoz, a citromfű olajat ki ne hagyd, kell, hogy szeresd az illatát.
Pixipie: Én is rendeltem Super fogfehérítőt jomtomtól, szerintem nagyon jó. Fogmosás helyett is akár, mert jó kis tisztító-dörzsölő anyagokat tartalmaz, nincs benne semmi káros.
Ronika: Sokan használnak szódabikarbónát fogmosásra, tényleg fehérít és tisztít. Olvastam én is, hogy nem jó minden nap használni, de az ellenkezőjét is. Majd megkérdezem fogorvos rokonunkat, hátha ő is hozzászól. A legtöbb fogkrém tartalmaz szódabikarbónát, az én receptem is.

Pixiepie 2010.03.25. 22:46:15

@Bémesi: Ezt a Super elnevezésű fogfehérítőt, ahogy Lucrezia is írja. Én is jomtomnál láttam, nagyon áradoztak róla, így felkeltette az érdeklődésemet. Lehet, hogy akkor én is kipróbálom.
Lucrezia: Régóta használod már? Mennyi ideig elég egy adag? Csak azért kérdem, mert viszonylag húzós az ára...

Lucrezia 2010.03.25. 22:56:09

Elég régóta megvan már, de elfelejtem minden nap használni... De tényleg hónapokig elég, a porból nem is lehet sokat rakni a fogkefére.
Nézd meg először a fogkrém receptet holnap, az is fehérít, és lehet, hogy olcsóbban kijön.

~Melcsy 2010.04.23. 15:10:17

Én ezt használom, szerintem nagyon jó: www.bionivo.com/biobolt/Zseles-gyogynoveny-fogkrem-p-95.html www.bionivo.com/biobolt/Sovizes-fogkrem-p-3159.html (ennek elég furcsa sós íze van de meg lehet szokni)

Lucrezia 2010.04.23. 16:01:27

@~Melcsy: Szia Melcsy! Az általam készített fogkrémnek még sósabb az íze :) De a gyerekeim annyira megszerették, hogy vissza követelik mert most a szappanos-kókuszolajasat használjuk.
Ezen az oldalon általában receptekről, azok elkészítéséről, alapanyagokról beszélgetünk. Biztos jó az a fogkrém, amit írtál, de nekem fontos a készítés öröme is, és az ár sem elhanyagolható. Elsősorban azért fordultam a házi gyártás felé, mert nem bírná a pénztárcám ha minden kozmetikumból tisztát vennék. Amúgy az összetétele alapján jól hangzik a fogkrémed :)

gnoemi 2010.10.03. 15:04:31

Kedves Lukrécia!Nagyon hasznos, hogy létrehoztad ezt az oldalt.Hónapok óta olvasgatom,és próbálom a recepteket melyek valóban használnak(ezt azért állítom mert gyermekkorom óta ekcémás mind a két kezem).Csak bíztatni tudok mindenkit, próbálkozzanak!!Köszönet a munkádért!Sziasztok!

Lucrezia 2010.10.03. 22:04:18

@gnoemi: Szia! Nagyon köszönöm a kedves szavakat. Írtóra örülök, hogy használt valamelyik az ekcémádnak, ez a lelkes közreműködő kommentelőimnek is köszönhető.
Szólj, ha valamiben tudunk még segíteni!

gnoemi 2010.12.27. 14:36:59

Sziasztok!Egy kis segítséget szeretnék kérni!Egyik ismerősöm talpmasszáshoz kért tőlem krémet.Eddig méhviaszos krémet használt, de jelenleg nekem nem túl sok van itthon.Nem kis mennyiségről van szó, kb.2,5 dl.A testápolótól vastagabb krémre volna szükség.Bőven van sheám,kakóvajam,glicerin,olajak stb. itthon.Ha esetleg volna valakinek javaslata, nagyon megköszönném!Üdv Noemi

Lucrezia 2010.12.30. 15:01:49

@gnoemi: Szia, egy sima shea vajas - olajas krém is elég kemény tud lenni. Tehát az alap recept szerint 30g sheához 18 g olajat teszel, kicsit felolvasztod hogy egyneműek legyenek, összekevered, esetleg egy kis illóolaj bele, és kész. Ha túl kemény, később még tehetsz hozzá olajat.
süti beállítások módosítása