Télen a hideg miatt gyakran érdemes kenegetni az ajkainkat. Íme egy ajakbalzsam recept, ami garantáltan segít a száraz, cserepes ajkakon, nincs benne semmi ártalmas, és nagyon könnyű elkészíteni házilag is.

1 tk (teáskanál) kakaóvaj

1 tk shea vaj

1 tk mandula olaj

1 E vitamin kapszula

15 csepp narancs olaj

A vajakat göz felett olvasszuk össze a mandula olajjal. Mikor jól elkeverdtek vegyük le a gőzről, és keverjük bele az E vitamint és a narancs olajat. Töltsük az ajakbalzsamot kis dobozba (lehetőleg ne műanyagba), és tegyük a mélyhűtőbe. Mikor megszilárdult már használhatjuk is. Gyönyörű puha ajkakat csinál.

Szerző: Lucrezia  2010.02.07. 12:56 36 komment

Címkék: arcápolás recept ajakbalzsam illóolaj shea vaj kakaóvaj narancs olaj mandula olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr591736233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.02.11. 21:45:11

Kedves Lukrécia!

Honnan lehet ilyen praktikus kis fém dobozokat beszerezni?

Üdv:
Edina

Lucrezia 2010.02.11. 22:48:18

Szia Edina!
Sajnos hiába kerestem rengeteget, eddig még nem találtam Magyarországon ilyet. De nem adom fel. A képet egyébként nem én csináltam, ha rákattintasz eljutsz Amy Karol blogjához. Ő itt vette: www.mountainroseherbs.com

Pixiepie 2010.04.28. 18:59:49

Szia Lucrezia! Újabb tanácsot kérnék tőled, ha van még türelmed hozzám. :)
Még mindig nem érkezett meg a rendelt sheavajam, és már nagyon türelmetlen vagyok, ezért azt szeretném megkérdezni, hogy szerinted ezt az ajakbalzsam receptet megcsinálhatom-e annak kihagyásával. Tehát csak kakaóvajjal, mandulaolajjal, E-vitaminnal és narancs helyett citromos illóolajjal. Tudom, hogy sok a változtatás, de hátha ez is hatékony valamennyire. Ha azt mondod, hogy nem, akkor megpróbálok türelemmel várakozni. :)

Lucrezia 2010.04.28. 21:36:36

Szia Pixie,
szerintem nyugodtan, a shea vaj és a kakaó vaj hasonló állagú és szerepű a receptekben, egyszerűen 2 tk kakaóvajat használj. Te nagyon jól tudsz sütni, tudod, hogy a receptekben a hozzávalók helyettesíthetőek. Illóolajat olyat tegyél bele, amit szeretsz, a citrom is nagyon jó választás. Ha kész a massza cseppents egy kistányérra egy picit és tedd a mélyhűtőbe, így látni fogod, milyen állagú lesz és ha nem tetszik adhatsz még hozzá mandula olajat vagy kakaóvajat. Sok sikert, majd értesíts, hogy sikerült!

Pixiepie 2010.04.28. 22:29:11

Nagyon szépen köszi! :) Csak azt hittem, hogy a shea vajtól lesz extra puha az ember szája, de akkor, ha megjön, legalább abból is megcsinálom és összehasonlítom a kettőt. :)))

Zsidanna 2010.04.29. 22:08:24

Sziasztok!
Büszkén jelentem megcsináltam az első ajakbalzsamom :D Úgy érzem jól sikerült..bár lehet egy picit keményre sikeredett. Én a két receptet kevertem, olíva olaj és mandula olaj került bele kakóvajjal és mézzel, meg egy kis méhviasz.. sajnos még a sheára várnom kell, de muszáj volt valamit végre kipróbálni és nagyon nagyon örülök most ennek a pici balzsamnak. Köszönöm a recepteket! :)

Pixiepie 2010.04.29. 22:31:01

Sziasztok!
Lucrezia, megcsináltam útmutatásaid alapján kakaóvajjal és citromolajjal. Hát azt hiszem nem lett az igazi a konzisztenciája, mert miután kivettem a hűtőből, még egész jó volt, aztán fél- egy óra múlva kezdett valahogy megvizesedni, mintha kicsit kicsapódott volna belőle az olaj. Én gyógyszertári kakaóvajat használtam, lehet, hogy az volt a baj? Vagy lehet, hogy hűtőben kell tartanom... Amúgy használható szerintem.

Pixiepie 2010.04.30. 08:53:23

Kis kiegészítés a tegnapi hirtelen felindulásból elkövetett megjegyzésemhez. :)
Ma reggelre valahogy visszadermedt normál szobahőmérsékleten, saját magától. Én nem is értem... Szóval úgy tűnik, hogy alapvetően így kakaóvajjal is működik, bár azt még nem tudom, hogy mennyire hatékony. Talán nyári melegben nem vinném magammal a táskámban, de itthonra biztosan jó lesz.

Lucrezia 2010.04.30. 18:59:48

Sziasztok!
Nagyon örülök mindkettőtök sikerének! Tudom, hogy nehéz elsőre jót alkotni, muszáj kísérletezni egy kicsit. A méhviasz mindig keményebbé teszi az ajakápolót, a kakaóvajtól pedig gyorsan olvad. Úgy látszik, a kakaóvajnak több idő is kell, hogy megdermedjen.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.06. 20:14:42

Ha megengeditek megírnám hogy milyen lett az én balzsamom: röviden: SZUPER!!! :)
Hosszabban: a fenti receptbe kicsit másabb illóolajakat tettem: 10 csepp narancs, 2-2 csepp jázmin, indiai citromfű, és levendula, valamint került bele egy tk. méhviasz, és összesen 2 db E-vitamin (a legkisebbem van) és, - csak mert édesszájú vagyok -: 2 csepp édesítőszer... Ici-pici gyönyörű kerámiatégelyt vettem a 100 forintosban, sec-perc alatt készen lett, nagyon jó illatú (narancsos és kicsit virágos) és pont jó állagú :) Hurrá!!!
(a következőbe azt hiszem kerül majd egy kis rózsavíz..)
Köszi, Lukrécia :-D

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.06. 20:59:12

@niamano: Oké, nem lett tökéletes, szobahőmérsékleten (24 fok) kissé puha lett. De finom :)

Lucrezia 2010.05.06. 22:36:49

@niamano: Örülök, hogy jól sikerült a balzsam. Nehéz pontosan eltalálni, hogy se puha se kemény ne legyen, főleg ha az ember kísérletezik a recepttel... Én is ezt szoktam. Dehát ez a szépsége. A kakaóvaj miatt még keményedhet, Pixipie-nak is egy nappal később lett a végső állaga. A méhviasszal lehet legjobban lavírozni, attól jó kemény lesz. Nem tudod lefényképezni a tégelyt? Minden ilyen nagyon érdekel.

stikee 2010.05.07. 23:28:09

Hűha, ez a tégely engem is érdekelne:)
Próbálom visszaszorítani az internet-függőségem (amit a krémgyártás, egészséges dolgok felkutatása okozott stb. :D ), ezért sajna csak ritkán jut időm benézni...

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.08. 08:50:06

@Lucrezia: igen, visszakeményedett, és most pont olyan állagú, mint a bolti ajakbalzsamok :)
Érdekes volt, mert ami nem fért a tégelybe, azt úgy melegen felkentük a szánkra, és úgy nem szívta be a bőr, hanem mint egy szájfény, rajta maradt. A kihűltet viszont beszívja. Mostanra eléggé felerősödött a citromfű illata, tanulság: kevesebb kell belőle, mert elnyomja a többit. Ha felkenem akkor végig megmarad a citrom, és hol a levendulát, hol a jázmint érzem ki belőle. :) A kolléganőim el voltak ájulva tőle, úgy tetszett nekik, azt mondták boszi vagyok, hogy így kutyulok (ez lett a szakszó rá :)) )

Lucrezia 2010.05.09. 17:30:15

Niamano, ezek a tégelyek gyönyörűek! Én miért nem találok ilyet a százforintos boltban?! Megyek és körülnézek! Bár jópofa csatos üveget vettem már ott olcsón. Nagyon ügyes vagy, hogy felfedezted!
A sheával kapcsolatban pedig részvétem. Valami nem tiszta a körül a pasas körül, sajnos. Én írtam neki emailt is, hogy szeretném másoknak is ajánlani Magyarországon stb. és nagyon kedves volt. Aztán egyszerre csak nem válaszolt, írtam mégegyszer, és azóta is semmi. Nem értem. Mindenesetre óvatosnak kell lenni vele, talán nem érdemes túl sokat rendelni egyszerre.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.12. 23:42:11

Örülök, hogy tetszenek! Szóltam, hogy ha lenne még, vevők lennénk rá (ha szeretnétek megveszem és postázom vagy ilyenek ha lesznek)

A shea minőségével amúgy nekem nincs gondom, csak a csomagolás volt gázos...

Lucrezia 2010.05.14. 22:20:42

Mennyibe kerültek a tégelyek? Most már én is körül fogok nézni egy ilyen boltban. De azt is köszi, ha veszel...

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.05.14. 23:02:05

4-500 Ft darabja, mérettől függően. Most épp nincs nekik, nem is tudták megmondani mikor lesz, de itt van a megállóban, szóval sűrűn benézek :)
Elég sok kínais cuccuk van, szerintem érdemes megnézni az Ázsia centerben, ha jártok arra.

(Azóta az elkészült krémet elajándékoztam, a barátnőmmel madarat lehetett volna fogatni! :) Nekem meg jönnek az illóolajaim a postán, aztán kotyvasztok megint :) Már alig várom. )
Lukrécia, én olyan receptet kérek, ami olyan jó, mint az eddigiek, de mondjuk hetente elfogy, hogy sűrűn kiélhessem magam! :D

Vadovics 2010.07.08. 19:06:59

Nekem otthon kókuszvajam van, azt is lehet tenni bele? Illetve az nagy baj, ha az E-vitamin kapszulát kihagyom?
Tégely-ügyben pedig szerintem érdemes körülnézni a Vaterán, én is onnan szereztem filléres áron.

Titapuszi 2010.07.09. 10:56:31

@Lucrezia: Nagyon Boldog Névnapot kívánok!

Lucrezia 2010.07.09. 17:55:41

@Titapuszi: Köszi! Igazán figyelmesek vagytok!

Lucrezia 2010.07.09. 17:58:45

@Vadovics: Szia, sajnos a kókuszvajat nem ismerem, igazából az a lényeges, hogy milyen állagú, mennyire szilárd szobahőmérsékleten, mikor olvad. Ha hasonló mint a kakaóvaj, akkor jó lehet. Kísérletezni kell, ha túl folyós lesz egy pici méhviasszal lehet keményíteni.
Az E vitamin a tartósítani kell, de ha elég benne az illóolaj, az is tartósít. Ráadásul a víz nélküli dolgok jobban elállnak. De ez majd úgyis kiderül, ha rossz lesz az illata ki kell dobni.

Narancshab 2010.07.17. 00:37:17

@Lucrezia: Szia Lucrezia! Ritkán írok, de hűséges olvasód vagyok, mióta regisztráltam. :-)
Most azt szeretném tőled kérdezni, mivel, és hogyan lehetne színezni ezt az ajakbalzsamot? A kislányaim imádják kencézni magukat, és amióta ilyen "felvilágosult" vagyok, azóta nem szívesen látom a kezükben, de inkább a szájukon a bolti színezett (rózsaszín, piros Labello)"ajakápolókat".

Impetus 2010.09.06. 20:12:18

Kedves Lukrécia!

Érdeklődnék, hogy miért nem ajánlott az ajakbalzsamot műanyag tartóba tenni. Én nem szeretek kézzel belenyúlni az ajakbalzsamokba. Elég sokszor kenem be nap közben a számat és tömbeközlekedés közben vagy akár az irodában papírmunka közben nem szívesen nyúlok a krémbe piszkos kézzel, már csak azért sem mert az ajakbalzsamba is baktériumok kerülnek. Ezért használok stiftes ajakírt. Találtam egy internetes oldalt ahol mindenféle műanyag tárolókat árulnak krémeknek és ott árulnak üres stiftet is ami gondoltam beletöltöm majd az ajakbalzsamot, de ezek szerint akkor nem szabad?!
Köszönöm válaszod!
Impetus

Titapuszi 2010.09.07. 16:44:18

Kedves Impetus!

A legtöbb műanyagban megtalálható a BPA (biszfenol A) , ezért nem szoktuk nagyon használni. Valamint esztétikusabb is egy kis porcelán tégely, vagy üvegcse.

Legalábbis én így tudom, de ha tévedek remélem a többiek kijavítanak.

Lucrezia 2010.09.08. 13:33:59

@Impetus: Kedves Impetus!
A műanyagokat úgy általában jó lenne kiiktatni az életünkből, mert a legtöbben van káros anyag (igen, a BPA ia). Ettől függetlenül én is használok műanyagokat, mert nem mindig lehet pótolni, pl. egy szórófejes üveget. Ebben a receptben azért jegyeztem meg kifejezetten, hogy ne tegyük műanyagba, mert a massza még meleg olyankor, és a meleg hatására oldódnak ki a műanyagokból a rákkeltő anyagok. Viszont kihűlés után nyugodtan beleteheted.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.13. 15:42:32

A kókuszolaj nagyon lágyítja. Pont tegnap jártam így. Az alaprecept egy csokis ajakbalzsamból volt, de kihagytam a csokit, mint szinezőt, mert a 80 éves nagyikám volt az egyik, aki kapta :-). De ugye a csoki lett volna benne egy kis "keménység", de erre akkor nem gondoltam. Betettem a hűtőbe, szépen megdermedt. Aztán elkezdett felolvadni. Először csak krémesre. De mivel én is ilyen porcelán tégelybe tettem, ennek nem örültem, nehogy beleboruljon a táskába, ha hurcolni szeretnék. AZtán megjelent a lányom, aki cipelgette a sajátját, és teljesen felolvadt. Ugyanis a kókuszzsír 28 fokon olvad, és a kakaóvajnak is elég alacsony az olvadáspontja. Na gyorsan visszalapátoltam gőz fölé-persze már indulni kellett volna a családi bandzájra :-), és dobtam hozzá pár méhviasz pasztillát. No perc alatt meg is dermedt utána hűtő nélkül is :-). Picit keménynek találom most, de legalább biztonságos. Ezt lehet csavaros ajakbalzsam tégelybe tenni. Egyébként léteznek ún. biztonságos műanyagok is. Érdemes nézni a számot és a feliratot a recycling háromszög jelölésében. Az többet elárul az alapanyagról.
A tégelyeket az Ázisa Cöntörben vettem. A jobb oldali épület aljában van olyan, hogy Faáruk boltja vagy mi. 900 ft/doboz. Az egyik dobozban 3 nagyobb van, a másikban 4 kisebb. A nagyobbak kb 7-8 ml-esek, a kisebbek meg 5 körül. Fecskendővel lemértem :-)

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.13. 15:55:26

kepfeltoltes.hu/100913/100_3364_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/100913/100_3366_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A tégelyeim. Itt még méhviasz nélkül hűtő után :-).
Az a jó kis álló tégely cosmios. Nagyon klassz dolog. Teljesen szét lehet belezni a tisztításhoz, vákumosan nyomja ki a krémet, így nem kell majd bajlódni, hogy a csőből, hogy mossuk ki, mert nincs benne cső, és a sűrűbb állagú krémek is jól kinyomhatók belőle.

Zsidanna 2010.09.14. 17:53:28

@t.bernadette: Húú ezek a tégelyek nagyon szuperek, kerestem kicsiket, de nem nagyon lehet találni vagy csak baromi drágán, de így megoldottad az ajándékozási problémámat :)

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.15. 11:13:08

@Zsidanna: Ugya, hogy ugye :-). Már megérte idetalálnom :-)

consuella wampa 2010.11.12. 22:36:18

Sziasztok!
Ma készitettem az első balzsamot, éppen a hűtőben vár.
Elkészült egy testápoló is, bár az állaga nem tökéletes, de nagyon szeretem. Naponta
15 kézkrémezés az átlagos, most reggel használtam, majd legközelebb du. háromkor. Közben 6-7 kézmosás biztosan volt. Kakaóvaj, mandulaolaj, avokádóolaj, olivaolaj, E-vitamin, narancs-fahéj illóolaj és viz van benne.
Köszönöm az ötleteket, folyamatos beszerzés körút az életem, mióta (3 nap) olvaslak!

consuella wampa 2010.11.12. 22:40:05

Balzsamhoz kicsi tégelyt Pesten a Deák téri Képeslapboltban kaptam, nosztalgia gyógyszeres doboznak hivják. Ovális rózsamintás kis fém doboz, a belsejében egy pici műanyag tégellyel. 495.-Ft
Az 1-1 teáskanál vajak és olaj pont belefér.

Lucrezia 2010.11.15. 22:12:00

@consuella wampa: Szia! Írd fel jól a testápoló receptet, mert reményeim szerint nemsokára közzéteheted, és a többiek is profitálhatnak belőle!

almafa5555 2011.01.01. 20:40:06

Még a múlt év végén akciós volt a gránátalma a zöldségesben és vettem egy párat. Olyan csodás színe volt, hogy kitaláltam, ajakír lesz belőle....de nem sikerült :( egyszerűen bármit csináltam kicsapta a "vizes részt"...rengeteg krémet készítek, de eddig csak a csupán zsíros alapanyagot tartalmazó vált be/sikerült...olyan csodás lett volna pedig:((

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2011.01.03. 19:18:27

@almafa5555: Jobban jársz, ha mondjuk egy kis festőbuzérral színezed, vagy elvben lehet kapni pl. eperport, ami tiszta eperből van. Most nem jut eszembe a fagyasztva szárítás művészneve :-).Ja, liofilizált:-). Én pl. nagyon szép vöröses barna szájápolót csináltam vas-oxiddal. Nagyon minimális kell belőle. Igaz, nem stiftes állagú lett, inkább tégelyes.
De volt, aki reszelt cékla levét tette bele, apránként max 1 ek-lal. De én folyadékot még nem próbáltam bele tenni. Tehettek bele kevés olvasztott csokit is.
süti beállítások módosítása