Miből lehet nem káros fogkrémet készíteni? Először nézzük át az anyagokat, aztán írok recepteket is.

Szódabikarbóna

A tegnapi cikk után a kommentekben is felvetődött a szódabikarbónás fogmosás gondolata. Nagyon sokan mosnak/mostak szódabikarbónával fogat, igen jó eredménnyel. Sőt, a legtöbb fogkrémben van belőle. Szemcséi finoman dörzsölve tisztítják meg a fogakat és elpusztít mindenféle mikroorganizmust ami a szájban előfordulhat. Mivel lúgos, helyreállítja a száj ph értékét (szeretjük ezt a mondatot). Olcsó! Kapható bárhol.

Tengeri só (nátrium klorid)

A sót is már évek óta használják az emberek fogmosásra, nagy sikerrel. A nagyon finomra őrölt só nem árthat a fogzománcnak, de nagyon jól tiszítja a fogakat. Megöl miden mikroorganizmust, de nem annyira hatékonyan, mint a szódabikarbóna. Javítja az íny vérkeringését, jót tesz a fogágybetegségeknek. Vákuumsót vegyünk, az a legfinomabb szemcséjű.

Glicerin

Kevesen tudják, hogy a glicerin is antibakteriális anyag. Használják fogmosásra is, csak nem dörzsöl. Édes ízű. Kapható patikákban.

Aloe vera gél

Baktérium, vírus és gombaölő, ínygyulladásra is kiváló. A legtöbb drogériában kapható.

Kaolin (fehér agyag)

Fehéríti a fogakat, leszedi a lepedéket, finoman dörzsöl. Lehet venni patikában, de ezt használják porcelán készítésre is.

Illóolajok

Elpusztítják a baktériumokat, frissítik a lehelletet, erősítik a fogínyt, amin keresztük fel tudnak szívódni.

Xylitol

Édesítőszer ami nem árt, hanem jót tesz a fogaknak. A neten már láttam áruházakban, de még nem néztem igazán utána.
 

Stevia

Megakadályozza a baktériumok terjedését a szájban, jó hatással van az ínyre.

 

1. recept: Fogkrém ínyproblémákra

 2 evőkanál kaolin

2 evőkanál szódabikarbóna

1 evőkanál finomőrlésű tengeri só

2 evőkanál glicerin

2 evőkanál aloe vera gél

5 csepp mirha olaj

5 csepp kamilla olaj

5 csepp zsálya olaj

A porózus anyagokat összekevertem és még beleraktam egy turmixgépbe, hogy biztosan apróra őrölt legyen. Ezután hozzákeverem a folyékony összetevőket (ha nem kell olyan sok a krém állaghoz akkor kevesebbet) és egy tégelybe kanalazom. Egy picit kell csak a nedves fogkefére tenni belőle. Elég sós lesz az íze, esetleg egy kis xylitol-lal vagy steviával lehet javítani rajta.

Változat: ha nincs aloe veránk, tehetünk bele több glicerint, vagy helyette desztillált vizet. Akár kaolin nélkül is meg lehet csinálni, de akkor inkább több szódabikarbónát használjunk, ne sót mert erős lesz az íze. Aki nem az ínyproblémák miatt csinálja tehet bele bors vagy fodormenta olajat, akkor fogkrémszerűbb. Ja és a kaolintól szürke lesz, de ez normális.

 

2. recept: Gyermek fogkrém

 Legkissebb lányom nem igazán vállalkozó kedvű, még csak hat éves, ezért neki egyszerűbbre készítettem el.

2 evőkanál szódabikarbóna

2 evőkanál glicerin (vagy amennyi szükséges)

pár csepp narancs olaj

Ennek az előnye, hogy a színe szép fehér, az íze édeskés-narancsos, de ez sem habzik. Fogmosásra viszont jó.

 

3. recept: Mentolos fogkrém

 2 evőkanál kókusz olaj

3 evőkanál szódabikarbóna

egy kevés sztevia por (vagy xylitol)

10-15 csepp borsmenta olaj

Ezt még nem készítettem el, de külsőleg ez hasonlít legjobban a bolti fogkrémekhez.

 


Szerző: Lucrezia  2010.03.26. 16:27 19 komment

Címkék: glicerin recept aloe vera szódabikarbóna fogkrém illóolaj szájápolás kókusz olaj sztevia xylitol

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr61870439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stikee 2010.04.09. 13:24:28

Szia,
én múltkor szintén a patikában vettem sorbitolt és calcium carbonatot! Szerintem már csak valamiféle sűrítő hiányzik bele(ugyanis kicsit felvizeztem sajnos)! raktam bele citrom illót és bár még folyékony nem gélszerű az állapota de már így is nagyon jó!!!

Lucrezia 2010.04.09. 13:41:52

Szia!
Tehetnél bele esetleg egy kis szódabikarbónát hogy jobban tiszítson, és glicerint, mert az sűrít egy kicsit. De lehet hogy elég a szódabikarbóna.

stikee 2010.04.09. 16:17:49

Én is a glicerinen gondolkodtam! :) CSak növényit elég nehéz beszerezni! :(

Lucrezia 2010.04.13. 21:51:45

Narancshab, lelepleztél, és is itt vettem :) Sok minden más is van, amit érdemes beszerezni tőlük, mert máshol nem kapható.

Narancshab 2010.04.13. 23:04:25

Azt észrevettem, hogy több helyről kell összeszedni az alapanyagokat (és az ár sem mindegy).Épp ezen az oldalon néztem az aloe vera gélt. Van benne tartósítószer is, igaz kis mennyiségben, ez nem okozhat gondot?

IBeata 2010.05.19. 11:59:05

Sziasztok!
Mentolos fogkrémnél véleményem szerint ha adtok hozzá egy kis vizet vagy gyógynövény teát és összeturmixoljátok akkor krémes állagot kaptok!
De vigyázni kell mert ha túl sok folyadékot adtok hozzá akkor kicsaphat!
Ha szerzek kókuszolajat akkor kipróbálom és megírom milyen lett!
Lukréciának minden elismerésem!
Nagyon jó a blog!
Beáta

Lucrezia 2010.05.21. 12:12:13

Szia Beáta, örülök, hogy ide találtál, és sok sikert a fogkrémgyártáshoz. Feltétlenül írd meg, milyen a kókuszolajos fogkrém.

Green95 2010.08.24. 19:15:23

Kérdezném, hogy mennyibe kerül a kaolin?

Máté

15 éves tanuló

Gyöngyi69 2010.09.25. 16:51:46

Nem tudom, mi a véleményetek a Dentomin fogkrémről? Én elég jókat olvastam róla, de nem voltam oda a por alakért, ezért egy kisebb tégelyben összekevertem egy kevés Himalája sóoldattal, ezüstkolloiddal, majd tettem hozzá borsmentás és citromos illóolajat. Nekem nagyon bevált, hacsak nem találok valami nagyon rosszat a Dentominról, ez is egy működő és olcsó alternatívája a bolti csuda(káros) fogkrém kiváltásának.

Lucrezia 2010.09.25. 17:00:29

@Gyöngyi69: A dentomin fogport, ami simán csak zeolitot tartalmaz, nagyon szeretem. Arra vigyázz, hogy van habzó változata is, abban pedig SLS van, azt nem ajánlom. Viszont bármilyen házi fogkrémbe belekeverni nagyon jó ötlet, a kaolint helyettesíteni például. Én még finomított tengeri sót, szódabikarbónát, illóolajat és egy kis aloe gélt teszek hozzá. Az ezüstkolloiddal még nem foglalkoztam. Lehet, hogy kéne?

Gyöngyi69 2010.09.25. 17:18:15

Szeretem az ezüstkollidot, de pl. a sóoldat is antibakteriális (stb.), az illóolajok szintén, tehát nem létszükséglet, de jó alternatíva.
Csak a natúr port használom természetesen.
Nem tudod, tubust lehet kapni valahol? Egyedül a tégelyes megoldással nem vagyok kibékülve, bár lehet, kellene csak beletennem egy kanálkát, amivel adagolom...

Lucrezia 2010.09.25. 17:37:09

@Gyöngyi69: Sajnos tubust nem láttam még, de egy videón valaki a kiürült tubusnak levágta a végét, kimosta és abba tette a fogkrémet. Csak kell a végére olyan tekerő, amivel ki lehet nyomni és lezárja. De lehet, hogy egy nagy gémkapocs is megtenné.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.26. 20:36:10

Nem tudom, mennyire fog bejönni a kókuszolajos. Nekem volt egy próbálkozásom oliva olajjal glicerin helyett és fogporral, de olyan, mintha olajos hallal mosnék fogat :-). A glicerines viszont finom, édeskés, de éni s a stívián gondolkodtam. Bár sajnos borzalmas mellékíze van. Ez lehet még jobban koncentrálódna egy ilyen cuccban. Engem nem zavar, hogy nem habzik. Viszont elég rendesen vérzik az ínyem, pedig a hagyományossal nem tette. VAgy nem ennyire.

Gyöngyi69 2010.09.26. 22:19:01

@t.bernadette: Szia!
Én az elsőbe tettem Himalája-sóoldatot, azzal nem vérzett, a másodikból kihagytam, most igen. Így most nagy duzzogva teszek hozzá utólag:) Nekem a Dentominosban nincs semmi olajféle, tökéletesen meg vagyok elégedve vele, ugyan nem habzik, de nekem sem hiányzik.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2010.09.30. 10:39:57

Én Himalája sót tettem bele, de így is vérzik. Lehet legközelebb oldatot teszek. Csak a receptben szereplő sót cseréltem a Himalájára. Úgyis hamarosan elfogy, jöhet a következő adag :-)

Lucrezia 2010.09.30. 10:52:19

@t.bernadette: Szia, ugye elég finom szemű sót használsz? Mert az fontos, hogy ne sértse fel a fogzománcot a só. Az ínyvérzés nem jó dolog. Ha csak nem régóta szoktál át a hagyományos fogkrémekről a keményebb, szemcsésebbre, lehet, hogy az ínyednek kell megszoknia a változást. Régen nekem is vérzett az ínyem ha erősebben megdörzsöltem a fogkefével, de mióta magam kutyulom a fogkrémet már nem szokott.

Zsidanna 2010.09.30. 21:00:27

Sziasztok

Nekem is vérzett az ínyem a házi készítésű fogmosóktól. Én csináltam előszőr por alapút szódabikarbónából sóból meg kaolinból, aztán volt egy változat amibe porított borsmenta is ment meg zsálya, aztán csináltam egyet, amiben glycerin is van és borsmenta illóolaj. Hát az illóolajosban az a jó, hogy fini lesz a lehellet, de nekem akkor is a legelső jött be igazán, a krémesem olyan mint a takony, és nem szívbesen használom. És hogy habzik e vagy sem, na az érdkel a legkevésbé:D
Viszont fogínyvérzésre ajánlanám a c-vitamin sokkot, vagyis nagy adag c-vitmaint vegyetek be egy jó pár hétig (mostani őszi időben amúgy se árt), nem a mesterségesekre gondolok azért :)
süti beállítások módosítása