A shea vaj hidratáló, ránckisimító hatását megtoldjuk a méz gyógyító tulajdonságaival. A száraz bőr hajlamosabb a ráncosodásra, és ahogy öregszünk úgy lesz egyre vízhiányosabb a bőrünk. Ez a krém segít, puhává és simává teszi a bőrt.

Hozzávalók:

2 evőkanál (7 gramm) méhviasz

3 evőkanál (15 ml) hársfa tea

1 evőkanál (5 ml) méz

3 evőkanál (15 g) shea vaj

3 evőkanál (15 ml) mandula olaj

2 evőkanál (10 ml) búzacsíra olaj

4 csepp mirha

6 csepp jázmin

 

Először főzzük meg a hársfa teát, és fedjük le. Gőz főlé helyezett üvegtálban olvasszuk fel a méhviaszt és a shea vajat. Ne legyen túl meleg a folyadék, csak amennyire megolvadnak az anyagok, épphogy forrjon a víz. Öntsük bele az olajokat és keverjük jól el (itt már használhatunk habverőt alacsony fokozaton). Tegyük gőz fölé egy tálba a hársfa teát is, és agyjuk hozzá a mézet. Kevergessük, míg a méz teljesen feloldódik. Ha mindkét tálban azonos hőmérsékleten vannak az anyagok, fogjuk a habverőt, és az olajos mixtúrát kezdjük alacsony fokozaton verni, még mindig a gőz felett. Apránként, kiskanállal adagoljuk hozzá a mézes teát, minden kanál után jól elkeverve. Amikor már az utolsó cseppet is beleöntöttük, levehetjük a gőzről, de keverni kell tovább. Váltsunk kezet. Addig keverjük, amíg teljesen ki nem hül, különben megkeményedik a méhviasz és kicsapódik a víz. A vége felé adjuk hozzá az illóolajokat, mikor már nem túl meleg. Tegyük zárható üvegekbe.

A méz miatt egy kicsit nehezebben fog felszívódni, mint a többi krém. Tovább érezzük majd, hogy ragad a bőrünk, ezért érdemesebb este használni. Viszont az eredmény megéri!

Szerző: Lucrezia  2010.03.29. 13:15 6 komment

Címkék: arcápolás recept méz illóolaj méhviasz shea vaj mandula olaj búzacsíra olaj arckrem

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr251852561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.21. 16:38:24

Ha jázmin és mirrha helyett rózsát/gerániumot/levendulát/bergamot-ot/ilang-ilangot teszek bele, jó lehet -a ránctalanítás mellett ekcémára is? Anyukámnak van :( A szeme alatt, ahol a szemüveg hozzáér. De hiába lakkozta, cserélte le, elég csúnya neki. Erre kéne krémet kevernem neki.
Vagy csak shea, bázisolaj (milyen?), méhviasz és illóolaj keverék legyen? Kaphatok rá valami receptet? :(

Lucrezia 2010.05.23. 20:53:19

Szia niamano, nem tudom, hogy a méz jót tesz-e ekcémára, ennek utána kéne nézni. Az biztos, hogy a shea vaj nagyon jó rá, azt keverve egy kis olajjal és valamilyen illóolajokkal szerintem nem tévedhetsz. De keresek rá receptet, ígérem :)

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.13. 17:09:11

Ez csodásan hangzik, de picit elakadtam :-). Melyik az eredeti mértékegység? Mert az evőkanál az 15 ml-s elvben. És akkor melyik a helyes a 10 ml vagy a 2 ek búzacsíra olaj? A teánál ugyenez a kérdés. A teás kanál viszont 5 ml-s. ÉS a teát milyen töményre kell főzni? Bár ez már részlet kérdés :-), a krém szempontjából az össz vízmennyiség a lényeg. Én biztosan kipróbálom Mirha jázminnal. Mindkettőt imádom. De lehet, hogy a mirhát szantálra cserélem. Ha tehetném, mindenbe szantált tennék a fiatalító hatása és az illata miatt :-)

Lucrezia 2010.09.13. 19:51:06

@t.bernadette: Igazad van, egy kicsit elnéztem ezeket a mértékegységeket, valószínűleg kiskanálról van szó. De ha csak az egyik oldalt nézed (kanál, vagy ml) akkor az arányok megfelelőek. Bocsi.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.13. 21:20:35

@Lucrezia: Semmi baj, csak az illó miatt kérdeztem, mert a csepp az csepp és nem ugyanúgy érvényesül ha nagyobb a mennyiség. Tudod, a kockafejem :-)

margarethe 2010.11.04. 19:35:11

Kedves Lukrécia!
A búzacsíra olaj nagyon kell bele? csak mert a bőröm nem bírja. :-(((
Egyébként mi tartósítja ezt a krémet? Nagyon jól hangzik. Szeretném kipróbálni, csak félek, hogy rámromlik...
Mennyi idő a felhasználhatósága?
süti beállítások módosítása