A szájvíz Magyarországon nem divatos, pedig hasznos lenne. Fogmosás után ha öblögetünk a szájvíz olyan helyekre is bejut amiket a fogkefével nem értünk el. Étkezések között, ha éppen nincs időnk vagy lehetőségünk fogat mosni a szájvíz használata is megoldást jelenthet. Frissíti a lehelletet, tisztítja és fertőtleníti a szájat, csökkenti a gyulladást.

Ez a gyógynövényes szájvíz kifejezetten jól hat az ínyproblémákra, mellyekkel - valljuk be - 30 fölött szinte mindannyian küzdünk. Az ínysorvadás mindenkit érint előbb-utóbb, hazánkban népbetegségnek számít. Elég ha belenézünk egy kicsit a TV-be és megfigyeljük, hány embernek látszik ki csak az alsó fogsora, amikor beszél. Ez már ínysorvadás. Az íny visszahúzodik a foggyökérről, a fogak töve egyre jobban kilátszik, ezáltal az alsó ajak is lejjebb kerül.

Hogy mit tehetünk ellene? Használjunk olyan fogkrémet, amelyben só és gyógynövények vannak (pl. itt az oldalon található recept), és szájvízet többször egy nap. Rágjunk minél többet, együnk sok C vitamint, Kalciumot és D vitamint. Szedessük le a fogköveinket, mert ezek nagy mértékben ludasak a dologban.

Tehát a recept:

1 pohár kamilla tea

1 evőkanál alkohol (vodka is jó)

1 evőkanál aloe vera

2 evőkanál glicerin

1 csepp mirha illóolaj

1 csepp zsálya illóolaj

A teát főzzük meg és fedjük le. Az illóolajokat oldjuk fel az alkoholban, majd adjuk hozzá a glicerint és az aloe verát. Ha egyik vagy másik nincs otthon, semmi gáz, elhagyható. A lényeg a gyógynövények, meg az alkohol, mert abban jól oldódnak az illóolajok és fertőtlenít is. Végül mikor a tea már nagyjából kihült öntsük bele azt is.

Használat előtt rázzuk fel, öblögessünk és gargalizáljunk vele, de ne nyeljük le. A mirha és az alkohol miatt egész jól eláll, de azért ne tartogassuk évekig, hanem használjuk.

Még egy fontos dolog: a mirhát és a zsályát terhesség alatt nem szabad használni!

Szerző: Lucrezia  2010.03.31. 10:59 11 komment

Címkék: alkohol glicerin recept aloe vera gyógynövény illóolaj szájápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://lukreciakencei.blog.hu/api/trackback/id/tr501880694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viziboci 2010.10.27. 15:04:48

Kedves Lukrécia,

Már többször elkészítettem ezt a szájvizet és nagyon szeretjük, de sajnos akárhogy próbálkozom túl hamar megromlik. Kb 2-3 nap után olyan zavaros lesz és mintha csípős lenne az íze is. Kérlek segíts, hogy mit tegyek bele, hogy legalább 1 hétig vagy akár 2-ig is használni tudjuk, mert minden 2 napban nincs időm újat kotyfasztani és sajnálom is a felét mindíg kidobni. Köszönöm.

Lucrezia 2010.10.27. 20:12:13

@viziboci: Szia! Sajnos erre nem gondoltam! Lássuk, mit tehetünk. Először is, az alkohol tartalom növelése hosszabbítja a tartósságot. A legtöbb szájvízben sok az alkohol, ami ugye nem jó, de itt nem 50-70%-ról beszélünk, hanem mondjuk 20-ról. Aztán lehetne bele tenni propolisz tinktúrát, ha senki nem allergiás rá, és nem bánjátok az illatát. A grapefruitmag kivonat szintén tartósít, csak annak meg citrus illata van. Lehet az egyébként is a receptben lévő illóolajok mennyiségét növelni, akár 10-15 cseppre, ha nem csíp akkor jó.
Ezen kívül vannak a természetes tartósítók, ezeket nálunk még nem nagyon láttam, de a cosmio árul kétfélét. Nem ismerem őket, a használatukat.
Ha bármit kipróbálsz, légyszi írd meg az eredményt, hogy betehessem a receptbe!

Gyöngyi69 2010.10.27. 20:29:48

@Lucrezia: Mit szólnátok egy kis (késhegynyi) bórsavhoz? Úgy tudom, hogy nem káros, tartósít és antiszeptikus.

viziboci 2010.10.28. 09:26:07

Köszi a segítséget, meg fogom próbálni és majd írok az eredményről.

sunimama 2011.01.12. 12:57:05

@Gyöngyi69: a bórsav szerintem is jó ötlet, hiszen befőttekbe, borba szokták rakni, amit ugye le is nyelünk.
Én egyébként nem is gondoltam mást a szájvizembe csak desztillált vizet, alkoholt és borsmentaolajat. Én szájvíz-függő vagyok, nekem attól teljes a szájápolás.

Amit még ötletnek gondoltam, az az ezüst kolloid ( de csakis megbízható forrásból), mert az ugye baciölő, nem hiába szokták kúra szerűen fogyasztani, és "akármibe" akva egy jó hónappal meghosszabítja a termék szavatosságát. (én itt a tiszta termékekre gondolok csak). Szóval nekem egy nagyobb üveg szájvíz "elfogy" egy hónap alatt, és ezüstkolloiddal nagyon jól lehet tartósítani. Nincs íze sem!!! :)

sunimama 2011.01.23. 14:53:03

Sziasztok!
Megszületett az első kutyulmányom ami szájvízben testesül meg :)
Roppant egyszerű, a régi 500ml szájvizes flakont kimostam, és majdnem tele töltöttem desztillált vízzel. Ebbe ment negyed deci 70%-s alkohol és jópár borsmentaolaj. Raktam bele még kb 3csepp sztíviát, mert nagyon csípős lett.
Teljesen más ízű mint a bolti, de frissebbnek érzem a számat. Ez az adag kb 3-4 hétig elég nekem, gondolom megromlani nem fog, olyan nincs benne.

Sarolta77 2011.01.28. 18:39:25

Sziasztok!
Hogyan lehetne alkohol nélkül elkészíteni?
Ha dolgozni megyek nem merem használni, és nem igazán bírom az alkoholt.

Lucrezia 2011.01.30. 00:01:39

@Sarolta77: Szia! Szájvizet alkohol nélkül nehezebb gyártani. Egyedül glicerinnel tudod helyettesíteni, jól hígítva. Próbáld ki, hátha jó lesz.

Emes23 2011.03.17. 21:31:55

Sziasztok!
Valahogy meg kéne oldani alkohol nélkül, ha már egészséges krémeket készítünk, mert az alkohol szájüregi rákot okoz!!!!
Sok-sok évvel ezelőtt, felfigyelt egy német orvos arra, hogy nem csak az alkoholistáknál és dohányosoknál fordul elő nagyszámban ez a rákfajta, hanem olyan nem dohányzó, nem alkoholista embereknél is, akik odafigyelnek a szájhigiéniára. Elkezdtek kutakodni és rájöttek különböző vizsgálatokkal (szövettan, cytologia), hogy a szájvízben van a hiba. Utána jelent meg a németországi üzletek polcain az "alcohol free" szájvíz. :)))

Lucrezia 2011.03.18. 15:33:15

@Emes23: Szia! Én is olvastam ilyeneket az alkoholról, de ez szerintem a teljesen alkohol alapú szájvizekre vonatkozik, amikben 80-90%-nyi is van. Ebben a receptben csak nagyon kis mennyiségben szerepel, 1 evőkanál a 3 dl-ben. Természetesen ki is hagyhatod, de kevesebb ideig fog elállni.

Emes23 2011.03.28. 19:54:51

@Lucrezia: Szia!
Köszönöm szépen, ki fogom próbálni a glicerines változatot. :)
süti beállítások módosítása